Prieteni vechi si un vin nou: SERVE la 20 de ani

Miercuri seara, la restaurantul Casa Doina din Bucuresti, a avut loc un eveniment in egala masura aniversar si comemorativ. 
S-au sarbatorit 20 de S.E.R.V.E. (Societatea Euro Romana de Vinuri de Exceptie), prima firma cu capital strain din domeniul vinului infiintata dupa Revolutie. Pe langa acest aspect respectabil a mai fost vorba despre lansarea unui vin care prin numele sau face trimitere la regretatul Guy de Poix, contele corsican, medic stomatolog prin formatie si oenolog prin vocatie, un om care a iubit Romania cu o pasiune de care nu multi dintre noi- romanii getbeget- putem da dovada. Alaturi in aventura romaneasca i-a fost- inca de la inceput-  sotia- doamna Mihaela de Poix (care ne-a fost gazda miercuri seara).
De altfel, aventura "romaneasca" a lui Guy a inceput cu o feteasca neagra degustata la Ceptura, mosita de cel care avea sa devina oenologul SERVE- Aurel Rotarescu si s-a sfarsit din pacate intr-un cimitir din Dealu Mare, acolo unde contele a dorit sa fie inmormantat. Iata un amanunt pilduitor.
Constructia a fost insa solida- drept urmare SERVE produce vinuri de calitate si dupa disparitia fondatorului.

Pentru un vin in memoria lui Guy de Poix nu se putea gasi un strugure mai bun decat feteasca neagra. Feteasca neagra ar putea fi un simbol national, deoarece intruchipeaza si asteptarile si ratarile noastre. Are un imens potential, prognozat cel putin teoretic, dar pare deseori dezamagitoare in executie. Fetestile cu adevarat excelente se pot numara pe degetele de la o mana. Foarte, foarte putin pentru port-drapelul ampelologiei romanesti! Aceast fapt a dat nastere la diverse teorii: ca atata poate strugurele, ca e mai buna in cupaje decat monovarietal, ca ar fi buna dar n-ar fi asa de baricata, etc.

Ei bine, noul Cuvee Guy de Poix este o feteasca neagra 100% din recolta 2011. E chiar acolo, in mijloc. Aduce o aromatica de fructe negre (ne duce cu gandul si la mure si la dude, dar nici pruna coapta nu lipseste) si picanterii- cafea, tutun, usoare adieri de vanilie si piper. Un corp mediu, suculent, cu o senzatie de catifelare si de eleganta. E o feteasca feminina, cu o buna persistenta, fructat-picanta.  Iti vin in minte pastise din Adela lui Garabet Ibraileanu, sincer:) Initial vinul a fost servit ceva mai rece si la temperatura respectiva (sa fi fost 8-10 grade) parea un vin aproape complet lipsit de taninuri. Adus la o temperatura fireasca, acestea isi fac aparitia, insa discret, polisate si fara a fi intruzive, elegant impletite cu nuantele condimentate si de fruct. 
O alta realizare notabila este integrarea procentului urias de alcool- 15,5%, nivel legal si care nu eludeaza prevederile vreunei legi. Daca alcoolul este obtinut natural, ca urmare a fermentatiei, se poate depasi 15 fara repercursiuni. Nu este singurul vin din Romania care trece de aceasta stacheta. Oricum citesti cu mirare indicatia de pe contraeticheta, vinul parand mult mai jucaus decat ar permite-o nivelul mare de alcool. Cat despre pret, well...nu-i pentru toata lumea (se prognozeaza a fi undeva in jurul a 150 de lei).

De-a lungul timpului am remarcat o mica ciudatenie. Nimic nu e mai fecund in discutiile cu prieteni vechi decat un vin nou. Si ce vin! In mod cert sare pragul de 90 pct, indraznesc un 91-92. E acolo sus, printre cele mai bune vinuri romanesti. 
Ma bucur ca momentul aniversar a fost intregit de lansarea unui vin exceptional pentru care SERVE merita felicitari!