De la Arestel preventiv la Arestel rose

In aceste vremuri electorale tulburate de arestari pe banda rulanta numele acestei game de vinuri spumante din Spania are un substrat ironic evident.

Arestel Semi seco (demisec) este cel mai ieftin vin- 15,99 (Lidl). Din acest motiv propun sa devina Arestel preventiv, o forma incipienta a procesului penal. Este un spumant confuz, in care speranta de eliberare este contrazisa de statistica. In fond, pentru a fi arestat preventiv dovezile din dosar trebuie sa fie destul de elocvente. Totusi invinuitul traieste cu speranta, nefiind inca inculpat. Sa remarcam ca vinul nu ne ofera indicii fericite, efervescenta cu bule mari, neregulate, calmandu-se in 10 minute. Dupa 30 de minute aceasta scade semnificativ precum egoul arestatului in subsolul politiei. Exista un mix de sentimente- ba dulceag, ba salciu, ba salin, ba citric, nehotarare destul de justificata avand in vedere pretul. Descriptorii gustativi sunt obisnuiti: citrice, usoare tuse de pere si gutui, sirop de zahar. Insa sa nu credeti ca cele 39 grame de zahar sunt mascate prea bine. 39 grame zahar, da? Poate fi incercat la un talk show pe B1 daca e vorba de psd-isti sau unul de la Antena3 daca e vorba de Cocos&CO. 

Arestel Brut costa 16,99. E un macabeuparellada si xarel-lo, clasic de Penedes, precum e si demisecul de mai sus. Aici lucrurile se ingroasa un pic, precum stenogramele in care esti surprins traficand influenta si vorbind tu- om la 60 de ani- cu "boss" catre un pusti amarat si enervant. Deja e clar si pentru tine ca indiferent daca vei fi eliberat din arest, achitat de instanta sau chiar gratiat (daca totul merge bine pe alte fronturi) din punct de vedere politic- esti terminat. Sau cel putin asa ar trebui sa se intample intr-o tara normala, dar slava-domnului ca Romania nu e asa ceva. Brut-ul e cel mai legat vin din gama, restul de zahar in plus fata de extrabrut facand vinul mai agreabil decat varianta extrabrut vintage, de care va spuneam in urma cu cateva saptamani.  Are 11 grame zahar, fiind usor sub maximul categoriei (care e de 12 grame zahar rezidual), insa e de bine, in acest caz, gustativ fiind ceva mai fin si echilibrat decat celelalte (inclusiv extrabrut-ul) si- cred eu- chiar mai potrivit pentru un open-drink decat respectivul. Reperele gustative sunt aceleasi: citrice, pere, gutui. Persistenta perlarii nu e nici aici respectabila, dar pret de un pahar doua- rezista eroic. Asta pana scoate procurorul interceptarea.

Arestel Brut Rose. Costa tot 16,99, are tot 11 grame zahar. Este produs din monastrel aka mouvedre (pe frantuzeste). Aromatic aduce desigur a fructe rosii, insa "nasul" e usor turbulent, drojdios, scazand mult din eleganta. E -daca vreti- precum imaginea arestatului cand e dus pentru un termen in fata instantei. Ah, fara gel in par, fara cravata Dior si fara ceasul de 15000 euro primit cadou nici costumul ala de 3000 de euro nu mai sta asa de bine. Cam astfel si acest rose. Dar...e o boare de libertate, vreo 20 de secunde vezi si tu lumea de afara, te simti om din nou. Rose-ul nu mi-a placut foarte tare, dar e potabil, mai ales daca e servit la limita inghetului. Apropos merge incalzirea acolo in arest? S-a cam lasat cu frig de cateva zile.

Eu unul mai astept de la Lidl si continuarea procesului judiciar: Un Arestel reserva- pentru pedepse pana-n 5 ani cu executare, un grand reserva- pentru 10+ si - de ce nu?- un brut zero- pentru pedepse modice bazate pe turnatoria celorlalti din dosar.

In concluzie, din aceasta serie de trei vinuri recent aparuta in rafturi doar brut-ul mi s-a parut a miji capul printre zabrelele de la Lidl, in categoria peste 80 pct, insa la pretul cerut bat oricum orice are bule si e autohton. Asta e!


0 comentarii: