Sylvaner Jean Cornelius 2012 Henri Ehrhart (Alsacia, Franta)

Sylvaner Jean Cornelius 2012, vin alsacian de la Henri Ehrhart, 12%, 19,99 lei in Lidl. Acuma stiu ca nu va asteptati la asta la un produs de gasit la Lidl, dar Henri Ehrhart e chiar un om:) Am gasit chiar si o fotografie cu el pe net! Glumesc, dar intelegeti unde bat. E o afacere de familie, desi probabil si afacerea si familia sunt foarte mari, pentru ca d-l Henri vinde anual mai mult de 3 milioane de sticle. 
Despre sylvaner, presupun ca stie multa lume ca e un strugure cultivat cu precadere in Austria, Germania si nordul Frantei- adica Alsacia. E un cal de povara, nu un armasar. Ce stie mai putina lume e ca Sylvaner e o incrucisare de Traminer si Österreichisch-Weiß, un strugure batran din "clanul" anticului Gouais blanc, care la randul sau e un soi de Adam al speciei vitis vinifera. Si mai interesant e ca originea sa geografica, de unde probabil ii vine si numele, este...Transilvania. Na belea! Zice wikipedia, n-am scos-o eu din joben, sa stiti!

Oricum, avem un vin care, dupa descrierea soiului din canon, pare destul de aproape de natura, de unde probabil si medalia de aur pe care a luat-o la concursul de vinuri de la Macon 2013, unde s-a infruntat cu alti frati de-ai lui. La acel concurs se judeca vinurile pe soi si pe origine si au de unde alege avand in vedere ca se inscriu peste 10000 de vinuri anual, marea majoritate doar din Franta. Asadar cand vedem o bulina, un "macarons" cum ii spun ei, cu distinctie la Macon, sa stiti ca nu-i de gluma. 
Vinul in sine e din soiul rapid curgator, cu aromatica preponderenta de flori albe si fructe la fel- corcoduse galbene coapte, mar golden- treburi din acestea. Miroase a proaspat. Gustul denota o aciditate mai degraba moderata, exprimata gustativ prin note delicate de citrice si mar, tot din soiul golden, daca asa am inceput. Fara a fi in vreun fel complicat sau flamboiant, e totusi destul de persistent in regimul descris anterior.  
81 pct. Sigur ca ar fi fost de preferat un 2013, dar intelegem deja cum joaca Lidl si de ce multi producatori de vin aleg sa fie listati de acest lant de magazine.


0 comentarii: