Beaujolais-Villages 2013 Vieille Vignes Lapalu (Franta)

Din Franta, mai precis din Beaujolais vine acest Villages 2013 de 12,2 euro (vinatis), fiind destul de scump pentru aceasta apelatie. Este adus pe lume de un adept al eco/bio/naturalului: Jean-Clade Lapalu. Poarta mentiunea Vieille Vignes, fiind produs din vii cu varsta intre 50 si 80 de ani. Se utilizeaza exclusiv drojdii native, fara sulf in fermentatie, fara orice alt adjuvant. Lapalu este un experimentalist. Amfore, recolte tarzii si alte nebunii. E un om pasionat si puteti citi mai mult despre asta intr-un reportaj foarte bun de pe wineterroirs.

In cazul acestui vin (si imi permit sa spun al beaujolais-ului in general) nu complexitatea e de cautat, ci echilibrul si puritatea fructului. O culoare evident de intensitate mai redusa, un rubiniu clar, cu aromatica de corcoduse rosii si cirese, retronazal boaba coapta de strugure. Pe palat se releva ca un "suc" delicios, echilibrat, cu remanenta de fruct. Nimic sf. Doar echilibru. 
Sigur unora le-ar parea cam putin pentru atatea laude, insa trebuie gustat ca sa-ti dai seama ca nu numai complexitatea si valuri-valuri de arome fac un vin- vin. Mai sunt si aspecte "minore", cum ar fi "baubilitatea" si "savoarea". Le cam uitam pe astea in evaluarile noastre. 12% alcool, ceea ce e perfect pentru profilul licorii. 90 pct, pentru ca- poate stiti deja- acest tip de vin e pe gustul meu (daca doriti sa stiti mai multe despre Beaujolais, puteti citi cateva randuri din mica prezentare pe care am scris-o acum catava vreme). 

PS: Apropos, are 91 pct Wine Advocate. Daca le mai lauda mult David Schildknecht (adica cel care acopera pentru publicatia americana Burgundia si imprejurimile) o sa ajunga si mititele astea din beaujolais precum Chateauneuf si Gigongas...Adica si scumpe si ce n-au fost vreodata.


0 comentarii: