Cum a gasit Lidl un Rose d'Anjou sec?


Din catalogul Lidl:

Rose d'Anjou 2013 Domaine de Terrebrune (Franta) 
"SOIUL / SOIURILE: Grolleau
VIN ROSÉ SEC
DESCRIERE: Strălucitor, cu o viscozitate scăzută, de un roz pal în nuanţa piersicii coapte. Mirosul e de trandafiri de mai, căpşuni, fragi, iar gustul e proaspăt şi crocant, de căpşuni, lămâie şi lime, de o corpolenţă mică, o aciditate medie bine integrată şi cu un gust remanent, floral şi uşor dulceag.
ASOCIERE CULINARĂ: Paste, gnocchi sau salate uşoare, pe bază de somon, merlucius, vongole, midii, de pui de baltă, caracatiţă, asezonate cu sosuri uşoare pe bază de coajă de lămâie şi ierburi aromate. Lângă deserturi nu foarte dulci precum tartine cu fructe, mousse de căpşuni, salate de fructe de pădure.
RECOMANDAREA LIDL: Somon servit cu carpaccio de sfeclă şi sos de iaurt. Reţeta pe retete.lidl.ro"

Suna frumos, nu-i asa? Problema e ca rose-ul de Loara nu e precum cel de Provence in care se tinde spre minimul de zahar rezidual. Si in Loara clasificarea presupune un minim de zahar, insa acesta nu e zero. In acest caz, ca sa poti pune rose d'Anjou pe eticheta vinul tau rose trebuie ca acesta sa aiba minim 7 grame de zahar. La cabernet d'Anjou si rose de Loire e minim 10.

Am citit si contraeticheta. In romaneste e vin rose sec. Pe frantuzeste e rose demisec. Sigur, francezii nu se supun- ca noi- scalei 0-4/4-12/12-50(gr/l). La ei un vin sec poate avea 7 grame zahar, iar un demisec 13. E complicat si tine de reglementarile fiecarei apelatii in parte. In acest caz- avem 7+ conform apelatiei si mai putin de 20 conform site-ului producatorului. Deci ar putea fi si demisec sau chiar demidulce.
Oricum ar fi, acest vin, ca orice alt rose d'Anjou, cabernet d'Anjou sau rose de Loire, nu poate fi sec (in acceptiunea romaneasca; sursa informatiei vine chiar din legea franceza, vezi aici). Legea romana nu te obliga sa treci sec/demi/etc pe eticheta, dar daca o faci trebuie sa respecti scala de care aminteam.

Pe frantuzeste se recomanda servirea la 8-10 grade Celsius. Pe romaneste 12-13. Nu serios? Rose aromat, cu rest de zahar, la 12-13 grade? Come on...

Despre descrierea vinului nu am comentarii, cu exceptia faptului ca nuanta nu e rose-pal, piersica coapta, ci e un rose mai intens, de tip somon. Ar mai fi gamay in blend, nu e un grolleau 100%. Aditional sa spunem ca e un domeniu destul de mic, acest vin provenind de pe o parcela de 7,5 hectare. Interesant e ca eticheta e in romana si olandeza- o indicatie asupra tarilor in care se comercializeaza. Sticla tipica cu dop de pluta de buna calitate. 11% alcool (interesant e ca regulile prevad un minim de 9,5% dar si un maxim: 12%)

Desigur, toate acestea sunt detalii, pentru unii nesemnificative. Cu toate acestea, cine asteapta un rose bone-dry o sa fie cam dezamagit. Insa asta nu inseamna ca vom descoperi vreo busuioaca de bohotin. Nu! Vinul are o aciditate foarte ridicata, specifica strugurelui de baza, care -cel putin in atac- anihileaza restul de zahar. Pe final insa dulceata isi face simtita prezenta, chestiune care poate fi atragatoare pentru multi oameni. 

Nu stiu ce sa zic despre asocieri, traditional acestea fiind destul de variate. Eu unul am avut la indemana niste bruschete cu crema de telina si cubulete de bacon prajit si au mers fantastic impreuna. As incerca si o mancare de gutui, cu carne de porc, ca tot e in sezon. Vinul a mers mult mai bine in asociere decat de unul singur si a parut mai de calitate decat pretul de 17 lei in Lidl. 82 pct.

Aviz amatorilor si- mai ales- amatoarelor!

4 comentarii:

Florin Ispirescu spunea...

Tura asta au cam fost multe tepe prin vinurile LIDL (parerea mea):

* Monte Plogar Gran Reserva - dupa multa aerisire a devenit baubil, dar nu l-as mai cumpara.
* Cotes du Rhone - oarecum decent
* Chateau Cardonna Lahourcade - gust dubios, care a mai disparut un pic dupa multa, multa aerisire (29 de lei irositi)
* Cremant D'Alsace Grand Cuvee - fad, mi-a placut mai mult cald, a doua zi, dupa ce a fost uitat fara dop pe masa.

George Mitea spunea...

Salut! Am incercat Monte Plogar reserva. A fost ok, avand in vedere pretul foarte mic- 9,99. Grand Cuvee de Alsace e cumva cel rose?(nu l-am incercat). Cotes du Rhone au fost mai multe. L-am incercat pe Fruite. A fost ok, tot asa- pret mic. Pe bordolez nu l-am incercat.
Insa am incercat destule din noile vinuri si n-as zice ca sunt tepe, ba chiar unele sunt best-buy-uri, cum ar fi Arestel brut si extrabrut, dar si celelalte spumante. Lidl e un loc interesant de cumparat vinuri, dupa parerea mea.

Florin Ispirescu spunea...

Monte Plogar reserva a fost in trecut 9.9 (acela fusese ok), acum era vreo 13 si era din alt an (2007, parca).
Cremant D'Alsace Grand Cuvee e cel rose.
Ma referisem la oferta de luna trecuta, cea cu catalogul special si oferta de 4 sticle la pret de 3. In oferta respectiva fusese doar un singur Cotes du Rhones.

Da, de obicei vinurile din LIDL nu inseala asteptarile, dar sa incerc 4 vinuri din oferta respectiva si sa fie cel mult acceptabile e parca prea mult pentru mine, mai ales ca ultimele 2 din lista de mai sus costau peste 25-30 de lei. Sau poate am avut eu ghinion.

George Mitea spunea...

Da, e neplacut cand fix alea mai scumpe dezamagesc. Eu am incercat spumantul alb de alsacia si cremantul de Bordeaux. Ambele ok, cu un iz salin, salciu. Bune de aperitiv, cu perlatie frumoasa. Nu sunt revelatii insa.