
Talkshow cu un beaujolais si o babeasca. De top.
Hai sa-i tratam ca pe doi politicieni, invitati intr-o emisiune la care probabil se uita cineva. Unul este din Franta, celalalt din Romania. Observam asta din subtitrare, oricum nu auzim ce vorbesc, fiind tarziu, copilul dormind, castile wireless descarcate, si chiar daca n-ar fi tot ne-ar fi lene sa le scoatem din sertar, pentru atata lucru. Nu conteaza ce vorbesc.
Ii scaneam cu ochiul nostru vigilent de Sherlock. Amandoi au cam acelasi gabarit si amandoi sunt usor plinuti. La o privire mai atenta, iti dai seama ca sunt diferente mari. Francezul are mainile destul de muncite, gatul puternic umfla la fiecare respiratie gulerul, iar cand gesticuleaza se observa muschii bratului bine intretinuti. Este mai degraba butucanos si vanjos, genul fermierului trecut in politica. Romanul, pe de alta parte, are usoara obezitate a statatorului in fotoliul directorial, a stresului de a da si a primi discret si departe de ochii lumii, grasimea meselor la ceasuri tarzii si cearcanele paharelor de cognac baute prea tarziu. Noroc cu machiajul de televiziune. Fara indoiala tot de origine rurala, dar un mandru si de succes aclimatizat la oras.
Ok, nu continui povestea. Imi inchipui ca politicianul francez este o priveliste la fel de incantatoare pentru un francez, cum este alesul roman duminica seara in ochii mei. Ideea ar fi ca exista asemanari si deosebiri (de profundis:) intre cele doua vinuri.
Unul este Cote de Brouilly 2010 Domaine des Terres Dorees, un cru beaujolais, al doilea este o Babeasca neagra "Glia" 2009, DOC Husi, produsa de Senator. In teorie si practica cei doi struguri (gamey si babeasca) pot da vinuri asemanatoare, un fel de pinot noir de categoria B, zic unii, un vinishor light, netaninos, usor de baut, zic altii. In comun au mai avut pretul platit- aproximativ 50 de lei (primul vin din Belgia, al doilea de la Goodwine).

Nu vreau sa trag concluzii prea amare privind raportul pret calitate, care sunt evidente in acest caz. Dar as avea un panseu de transmis. Cand ai struguri din acestia, de categoria "B", care dau vinuri foarte placute, dar fara mari asteptari sau potential de invechire, o ideea buna ar fi sa-i faci asa cum sunt, dar in cel mai bun mod posibil. Si nu sa incerci sa faci din strugurii aceia, cu ajutorul trucurilor, ceva ce nu poate da. Gamay-ul si Babeasca Neagra n-o sa fie niciodata un cabernet sauvignon. Desi merlotul poate da babesti destul de reusite, am auzit. Nu in acest caz insa, mai ales ca as dori sa-i incurajez pe cei de la Senator sa continue si sa perfectioneze babeasca neagra, pe care o cultiva in iata! trei ipostaze diferite (Monser, Omnia si Glia). Bravos, dar sper ca va dati seama ca se poate (si trebuie) mai mult, mai ales la acest pret.
Haideti s-o lasam asa, deja incep sa vorbesc precum politicienii din intro. Sa inchei totusi observand ca un vin facut de un nea' frantuz este inca mai bun decat unul facut de domnii nostri.
Etichete:
70-80,
80-90,
babeasca neagra,
Franta,
gamay,
Romania,
Senator Focsani,
Terres Dorees
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Frumoasa abordarea, concluziile erau previzibile din titlu!
E bine totusi sa nu descurajam producatorii autohtoni care experimenteaza cu soiurile traditionale...exact ce ziceai...sa mai lucreze.
Multam. Plus ca, sa stii, mi-am alungat toate preconceptiile usor de banuit: Vin frantuzesc, producator de top vs. romania, babeasca neagra, 800 de hectare, etc Dar exista un motiv pentru cele peste 90 pct Parker, Wine Spectator, Goode, etc.
Dan, vezi tu, asta-i de fapt problema mea cu ai nostri: experimenteaza prea mult cu soiurile autohtone. Frantujii gen Brun lasa soiul sa se exprime cat se poate de liber, in timp ce rumanii intervin cu tot felul de trucuri. In aceeasi bani. Chiar e nevoie de stejar american la Babeasca? De ce?! Vezi si Feteasca Neagra care e intoarsa pe toate fetele, de parca e cel mai dificil soi din lumea asta. Let it be, people!
@Ciprian: E, la noi mai e o chestie..multi au descoperit acum (a se citi de cativa ani) arsenalul de trucuri mai mult sau mai putin chimice prin care se pot "juca" cu un vin. Si le folosesc debordant, pe peste tot...
Dar nu si-au dat seama ca acelea sunt in primul rand de aplicat pe soiurile internationale (Merlot, CS, Chardonnay, etc.), unde numai asa mai poti face o departajare sau o diferentiere fata de concurenta.
La cele autohtone, sunt de parerea ta: Let it be! si mai vedem apoi cand o fi lumea plina de Fetesti si Babesti din Franta pana in America si o sa se planga Robert Parker de plafonare si lipsa de diversitatre...:))
Trimiteți un comentariu