Domaine Ceptura Mini sau Faurar- ultimele modele! (2012, 2011)


Hai sa vedem noutatile entry-level ( sa le zicem asa de dragul discutiei) de la Unicom Production Ceptura, adica unii si aceiasi care produc mai ilustrele vinuri reunite sub brandul DAVINO:

Cel Alb 2012 (sauvignon, feteasca alba si riesling) aduce o aromatica intensa ca de sauvignon chilian, cu soc si grapefruit rosu, ananas, tuse sesizabile de levuri si un feeling calcaros. In gust este la fel de exuberant, pe fondul prospetimii si al aciditatii, intepator si fructat, cu  impresii de fructe coapte, un tutti frutti pe partea exotica, cu mango, limeta si grapefruit, cu un final citric si picant. Nivelul de alcool e ok, 13,6, nu sare prea tare in fata. E proaspat si o buna alegere in vremuri caniculare. 22 de lei- 82 pct.

Rose 2012 (cabernet si merlot) e un etalon la acest nivel de pret, dar ar trebui sa faca o scamatorie si sa mai scada din nivelul de alcool, care cam sta in calea progresului si se face noapte cam devreme. Arome intense, placute de toate celea(fragi, capsune, trandafiri). Proaspat nevoie mare, robust in gust, cu aceleasi tuse fructate, fizzy, si un final usor tonic, amarui. Un rpc la fel de reusit, dar cum ziceam, rose-ul are o imagine de vin colocvial, iar colocviile tin mult asa ca i-ar sta bine mai usurel. Oricum e o imbunatatire, a fost si mai tare in anii trecuti. 22- 82pct.

Rosu 2011 (Merlot cab, feteasca neagra). Oh, man, cum naiba poti masca 15% alcool in halul asta e un mister pentru mine. Asta e o bila alba. Insa ca sa maschezi trebuie sa adaugi straturi-straturi de taninuri si acizi, in sensul in care vinul mi s-a parut greu si concentrat. E ok, sa nu ma intelegi gresit, nasul are o simplitate rustica, care nu anunta amplitatea tuselor fructate din gust si sonorul de Motorhead. Tonuri usoare de baric- condimentate, si multe prune, afine si visine. Insa pe final apare un iz acetic, pe care-l simti pana-n stomac. Poate am fost eu mai prost plasat in seara cu pricina, cine stie. Oricum: nu pe caldura mare, nu de unul singur si poate mai la toamna. Cam astea ar fi indicatiile tovarasului prim-secretar. 22 lei . 80 pct

In concluzie- toate sunt vinuri ok. Pe cate alte nazdravanii in acelasi pret nu-ti poti arunca banii pe fereastra, sau daca nu macar sa ramai nitel dezamagit? Multe, stiu. Pe de alta parte e vara si nu prea mai trag la treburi grele, intense.  De asta parca ii si vad pe Wine Advocate dand rosului vreo 86 pct :)

PS: ar da bine la noua crama din Ceptura feroneriile astea la ferestre. Pe cea de la rosu o pot fura din Muzeul de arta populara din Gura Humorului:) Bine, difera putin rozeta, dar nu cred sa se supere G. Moisescu prea tare:)

7 comentarii:

Dan spunea...

Bune si intr-adevar la preturi care te fac sa ridici spranceana tinand cont de cine le face.
La cele din 2012 se vede influenta anului. Coapte, exuberante, aromate,rotunde... Foarte bine ascuns alcoolul la nivelul asta de pret.

George Mitea spunea...

Intotdeauna au fost asa exuberante. Alcoolul e ascuns cu maiestrie, da.

Dan spunea...

Mie anul asta mi s-au parut mai ceva ca de obicei. Cel putin albul.
Oricum sunt gandite foarte bine pentru intervalul ala de pret. Cam asa ceva cauta omul pe la noi..

Ionut spunea...

salutare,
se gasesc pe undeva, nu le-am vazut prin targ

George Mitea spunea...

Salut! Vezi in online, pe Vindor.ro sau Vinescu.ro. Ar trebui sa fie

George Mitea spunea...

Salut! Vezi in online, pe Vindor.ro sau Vinescu.ro. Ar trebui sa fie

Silviu spunea...

Offtopic: am cumparat acum 3 zile un Sangiovese di Romagna de prin Lidl (au ei acum saptamana italiana), la doar 9.9 lei. Desi eram foarte circumspect (sticla modesta, pluta sintetica), s-a dovedit foarte baubil, mult mai baubil decat alte vinuri la acest pret (racit insa un pic mai bine de 18 grade, cat recomanda eticheta). Dar nu am gasit pe nici un blog de profil pareri despre el si nici nu am reusit sa dau de vreun site al producatorului.