Viţă Românească Tămâioasă Românească Vincon Vrancea

Am inteles, este un vin patriotic, dintr-o gama numita "Viţă romaneasca", din soiul tamaioasa romaneasca, produs in Romania, vinificat romaneste in dulce, si  care are pe eticheta o imagine romaneasca, evocand cheia naiva a artizanilor populari, cum altfel, romani!
 Prima oara n-am acordat atentie ilustratiei, desi am remarcat ca reprezinta niste baieti in costum popular purtand palarii, si isi fac de treaba cu niste ulcele. M-am uitat mai bine. E o intreaga poveste: unul dintre ei este olar si manufactureaza o ulcica. Celalalt, fara un motiv bine intemeiat, varsa un lichid alb-galbui dintr-un recipient in altul, si pare cam neatent, zambind prosteste. Priveste peste umar in spate, la fereastra unei case unde sta la geam o mandra. Ah, asta era! Trebuie sa exista o trama erotica, poporanista ca sa zic asa. Cocosul e pe casa, pisica pe masa, placintele in cuptor, via se coace in zare, Ionica face oale si ulcele, iar Ghita ii face ochi dulci Marioarei care-i priveste gales de la fereastra bojdeuchii. Voie buna, muzica de petrecere, de lautari pe stil nou, carpeta cu rapirea din serai, ce poate fi mai frumos? Poti sa bei o tamaioasa din asta la 9,99 si in fata blocului cand iti speli masina, sau cand invarti micii pe gratar in gradinuta din fata blocului.Slapi, maieu transpirat, ridicat peste buric, mustata neagra ca papa corbului, o apa minerala ARO, o punga de seminte pe jumatate golita. Romanica, te admir!

Nu stiu daca aceasta tamaioasa este cea de 90,6 puncte la IWCB 2011, dar este cea cu gran menzione la Vinitaly, pentru ca asa scrie pe coperta a doua a ultimului numar din Vinul.ro. Anul? Ei, detalii! Este dulce, ce mai vrei. Culoare galben- auriu, bucuria ochiului! Nas: polen, tei, musetel, tei, dulcegarii. Gust: neasteptat de citric, cu impresii de nuca, uleios (de la atata zahar nu aveam alte asteptari), cu ceva zvac, nu suficient ca sa-l faca baubil peste o jumatate de pahar. Lasa in final note atringente, usor dulci-amarui, tonice, de gulceata de gutui, salvie, dar nu foarte agreabile, dupa jumatatea de pahar. Partea buna este ca voi termina sticla peste vreo doua saptamani, numai sa am destule baclavale in frigider. 
Am baut nenumarate tamaioase mai rele. Nu e rau, as zice ca in mod obiectiv se plaseaza pe la 73 pct, deci chiar are un raport calitate pret acceptabil. Insa odata dus micul zvac care sustine cu greu kilogramele de acadele, va ramane in urma cunoscutul vin ultra-dulce, flasc si fara chef de viata. Sau poate, cine stie, va imbatrani genial, ca un Yquem, si va lua Marea Medalie de Aur pe undeva...Nah!
Asadar, Wine Spectator si Parker pot sta linistiti. Tamaioasa Vita Romaneasca n-o sa revolutioneze industria mondiala a vinului, propunandu-se cu 90 si ceva de puncte la 2 euro si un pic.

14 comentarii:

Unknown spunea...

Mie mi se pare evident ca Marioara e soata lui Ionica care, observand ochii dulci dintre ea si Ghita, arunca 2,5 EUR pe o sticla de Tamaioasa Romaneasca de la Vincon Vrancea, capata curaj si, intr-o imagine alaturata, ii omoara pe cei doi adulteri dupa care ia calea codrului. Si iata se mai naste un basm romanesc de ora 5.

Anonim spunea...

numa porcarii bei. si mai si scrii despre, in ideea ca poate poate vei deveni un nou Parker.

Dan spunea...

@George mi-ai luat-o inainte..:D
@Anonim: degustarea de fata are o poveste in spate. In rest fiecare cu parerea lui, dar vinul este foarte bine privit la unele concursuri de specialitate, asa ca suntem curiosi. Asta e ideea.In curand cred ca o sa aventurez si eu la "porcaria" asta.
Si nu ca ar avea nevoie cineva de aparare, dar daca vrei vinuri de calitate cred ca poti frunzari arhiva blogului de fata. Ai cam tot ce ti-ar dori inima...acum depinde si de gusturi!

George Mitea spunea...

@Cazan cu vin: s-ar putea, ai imaginatie. De fapt e Miorita. Fata de la geam. Cosmin Grozea comenta pe FB ca personajul din stanga e o marturie istorica cum trebuie decantat vinul :)
@Anonim: talk to the hand! De fapt, nu vreau sa devin un alt Anonim.
@Dan: ce sa spun sunt rapid. review in premiera mondiala:)

Anonim spunea...

incepi sa devii ieftin prin scaparile de tastare/exprimare pe care nu le=am vazut pana acum; nu mai zic de mizeriile de vinuri pe care tot insisti. vrei sa demonstrezi ce? si eu ma plictisesc maxim in jobul la stat cu ceafa=n soare dar nu tes povesti pe etichete la fel de mizerabile ca si continutul sticlei

George Mitea spunea...

draga ANONIM, daca iti vei reciti comentariul vei fi nevoit sa accepti ca greselile de tastare/exprimare li se intampla si celor mai buni dintre noi.

sunmirror spunea...

Probabil ca Anonimul acesta e unul din personajele specific romanesti care n-a mai avut loc pe eticheta acestui vin.

Berbecutio spunea...

@ANONIM: Cred ca-ti va fi utila zicala asta:"Arguing on the internet is like running in the special olympics - even if you win, you're still retarded."
@George: Tine-o tot asa, calitate si cantitate. Te citim cu placere!

Szövérdfi-Szép spunea...

@Berbecutio: glumă proastă cu special olzmpics...

Anonim spunea...

asa suntem noi romanii..."discutam discutii" si ne dam cu parerea despre tot..luam peste picior orice inseamna traditie si nu mai stim ce inseamna emotia, caldura etc / au apus demult vremurile in care stateam cu sufletul la gura la reprezentatiile gimnastelor romane - un mic exemplu din multele care ar trebui sa ne faca sa tresarim dar e mai simplu sa carcotim, sa aruncam cu noroi -----e cea mai simpla cale catre afirmare intr-o lume de plictisiti

George Mitea spunea...

Draga Anonim, iti inteleg amaraciunea si supararea, doar ca e indreptata gresit. Nu spun ca o atare eticheta si un tare vin nu e bine indreptat spre publicul tinta, doar ca eu nu fac parte din el. Si daca ma citesti, chiar daca cu ochi critic, imi permit sa cred ca nici dumneata.
Patriotismul nu inseamna costume populare, tezaur folcloric, carpete stilizate sub forma unei etichete de vin, nici Nadia Comaneci vanzand produse bancare. Aici cred ca esti de acord cu mine.

Anonim spunea...

Draga George ..citesc lucruri interesante iar vinul chiar ma pasioneaza ..nu ma refeream in mod direct la acest produs "Vita Romaneasca" si nu vorbeam despre patriotism ci mai mult despre traditii - p mine eticheta ma duce cu gandul la Cimitirul vesel Sapanta nicidecum la carpate cu rapirea din serai / si ai dreptate ..chiar nu sunt in target dar asta nu inseamana ca trebuie sa vorbesc ironic despre ceva care nu intra in preferintele mele/ referitor la Nadia Comaneci ea face reclama la o banca (romaneasca din cate stiu) tocmai datorita emotiilor "romanesti" p care a reusit sa le trezeasca in fiecare dintre noi si p care le avem din ce in ce mai rar / tot ce suna "straineste" e mai bun si mai frumos / consumam vin de masa si il platim ca pe un vin soi doar pt ca e din Franta ...in final ca sa sintetitez am vrut doar sa spun ca mi se pare incorect sa criticam fara sa dam o sansa in a cunoaste ....si e pacat sa luam in deradere tot ce e romanesc ...

George Mitea spunea...

Sigur, sunt de acord, sunt atatea posirci straine supra-pretuite, mai ales frantuzesti, incat un consumator onest, judecand vinul francez dupa ele, n-ar intelege deloc ce-i cu el, si de ce fascineaza atata lume.
Sigur, asta-i parea mea despre acest vin si despre "brandingul" sau. Stiu ca sunt o groaza de oameni care muncesc onest sa le produca, etc. Dar nu ma simt dator sa am opinii "politici corecte".
Asta nu inseamna ca romanul n-o sa dea navala sa-l cumpere sau ca n-o sa-i placa. Si e adevarat si trist ca traditiile se pierd. Ca si soiurile neaose de vita de vie, ca si bucataria traditionala (cea adevarata si vie, nu "tochitura moldoveneasca" de restaurant). Eu unul incerc sa vorbesc cu predilectie despre ele si sa incurajez producatorii "influentabili" de parerile mele sa marseze pe soiurile romanesti, dar si consumatorul roman ar trebui sa dea putina dovada de "patriotism" si sa le cumpere.

Anonim spunea...

multumesc mult pentru raspunsurile civilizate ...o sa urmaresc cu interes postarile tale si de acum incolo ...toate cele bune