Rose de Provence. Kaufland. 17 lei

N-am rezistat tentatiei, recunosc. Dupa gewurz-ul alsacian si rieslingurile germane incercate din Kaufland, am ramas doar cu satisfactia ca n-au costat mult. Nu mi-au produs vreo placere, alta decat sa stiu ca oameni de aiurea, din State sau alte tari mai cu motz, platesc si dublu pentru ele. Totusi, in afara de asta, gustativ au parut cam chinuite, lipsite de prospetime/calitate, ducandu-ma cu gandul ca pret de un an au stat prin alte kauflanduri din univers, iar in pragul noii recolte s-au degajat rafturile respectivelor hypermarketuri prin trimitere la dinozaurii din Romania si Rusia.
Totusi ineditul acestor etichete, dar si indicatia geografica respectabila in cazul multora (si fara prea multa concurenta prin alte magazine), m-au facut sa recidivez. In fond, noi pasionatii de vin nu suntem ca tot omul normal care ia o sticla si o consuma linistit, fara sa-si puna problema existentei sau nu a aromelor de lemn dulce si fructe de padure. Nu, ar fi prea simplu! Noua ne trebuie mereu altceva, chiar cu riscul ridicat de a da banii de pomana pe licoarea respectiva. Ceea ce coroborat cu relativa ieftineala a noutatilor din Kaufland duce la vizitarea acestui magazin, in care nu prea obisnuiam sa-mi fac veacul.
De data asta am ales un Rose de Provence, in sticla tipica, voluptoasa. E din 2010, are indicatie geografica Cotes de Provence, si e produs de Gassier. E nitel complicat. Chateau Gassier se vinde ca o afacere de familie, desi parte din colosul francez&mondial Advini (JeanJean, Ogier, Laroche, etc). Ei sunt si negociant-eleveur, sub numele simplu de Gassier. Asta apare pe eticheta. No' amu la ce sa ne asteptam de la un rose de Provence la 17 lei a carui prezentare nu apare nicaieri, nici macar pe site-ul producatorului? 
Ei bine la...lucruri bune! E un vin simplu, dar extrem de baubil, un rose palid, cu nas proaspat de grapefruit si fragi. Gustul e liniar, dar bine construit sub tonuri de pepene rosu, zmeura si capsune mai degraba acrisoare decat aromate. Pe final se aglomereaza mineralitatea si aciditatea sub forma unei senzatii intepatoare, piperate. Finisul e curat, in spiritul vinului, cu note dulci-amarui, cu ceva vegetal, usor tonic, pelinat. Lucrul bun e ca nu exista greutate aromatica inutila, ca la atatea roseuri, ci e lin curgator, light si finut si asta fara zahar prea mult si fara pretentii de temperatura prea joasa (dimpotriva). Si alcoolul e potrivit (12,5).  De struguri nu sunt sigur, dar  probabil e un grenache, cu ceva cinsault. 
E bun de dat cadou, mai ales unor anumite persoane, avand in vedere culoarea si forma deosebita a sticlei. 
Liked it. 80 pct.
Later edit: Sau poate 85 Wine Enthusiast (vezi link-ul lui Ciprian in comentarii).

16 comentarii:

Dan spunea...

Am testat si eu ceva similar din zona, dar cu ceva nume de Chateau pe el. Era Grenache cu Cinsault si Tibouren. Cam aceleasi feeling-uri ca tine le-am avut. O coloana de mineralitate prin tot vinul...
O sa caut notitele sa scriu despre el.
Off topic: total de acord ca ne trebuie ceva nou tot timpul chiar cu riscul sa ne putenm uneori sanatatea in pericol..:)

Ciprian spunea...

Batrane, sa fie asta oare? :D

http://buyingguide.winemag.com/catalog/gassier-2010-miradou-rose-cotes-de-provence

Suna bine, un rose cum imi place mie

George Mitea spunea...

@Dan: pai erau doua sticle de rose de provence, una normala si asta. Nu e primul rose de provence pe care-l incerc si mai toate mi s-au parut agreabile.
@Ciprian: pfu, i-am dat prea putine puncte, stai sa editez- ii dau 80:)) Si fata de 85 sunt a naibii de sever!
Iar pretul e tot bun, ia vezi aici: http://www.vins-lacroix.com/cgi-bin/shop.pl?shop=1&extlink=1&sw=detail&id=6757&tree=439&lg=1

Ciprian spunea...

Kaufland, olee :)))

George Mitea spunea...

Mda, ma tem ca asta nu ma va face decat sa cumpar si alte noutati din astea. Din 6 vinuri asta e primul decent.

Dan spunea...

@George: m-am exprimat gresit..nu era din Kaufland mai ales ca pret (era parca de vreo 3-4 ori mai scump). Prezentarea semana insa.

George Mitea spunea...

Ei, normal, exista si cru-uri rose in Provence.

Ciprian spunea...

Eu mi-am luat deja Murviedro si Reserva si Crianza; ma mai mananca Chablis-ul de la Francois Martenot si Roodeberg-ul sud-african. Da-le naibii, la cat costa si la ce posirci am baut in banii astia, cat de rele pot fi? :))

George Mitea spunea...

M-am uitat si eu lung la Chablis. 50 de lei, 1er Cru...Astept opinii!

alibus spunea...

Pfff, ce pofta de rose mi-ai facut.

George Mitea spunea...

Ei, lasa ca stii ce ai de facut:)

alibus spunea...

Dap, sunt baiat mare. O scot eu la capat.

Anonim spunea...

Vinurile rose sunt specialitatea Provence-ului George..."vins des votre vacances", in caz ca vin cu o noutate. Iar un Chablis Premier Cru la 50lei, mi se pare prea ieftin pentru asa nume.

George Mitea spunea...

@Anonim: desigur ca am mai vorbit despre aceasta particularitate a rose-lui de Provence, la un post despre un Mas de Cadenet . Dar e bine de reiterat:) De chablisul cu pricina, sunt de acord, observ ca putine note de degustare disponibile, nu il ridica in slavi. Ori la 50 de lei exista destule vinuri care sa ofere mai multa satisfactie. Nu chablis, dar chardonnayuri decente sunt berechet.

Anonim spunea...

Da' cred ca stii ca Chablis se identifica, practic, cu Chardonnay...

George Mitea spunea...

pai tocmai, la 50 de lei poti gasi chardonnay-uri din alte parti ale Frantei, realizate asemanator dar net superioare unui premier cru chablis in aceeasi bani. ca sa nu vorbim de lumea noua, desi maniera de vinificare e alta.