Un strop de istorie cu Chateau Vartely Cabernet Sauvignon 2011 Colectie Rezervata

Chateau Vartely. Dupa opinia savantilor din Republica Moldova, Vartely a denumirea veche a orasului Orhei, in jurul caruia este situata crama. Care trebuia sa se numeasca cumva, asa ca i-au spus chateau. Ceea ce inteleg ca e un soi de pleonasm deoarece (zic academicienii de la Chisinau in Enciclopedia Sovietică Moldovenească, 1975, volumul 5) Vartely inseamna fix "cetate". Deci e un soi de Chateau Castel. Dar asta nu e cel mai interesant lucru. 

Mai interesant e bizarul mod in care sovieticii au rescris istoria si felul in care acesta s-a repercutat asupra denumirii acestui producator de vinuri. Sa va explic. Pentru a separa românii de basarabeni, mintile luminate de soarele arzator al revolutiei din octombrie au conceput o teorie istorica "originala". Dupa ei primii pe felie au fost slavii. Adica prin ceea ce e azi Basarabia batea vantul si nu era tipenie de om. Asta pana au venit zambitori si pasnici- slavii. Apoi, abia prin secolul 14, de la vest de Carpati, din Transilvania, au inceput sa apara "valahii", impinsi spre est de maghiari. Valahii s-au iubit cu slavii si eto Ivan- moldoveanul! Deci basarabenii sunt de alta faptura decat românii, si (mai ales!) sunt mai mult slavi decat romanici. Plus ca dupa istoricii societici care au scris Istoria RSSM prin anii 50, chiar si valahii n-ar fi altceva decat un mix de romanici si slavi. Repeta in scoala teoria asta (acceptata doar de Moscova- niciun istoric occidental serios n-a aprobat-o vreodata) vreo 60 de ani si incepem sa intelegem de ce nu prea alearga cu bratele deschise fratii basarabenii catre noi. Va rog sa va faceti timp sa cititi materialul pe acesta tema de pe Historia.

Sa ne intoarcem la Vartely. Ei, ce origine etimologica credeti ca-i atribuie Enciclopedia sovietica? Maghiara! De ce? Pai pentru ca valahii au venit din Transilvania, de aia, nu-i clar? Si intre timp vorbeau maghiara, pentru ca altfel nu s-ar explica de ce botezau asezari in limba maghiara.

Pana la urma vorba lunga saracia omului, sau- daca e facuta de Stat vreo 60 de ani- spalare de creiere se numeste. 
Acest vin moldovenesc ne este livrat intr-o sticla sanatoasa, dop bun, si costa vreo 80 de lei. Moldovenesti. Adica mai putin de 20 de lei valahi, pardon! romanesti! 
Asadar in recolta 2011 cabernetul "colectie rezervata" de la Vartely se prezinta cu arome de cireșe amare, scorțișoara, cuișoare, vișine, lemn. si in gust mai pregnant cu ciocolată, mure si coacăze. 84 pct. Vin bun, serios, un exemplu ca multe surprize pot aparea de pe malul celalalt al Prutului, daca le dam o sansa si daca nu se vor dubla la pret dupa trecerea vamii. 


2 comentarii:

Cristian E. spunea...

Ce procent de alcool are?
Off Topic: ai o probleme tehnica la vizualizarea mesajelor din pagina principala (facebook). Spatiul este limitat, iar "textul" apare ciuntit la sfarsitul propozitiei in chenar.

George Mitea spunea...

Salut! 14%. Iar de modulul de fb, nu știu cum să-l repar. Probabil o sa schimb tema cu totul