Una calda, una rece, de la Crama Oprisor.



Chardonnay 2009 La Cetate, Crama Oprisor. Acesta nu este un vin deosebit de complex, dar are o evolutie placuta, se adanceste pe masura ce se incalzeste, in aceasta ordine de idei fiind favoritul meu la discutii despre nemurirea sufletului, intrucat nu este suficient de fermecator ca sa monopolizeze atentia, dar nici nu-i gasesti vreun defect care s-o abata. E ca un mercedes de clasa medie, fara multe dotari. Nas citric cu indicii de caise, note de fum. Gustul aduce o greutate specifica, unctuoasa, pe fond citric, dar nu mi s-a parut ca citrica respectiva ar fi grapefruit, asa cum apare pe contraeticheta. N-am descoperit note amarui. Retronazal aroma de lemn afumat se amesteca cu cea de boaba coapta, si -cred- acesta este trademark-ul chardonnay-ului de moda noua. Aciditate ridicata, agreabila. Finalul aduce pe langa citrice (as zice lime) si un iz tamaios, din nou o combinatie de lemn si aroma discreta a strugurelui, dand iluzia de dulce.
Foarte interesant cat de mult seamana cu fumee blanc-ul Budureasca 2008, vin obtinut, daca se mai respecta vreo reteta, din sauvignon blanc...Dar, in fine, cam asta face baricul din vinul alb.
Selgros, la reducere: 26 lei, 82 pct




Cabernet Sauvignon 2008 Maiastru, Crama Oprisor.
E un vin, asta pot sa spun, mi-a adus aminte de molanul neaos, limpiditatea e...nu e. Lasa pe pahar un fel de spuma, din nou- seamana cu vinul de tara. Se simt note cacao si fructe de padure, dar in rest- greu de evaluat. Se odihneste pe death-raw, langa aragaz. Selgros, reducere, 13 lei. 65 pct.

8 comentarii:

Ciprian spunea...

Mda, se pare ca Oprisor a cam dat rasol cu gama Maiastru, asta sa ma exprim plastic. Nici Sauv. Blanc-ul nu m-a incantat deloc

George Mitea spunea...

Si feteasca neagra la fel. Poate are publicul ei, gama asta, cine stie. Oricum, gama la Cetate ramane o constanta.

Ciprian spunea...

Publicul tinta fiind bautorii de vrancene de la coltul blocului? :D

George Mitea spunea...

SSS, o sa apara amicul Boris si o sa ne scoata ochii ca avem ceva cu Oprisor:))

Ciprian spunea...

Corect, corect, gata, tac chitic :D Si da, La Cetate ramane constanta in calitate :)

cristina spunea...

interesant...
http://www.vinul.ro/cezar/tag/vin-maiastru
recomandati (dvs si colegii dvs de site) vinuri "de neevaluat"...
sau poate publicul gamei Maiastru a fost indus in eroare de recomandarea vinul.ro ?
ce sa mai intelegem?
ipocrizie? interese financiare? sau..?

Amburescu Teodorel spunea...

Ati degustat careva - comparativ - vinurile din gama Caloian si Maiastru?

George Mitea spunea...

@cristina: Eu nu sunt Vinul.ro. Dar datorita acestui blog am o coloana(eu si alti 3 bloggeri) continand cate recomandari incap in 1400 de semne in editia tiparita Vinul.ro. Tot datorita acestui blog apar in blogroll-ul de pe site-ul Vinul.ro. La fel de adevarat este ca am toata stima pentru munca celor de acolo, si am incredere in evaluarile lor. Nu o data n-am plimbat cu ghidul vinul.ro printre rafturile magazinelor.
In legatura cu Maiastru trebuie sa spun ca: 1. neckhanger-ul la care faci referire a fost "acordat" la un moment dat in timp aproape, sau chiar inainte de lansare. Asta cei de la Vinul.ro pot sa-ti spuna. 2. Eu am gustat aceste vinuri(toata gama) in toamna anului trecut, cand erau inca vinuri promitatoare. Vinurile evolueaza, sau involueaza, sunt sensibile la conditiile de transport si depozitare, la temperatura. Nu stiu daca toata vinurile s-au decrepit in halul in care era vinul din aceasta sticla. Eu nu sunt institut de sondare a calitatii vinurilor. Am luat aceasta sticla din raft si am degustat-o. Rezultatul il vezi mai sus. Nu cred ca toate sticlele sunt in acesta stare, dar daca asta am platit, asta am gustat- asta am scris. Multumesc de vizita si te mai astept!
@Amburescu Teodorel: Bine ai venit! Daca pe Maiastru le-am trecut in vedere pe fast-forward anul trecut, din gama Caloian an gustat doar feteasca neagra, si trebuie sa spun ca mi-a placut. In mod cert, gama Caloian este superioara gamei Maiastru, lucru usor de dedus din pret, daca nu din degustare.