Grüner Veltliner Reserve Wachau 2013 (Austria)


Acesta e un trocken (sec, sau pe acolo) produs de renumitul producator austriac de pe malurile Dunarii- Domäne Wachau, din strugurele aproape sinomim cu Austria viticola: Grüner Veltliner.

Este un vin care NU trebuie baut imediat dupa ce a fost scos din frigider, credeti-ma! Are o culoare aurie, frumoasa, cu arome florale, intense, un iz vanilat, grapefruit si  rozmarin. Un gust robust si texturat, care initial pare mai dulce decat sec, dar aciditatea vine tare din urma si spulbera frunzele de pe drum, aducand cu ea impresii de fruct acrisor, o gutuie coapta bine, zarzare. Ca tot mi-am amintit ca m-am luat in vorbe cu cineva: zarzara  nu este o caisa necoapta, sau o corcodusa verde. Zarzara e fructul zarzarului. Si, ca orice fruct, are momentul sau de coacere si gustul  inerent. Acele hai sa le zicem taninuri ale zarzarei reverbereaza in postgust. Remanenta e remarcabila. Stilul nu tocmai comercial al licorii si faptul ca Lidl comercializeaza un import destul de scump si dintr-o tara exotica dpdv al vinului pentru imaginarul romanesc merita toata lauda. Si nici macar nu e cel mai bun vin al celor de la Domäne Wachau. Nici pe departe, fiind un private label. 
13,5%, fost-a 29,99 in Lidl, iar- in decembrie- sticlele ramase au stat la reducere- 19,99 pana la 9,99. Acum nu cred sa mai fie pe undeva. 
86 pct. Cel mai bun vin alb pe care l-am incercat din rafturile retailer-ului amintit.

0 comentarii: