Trio Merlot 2008 Concha y Toro Chile

Trio Merlot 2008 este de fapt un cupaj in care predomina merlotul (vreo 65%) cu aport de carmenere si cabernet. Vin produs de Concha y Toro, in Rappel Valley, Chile. 35 de lei, la importator, adica Halewood.

Culoare: purpuriu intens ( spre opac).
Nas puternic de piele, tabac, lemn, fructe negre de padure, violete, condimente (in principal scortisoara)
Gust: coacaze, afine, pruna, pamant, sangvinic, vanilie, aciditate mare, tanin fini, matasosi.
Finish: dulceata de fructe de padure, vanilie, usor metalic, menta (alcool prea evident 14%)

E un vin de corpolenta medie, dar greu, complex, si cu toate acestea usor de baut, in care lemnul se simte de la inceput si pana la sfarsit, in stilul lumii noi, cu tuse de gemuri, condiment si in care nivelul de alcool nu este bine ascuns. Evident este un vin pe placul Wine Advocate care l-a onorat cu 90 de pct, ceea ce pentru un vin de 35 de lei este foarte mult. As spune ca este o afacere, dar pentru cei care agreeaza acest stil de vinuri rosii puternic baricate si fructuoase, cu rest de zahar semnificativ (e un demisec, de fapt), care aminteste de gemuri din fructe mai degraba decat de fructele proaspete.
De servit la 16C, ca sa taiati un pic din elanul aromatic, nitel obositor, al vinului. M-a dus cu gandul la o rata cu portocale, ori cu un sos pe baza de dulceata de nuci.

Pentru ca acesta este un blog si nu o institutie publica am dreptul sa evaluez vinul dupa propriile gusturi, fara sa fiu ipocrit, si de aceea acord acestui vin 83 de puncte si nu mai mult. E ok, cu mici defecte, dar il gasesc greu de digerat, un “one-glass wine”, dar pot sa-i recunosc valoarea si faptul ca poate pasiona unii iubitori ai vinului.

2 comentarii:

Unknown spunea...

E un lucru destul de des intalnit la vinurile chiliene, nu-i asa? Am incercat cateva, nu foarte multe ce-i drept, dar ultimul il am proaspat in minte (Cefiro Reserva Carmenere de la Casablanca), si am recunoscut ce spui tu: puternic baricate, vanilate si ceva ce aduce a gem.

George Mitea spunea...

Asa-i, dar sunt si exceptii notabile. De pilda, gama Cuvee de la Misiones de Rengo.