Chardonnay 2010 Patrician Vifrana

Eram foarte curios cum se poate prezenta si un vin alb bio/eco/organic, stiti categoria in care se plaseaza. Mai mult, pe contraeticheta avem mentiunea ca toate materialele enologice folosice sunt la randul lor organice si ca sulfitii sunt naturali. Nu stiu exact cum se traduce acest ultim aspect. Stiu bunaoara ca 99,99999% din vinuri, inclusiv cele ale bunicului de la tara (caruia nici prin cap nu-i trece sa adauge ceva in vin) daca ar fi sa fie analizate in laborator, ar capata mentiunea "contine sulfiti". Pentru simplu motiv ca sulful este un produs secundar al fermentatiei alcoolice. Desigur, continutul de sulf din vinul "natural" va fi mic, variind de la 4 la 60 de unitati, dar va fi. La 60 de unitati, practic se gaseste in multe vinuri, chiar daca nu sunt facute dupa principii bio. Sa nu contina acest vin nimic altceva decat propriul sulf rezultat din fermentare? Nu stiu, si daca ma intrebati pe mine, e mai putin important. Stiti deja ca vinul "ecologic" nu este cel care nu contine sulfiti, ci cel care este produs din struguri ecologici. Cu alte cuvinte via este cea ingrijita mai cu mila si consideratie pentru mediu. De asemenea, nu stiu cum e la noi, dar in unele tari, cum ar fi si Statele Unite, sunt si prevederi privind continutul maxim de sulfiti. 
Acest chardonnay de la Adamclisi are o culoare aurie, si se observa mici asemanari cu vinul mai "natural", exista o usoara "spuma" la suprafata, ceea ce imi inchipui ca reprezinta reziduri de drojdie. Se deduce si de aici ca a fost tratat la minim. 
Nasul este puternic, tipic, cu note de pepene galben, pere, fructe exotice si o tenta tamaioasa. Gustul este si el tipic, plin, complex, cu note de unt vanilat, pepene galben, mere si un usor iz neimblanzit, citronat. Finalul este decent, fara a fi epocal, in aceeasi linie citrica, indulcita de note vanilate si extrem de picanta,  piperata. 
Presupun ca vinul va iesi la acelasi pret cu celelalte din gama (35-40 lei). Este un vin bine facut, cu tipicitate, intens aromatic. Nu am avut nicio clipa impresia de mic deficit pe care ti-o ofera alte vinuri eco, in care simti ca s-a renuntat la ceva, de dragul mediului inconjurator.

84 pct.