Despre soiul portdrapel, de Ziua Drapelului National. Feteasca Neagra "Ceptura" 2010 (Unicom, Davino)

Astazi e o zi tipic romaneasca. E simultan sarbatoare nationala si doliu national. Ironia merge si mai departe.
E Ziua Drapelului, zi in care tricolorul nostru ar trebui sa zburde vesel pe catarg. Ori fix in aceasta zi guvernul, in marea sa intelepciune, a decretat zi de doliu, in care- evident- drapelul national trebuie coborat in berna. Cumva nici nu mai sesizam acest tip de umor absurd pe care-l practica autoritatile romane. Si nici nu ma apuc sa discut despre cat de normal si oportun este sa declari zi de doliu national pentru evenimentul respectiv. Insa ma gandesc ca e mai bine sa decedezi fiind in vacanta in strainatate, dar nu de unul singur, ci neaparat in grup. Te transporta gratuit, platesc si inmormantarea, etc, etc. Mai menajezi familia de unele cheltuieli, ca sa zic asa. Condoleante sincere familiilor, nimeni nu-si doreste asa ceva, dar totusi de la durerea intima la cea nationala e cale lunga. 
Oricum, azi din nou,  probleme legate de drapele! Sa va explic. Intru pe poarta firmei pe care o consiliez, ma uit la catarge si ce vad? Steagul Romaniei in berna- corect, si alte doua drapele straine falfaind nestingerite sus! E oare ceva in neregula aici? Parca nu prea se cade ca al nostru sa fie indoliat, iar cele straine, steaguri-musafir- ca sa ma exprim plastic, sa se zbenguie in vant lipsite de piosenie.  
Pun mana pe internet, recitesc HG 1157/2001, si retin urmatoarele: 
ART. 8
    În zilele de doliu naţional, stabilite prin hotărâre a Guvernului, toate autorităţile şi instituţiile publice, precum şi persoanele juridice prevăzute la art. 3 au obligaţia arborării în bernă a drapelului României. Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacă au arborat drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă.
coroborat cu 
  ART. 9 (2) Toate drapelele de stat care se arborează vor avea dimensiuni egale şi vor fi amplasate la acelaşi nivel.

Astfel, trag concluzia ca daca al nostru se minte rau- musai si celelalte ar trebui sa se simta la fel. Pentru ca un drapel strain nu poate sta mai sus decat al nostru. Pentru ca de-aia am murit la Revolutie!
Dar ce sa vezi? A trebuit sa ma plimb un pic pe la diverse institutii. La Inspectoratul teritorial de munca- tricolorul jos- UE- sus. La Administratia Fluviala- toate jos, la Curtea de Conturi- al nostru jos, UE si alte nazbatii- sus. Deci nu intelege nimeni nimic, fiecare face cum ii taie capul, in lipsa unei reglementari legale exprese. 
Insa, daca am dreptate, atunci Prefectura (n-am trecut azi prin fata ei- asa ca nu stiu cum a procedat) ar trebui sa amendeze institutiile care nu au coborat si celelalte steaguri cu amenda intre 2500 si 5000 ron! That should be fun!

Vinul de zi e national- asa numitul soi "portdrapel"(he, he) anume feteasca neagra. Doar ca nu stiu exact cum sa procedez. Presupun ca ar trebui sa ridic paharul in cinstea tricolorului nostru sfant dupa care sa vars cateva picaturi pe jos in memoria victimelor accidentului din Muntenegru. 

Feteasca Neagra 2010 Ceptura, produsa de Unicom Production (a nu se confunda cu Crama Ceptura) este un vin concentrat, cu arome puternice de lemn ud, pielarie, gem de prune si condimente cat cuprinde, dupa gust. In gura este raw, puternic, cu taninuri medii obraznice, dar integrate in asamblul dens (magiun, cafea), picant (cuisoare, piper, foaie de tutun) si acid (visina). Daca mai pui si concentratia de 14,6% alc (care iese nitel pe final)- dai de o portie de sarmale cu ardei iute- obligatoriu! Vin concentrat, amintind de un GSM tanar. Cu mancarea potrivita se duce pe gat rapid, oricum. 83-84

Si daca tot e vorba de drapele si de ineptele propuneri privind reintroducerea stemei, zic si eu, cuprins de spirit ludic- sa punem un strugure de feteasca neagra cu doua frunze drept in mijloc, ca tot de laudam ca Dyonissos s-a nascut pe la Medgidia Gara. Si pe fundal sters (cu watermark) un pet de bere Bucegi- acum la 2,5 litri la pret de 2! Ca sa impacam pe toata lumea, ca-i mai bine asa. 

2 comentarii:

Dan spunea...

Eu tot ma intreb de cateva zile care este numarul minim de victime la un accident rutier ca sa se declanseze isteria presei si reactia demna de operatiuni pe teatrul de razboi din Afganistan a guvernului?
Doamne Fereste, nu am nimic cu oamenii, insanatosire grabnica celor care au avut norocul sa scape...
Si apoi aceeasi intrebare pentru zi de doliu national...
Eu de exemplu daca fac accident cu masina personala in Muntenegru vine Arafat cu avionul sa ma duca in tara si se declara zi de doliu national? Sau cati trebuie sa mai fie in masina? Pentru ca situatia faptica este aceeasi...
Daca tot dam zile de doliu national in functie de cantitate, ar trebui sa stim si noi ce bareme avem.
Iar asta cu doliu national si steag coborat in berna de Ziua Drapelului e Kafka curat...

George Mitea spunea...

Pai cu cinism putem presupune ca trebuie sa fie un grup, din care sa decedeze minim 18. Si sa se intample in strainatate. Apoi trebuie sa fie un guvern intr-o mica criza de imagine si popularitate. Iar in legatura cu presa- ea, mititica, are standarde mult mai mici: si unul e de ajuns, dupa cum s-a dovedit in cazul Elodia