Berea bautorului de vin, ep. 2: Weihenstephaner Hefe Weissbier

Incercati sa spuneti repede, de 5 ori, "Weihenstephaner Hefe Weissbier"! Ati reusit? Bravo! V-ati gresit cariera, trebuia sa va faceti om de radio sau sa cantati preluari din Scatman John.
E aproape ironic, ce se poate intampla: "am baut cea mai buna bere din lume, dar am uitat cum ii spunea!". 
E adevarat, intr-o oarecare masura, ca aceasta bere de grau este considerata una dintre cele mai bune beri din lume si este gasibila in marele retail la hypermaketul Real. Alte varietati produse de aceeasi berarie germana, care in treacat fie spus, este cea mai veche din lume inca in fiinta, pot fi gasite si in alte parti. 
Berea in sine are o culoare galben-portocalie cetoasa ("cloudy"). Face o spuma  frumoasa, cu pori fini, si o efervescenta cu bule de diametru mic (semn de calitate, zice lumea). In nas aduce tonuri citrice, de portocale cu usoare subtonuri de caramel, mar verde, cereale si cuisoare. In gura denota o carbonatie fina, asemanatoare cu vinurile albe proaspete, de calitate. Se simt tuse de alune, multe condimente (in special cuisoare), banana, grau, drojdii fine, cu un final foarte usor, dulce-amarui (ca o mamaliga nitel arsa). 
Ce sa mai zic? O bere foarte buna, extrem de buna chiar, de corpolenta medie, echilibrata si fina (de fapt asta e chintesenta review-ului), fara excese si fara nimic deranjant.
5(din 5) capace. 
PS: daca mai era nevoie sa remarcam caracterul democratic al berii vs miile de euro pe un vin top-class- este iata posibil sa bei una dintre cele mai bune beri din lume, contra a 7-8 lei/0,5l, de la hypermarketul din localitate! 

5 comentarii:

Ciprian spunea...

Gata, pot depune marturie ca aceasta bere este de o finete si o cremozitate fantastice :)

George Mitea spunea...

Ma bucur!
Dupa ce am informat oamenii ca exista vinuri mult mai bune decat grasa de Cotnari, e timpul sa afle ca exista beri mult mai bune decat Heineken sau Ursus!

Ciprian spunea...

Carlsberg, probably the best beer in the world? Yeah, right :))

Primus spunea...

Nu ma pot abtine sa nu comentez chiar daca e veche intrarea...

Am incercat Korbinian de la beraria asta si am fost lovit de trasnet. Am trecut de ceva vreme de pacaleala berilor cu reclama, am baut si cateva varietati straine dar n-am fost pana acum atat de surprins. Din prima amsimtit nevoia s-o plimb prin gura, sa nu-i dau drumul; as trage-o si pe nas daca s-ar putea! (glumesc, bineinteles...)

George Mitea spunea...

Ai mare dreptate! Am incercat si eu Korbinian si da, e o bere foarte buna. Dar chiar si weissbier kristal e surprinzator de aromata. Inca n-am baut ceva rau de la oamenii astia.