Unde este Romania in topul mondial al producatorilor si al consumatorilor de vin? (2014)

Dupa statisticile si estimarile OIV (Organizatia Mondiala a Viei si Vinului), Romania se gaseste in termeni de volume, la momentul recoltei 2013, pe locul 12 mondial, cu 4,276 milioane hectolitri. Pare o cifra abstracta, dar daca facem comparatia cu principalii producatori mondiali observam ca Italia aduce pe piata nu mai putin de 44,9 milioane hectolitri, adica de vreo 10 ori mai mult decat Romania, urmata indeaproape de Spania-42,7 si Franța cu 42,016.
Cifrele din 2012 comparate cu previziunea pentru 2013 indica o crestere mare, de 29%- aproape 1 milion de hectolitri, in cazul Romaniei. 
Productia mondiala de vin dupa statistica OIV
Cum suprafetele plantate se mentin aproximativ aceleasi din 2010 incoace: 205.000 hectare, putem trage concluzia ca diferenta semnificativa dintre 2012 si 2013 este constituita din intrarea pe rod a suprafetelor plantate din fonduri europene in anii anteriori, precum si din faptul ca 2013 a fost un an mai favorabil din punct de vedere climatologic, dupa cum am aflat din estimarile PNVV (Patronatul National al Viei si Vinului) din septembrie 2013. Plusul datorat conditiilor climaterice ar fi de aproximativ 15%. 
Mai aducem si mentiunea ca suprafata cultivata include si strugurii de masa sau pentru stafide. Astfel din statistica publicata pe site-ul MADR (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Durabile) rezulta ca la momentul 2012, din totalul de 205.000 hectare, doar aproximativ 183.169 hectare sunt plantate cu soiuri destinate exclusiv vinului. 
In ce priveste consumul, statistica e mai dificil de citit. In primul rand datorita faptului ca se bazeaza mai mult pe estimari decat pe vanzari. La congresul OIV de anul trecut de la Bucuresti, in care s-a prezentat raportul pe anul 2012, s-a estimat o scadere a consumului de vin in Romania pe 2012 cu 50% fata de 2011. Adica 2,5 mil. hl fata de 3,5 mil. hl. Este anormal si curios! In orice caz, din alte surse, ar fi vorba de un consum intre 3,5 si 4,5 milioane hectolitri de vin fiscalizat. Ceea ce inseamna ca productia interna asigura in mare parte consumul, ba chiar mai si ramane ceva pentru export.
Din alt punct de vedere, in topul consumatorilor, situatia e relativ similara cu pozitia din topul producatorilor. Romania ar fi, prin urmare in functie de an, undeva intre pozitiile 12 si 9 la nivel mondial. Oricum aceste cifre provin din surse interne oficiale (Ministerul Agriculturii si diverse organizatii profesionale) asa ca nu trebuie sa ne mire prea tare unele anomalii statistice inexplicabile. Astfel sa amintim doar ca- dupa statistica OIV- intre 2010 si 2011, in Romania, consumul de vin a crescut cu mai mult de 100%! Adica 1,6 mil hl versus 3,6 mil. hl!  
Chiar daca ar fi adevarat, si putem "estima" la randul nostru ca nu este, sa nu uitam totusi ca oricum prin insasi esenta lor statisticele sunt inselatoare si in majoritate par compuse mai mult din estimari decat din cifre exacte. Asa ca trebuie sa comentam cu rezerve toate aceste valori. Mai ales in cazul tarii noastre, in care profesionismul raportarilor, respectiv al colectarii datelor, este relativ, ca sa nu folosim alte cuvinte mai grele.

1 comentarii:

Cristian E. spunea...

Pai noi nu suntem in stare sa spunem cati suntem 18 sau 22 de milioane, dar apoi sa spunem cat vin bem. Eu zic ca cel mai mare consum fiscalizata fost prin '97-'98 dupa reclamele la sec de murfatlar, rai de murfatlar si lacrima lui ovidiu considerate atunci vinuri de fitze. Dupa asta au inceput reclamele masive la bere. Nu cred ca a scazut consumul decat: daca intrii intr-um magazin vei vedea ca se cumpara orice vin la pet sau pana in 10 lei sticla cu duiumul. Plus de asta in ceea ce priveste consumul nefiscalizat cred ca suntem pe primul loc in lume depasind franta la consmul de vin. La mine la tara toata lumea face butoaie de vin ce le bea pana in primavara. Zilele trecute eram in piata obor sa cumpar niste scrumbie si exista aici numeroase crame ok cum sunt Urlati sau murfatlar, dar si multe ce vand vin la 3,5 lei litru din niste butoaie de inox. Nu spun ce omor este acolo, se bea si la pahare de plastic in picioare, se cumpara cu pet-uri de 5 litrii si damigene mari...totul fara bon fiscal. LA mine in cartier mai este o crama intitulata podgoria "Faraoane" cica aduc din Focsani, iar patronul este un profesor la agronomie pensionar ce detine si via. Vinuri ieftine mai mult de masa dulci si demi...se cumpara si aici la greu