Babeasca Neagra 2008 Domeniile Nicoresti

Se zice ca babeasca, la tinerete, este beaujolais-ul romanesc, dar de la un punct incolo, daca e facuta bine, rod al unei vii ingrijite, corect exploatate, si maturata in baric, poate deveni un fel de pinot noir. Sau poate ar fi mai bine sa spunem ca e doar babeasca neagra, soi cu lunga istorie, poate chiar mai vechi decat pinot-ul si gamay-ul, ce da vinuri mai putin extractive, fructate si fara tanin abundent.
Patria acestui soi este podgoria Nicoresti, judetul Galati. Acolo s-a investit mult in ultima vreme iar rezultatele se vad. 
Fara a fi o revelatie, trebuie sa subliniez ca acest exemplar este o expresie reusita, elevata, a acestui soi romanesc prefiloxeric. Am gustat un vin inchegat si bine facut. 
Culoarea este rosie rubinie stralucitoare. Nasul este condimentat, cu piper proaspat rasnit si o interesanta componenta floral-vegetala, amintind de frunzele de leustean, de cele de crizantema, si menta uscata. Fructul apare doar in secundar, prin cireasa si coacaza.
Gustul este in principal fructat, cu note de cireasa, coacaza rosie, este usor, fin, cu aciditate foarte buna, vioaie, dar si niste taninuri mici si obraznice, provenite de la butoaiele noi in care a fost maturat vinul.
Finalul este picant, cu tuse de condiment si ierburi uscate, dar si usor dulceag, cu cireasa si ruda sa mai acrisoara. Alcoolul e foarte bine integrat (13%). 
Ultima varianta, 2009, este usor altfel. Mai vioaie, cu aciditate mai mare (sau, in fine, mai sesizabila), cu fruct mai prezent. Se vede, si e interesant, ca baricul era la a doua luare in gazda. Doua vinuri diferite. In vreme ce 2008 arata o fata condimentata, mai domoala a acestui strugure, 2009 propune ceva mai exuberant, mai putin asezat. Dar sunt la acelasi nivel de calitate, oricum.
Despre aspectul sticlei as zice ca e nitel cam sters si cu toate astea prea evident. Adica cand pui chipul creionat al unei mamaie cu batic pe o sticla de babeasca, parca ai fi unul din acei oameni care-si dubleaza mereu asertiunile, repetandu-le. Sticlele insale sunt ok, musculoase, iti spun ca trebuie sa te astepti la ceva de buna calitate.
Apoi sa  observam ca la noi "premium" a ajuns sa insemne nu un produs superior, ci pozitionarea pe un palier de pret de peste 40 de lei. Si acest aspect e ciudat. Daca la Vintest puteai cumpara o astfel de babeasca cu 40 de lei, la Provino s-a facut 55! E nitel exagerat, domnilor!

Din lipsa de repere serioase, dar si din dragoste sincera si neimpartasita pentru aceste varietati autohtone, o sa punctez acest vin cu 82 pct. Se poate insa mult mai mult! Cu toate carcotelile, va invit totusi sa gustati acest vin. S-ar putea sa fiti surprinsi de autenticul sau.

4 comentarii:

alibus spunea...

Cand zici neimpartasita, te referi la soiuri sau la alti oameni? :D

George Mitea spunea...

Eu punctez vinurile, nu oamenii care il fac:)

Anonim spunea...

Da, la Vintest era cam 40 de lei -cea din 2009 banuiesc (n-am fost atent).
Totusi, Babeasca Omnia de la Senator mi s-a parut mai echilibrata, mai expresiva.

George Mitea spunea...

Amandoua costa la fel (de mult).
Iar de la Senator nu Omnia este varful de lance, ci Glia (nu stiu daca ai gustat-o). Sincer Omnia a scazut un pic in ochii mei. Ultima sticla a fost foarte nervoasa.