Un studiu in rosu intens: Cadarca 2003 SCDVV Minis

"Good day, Inspector. Inchide usa, te rog. Asadar, spuse Holmes, sunteti in dificultate. Nici nu ma mira. Aceasta crima este opera unei minti active. Sunt sigur ca ati observat mirosul de tutun. Cu toate acestea, nu exista o singura scrumiera in aceasta biblioteca! De ce oare?, intreaba Inspectorul, obisnuit cu jocul retoric al lui Sherlock Holmes. Pentru ca ucigasul este un fumator de pipa!"

Sunt unele vinuri pe care le cumperi din curiozitate. Stii ca n-au cum sa fie o mare revelatie, dar firava speranta data de necunoscut te face sa le acorzi prezumtia ca ar putea sa nu fie rele.
Asa ca te uiti la sticla, o masori, ca un detectiv: sticla e ieftina, dop scurt, nivelul de lichid nu e foarte bun, dar din nou, e imbuteliat la o statiune de cercetari, poate au alte standarde acolo. 2003- e cam demult daca am vorbi despre un vin de supermarket. Dar, de cum torni, iti dai seama ca vinul arata bine. Rosu intens, nici urma de borduri caramizii, sau alte indicii ale decrepirii. Mirosi. Imi ia cateva clipe sa-mi dau seama exact a ce miroase. Tatal sau bunicul vostru fumeaza pipa?Daca da, atunci veti recunoaste mirosul acesta si voi. Este mirosul unei pungi din piele in care se tine tutunul. Stiu, nu suna foarte apetisant, dar sunt multi amatori de astfel de arome bizare in lumea vinului. In timp, acest iz se disipa, incepi sa simti si ceva fruct. Gustul e plin, sec, cu note puternice de tutun, visina, piperat. Tanini fini, catifelati, aciditate buna.
Daca sunteti un fumator inrait, daca va place pana si guma de mestecat cu aroma de tutun, daca in copilarie misoseati cu nesat tutunul intins pe garduri, atunci acest vin e pentru dvs.
Nu mi s-a parut un vin bun, dar nici rau. Cred ca niste microorganisme si-au facut de cap in acest vin, de unde si nota ciudata de tutun. Sigur, sunt destule vinuri frantuzesti sau australiene care au tutunul sau pielea ca note secundare, dar aici e nota dominanta!
23lei, aici

A acompaniat primele trei episoade din: