Vinicola Averesti si surprinzatoarele sale vinuri

Trebuie sa spun din capul locului ca nu ma asteptam la cine stie ce din partea acestui nou producator. Exista un deficit de imagine pentru vinurile din Moldova, unde producatori precum Cotnari sau Bucium au acel aer de epoca de aur redivivus. Asa ca atunci cand auzi ca un miliardar zonal si-a infiintat o crama (chiar daca supermoderna, am auzit) si dispune de numai putin de 500 hectare(!), e drept nu toate pe rod, asteptarile sunt de vin alb demidulce ieftin si nu prea bun, cu ibubrofenul de dimineata sub capsula.
Am gresit, recunosc!
Brandingul este ok, vesel, ideea ar fi ca Povestesti, Indraznesti, Cinstesti, etc. sunt incadrate intr-o gama numita "locurile", de ca si cum ar fi nume de localitati. Apoi ilustratia colorata, caricaturala, se aplica bine pe aceste vinuri proaspete, nepretentioase, dar joviale. Si nivelul alcoolic indica tot acolo- 11,5-12%. Toate sunt 2011, si imbuteliate special pentru festival, asa incat se mai pot schimba pana la lansarea in retail, sper in bine. Pretul este modest, ba la shopul festivalului exista chiar o oferta de tipul 2+1. Apoi sa remarcam ca soiurile de vita de vie sunt autentice, neoase, treburi aclimatizate si potrivite podgoriei. Se pare ca Averestiul este renumit pentru aciditatea fantastica pe care o au vinurile, chestiune minunata, pe care si-ar dori-o multi.

Hai sa vedem vinurile:
Zghihara de Husi "Povestesti" 2011. Sec, 11,5% alc. 15 lei Culoare alb-verzuie, nas frumos, floral, cu flori albe, indicii citrice de lime si grapefruit. Atacul e in aceeasi linie, ferm, cu o plinatate surprinzatoare si nebanuita, cu mere granny smith, grapefruit care duce spre un final citric moderat, ierbos si mineral. Vinul are corp si o aciditate fabuloasa, in prima gura simti pe palat mii de varfuri de ace minuscule, inmuiate in limonada. In mod clar expresia cea mai buna, la zi, a acestui soi prefiloxeric romanesc. 81 pct. Din patriotism, mai mult:)

Feteasca regala "Cinstesti" 2011, sec, 11,5% (exista  variante demisec si demidulce, dar o las pe alta data, oricum secul e baza, trust me), 12 lei. Un nas rezervat, vegetal, cu pastise de patrunjel proaspat tocat, si componenta citrica (grapefruit). Gustul aduce tot propuneri dulci-amarui, zemoase de lamaie si grapefruit, pentru ca pe final sa se indulceasca sub forma unor mere golden parfumate. Interesant "twist" si destul de agreabil. 77 pct.

Cuvee Ave "Dragostesti" 2011, 12 lei. Un cupaj de feteasca alba si regala, conceput ca sa duci cu zaharelul pe cineva:).  Ergo Demisec (la limita spre demidulce, zic eu). E un vin de desert (cum de altfel e onest punctat pe contraeticheta). E bine echilibrat, aciditatea foarte buna dovedind cu succes zaharul rezidual. Denota arome clare de compot de pere, portocale, flori albe, limonada, cu aceeasi linie gustativa de fruct dulce sustinut de aciditatea nativa, ce duce spre un final tonifiant, usor pelinat, cu impresii de ierburi aromatice si gutui coapte. 82 pct! De desert, repet, desi niste afumaturi cu dichis ar merge si ele.

Seria mai contine un aligote (bun si el, usor apos, dar acid si acrisor, deci bine destinat pestelui si altor creaturi) si cum am amintit mai sus- doua fetesti regale demisec/demidulce. 

Una peste alta, un branding bine armonizat cu produsul, si un raport pret calitate foarte bun. 
Totusi nu ma pot abtine sa nu remarc iredentismul hardcore moldovenesc (multam, Sorin), care ne propune in aceste vremuri de reorganizare administrativa- un nou judet al tarii:


8 comentarii:

Berbecutio spunea...

Sa fi fost unul dintre judetele (abuziv) desfiintate?

George Mitea spunea...

Mai degraba unul din judetele abuziv infiintate de un tehnoredactor neglijent:)

Berbecutio spunea...

Foarte bine sta FR sec dupa mai bine de 6 luni de frigider. Inca e foarte fresh, intens aromat, aciditate buna. M-as duce spre 82 ;)

George Mitea spunea...

Vinurile lor se prezinta foarte bine. Cel mai bun vin mi s-a parut demisecul. La pretul sau e imbatabil. Dar tare imi e ca pretul de raft va sari de 20 de lei, si uite asa apar dezamagiri.
In alta ordine de idei, cand vrei tu sa-ti ceri scuze poti s-o faci. E greu sa dialoghezi cu resentimente.

Berbecutio spunea...

Biine...desi asteptam un moment in care sa ne vedem face-to-face. Imi cer scuze pentru comportamentul si commenturile de cateva ori deplasate.

George Mitea spunea...

Iti accept scuzele si sa trecem mai departe.

Roxana spunea...

La mine pe eticheta scrie judetul Vaslui...

George Mitea spunea...

Roxana, a trecut un an de zile de atunci. Trebuie sa se fi sesizat, poate chiar citind randurile de mai sus, cine stie