Trei Nomazi se leganau...

Ochiul bloggerului de vin identifica cu o precizie demna de X-men orice noutate din rafturile magazinelor. Asa se face ca prevenit de Ionut, mi-a luat doua secunde sa le gasesc la Real.
Eticheta poarta semnatura Aureliei Visinescu, o creatoare de vinuri cunoscuta la noi datorita ilustrei fetesti negre special reserve 2003 de la Halewood, vin care i-a atras porecla "d-na feteasca neagra". Dupa experianta Halewood a plecat la Domeniile Sahateni, unde din cate stiu este unul dintre actionari. Oricum, partea neplacuta e ca de la Sahateni, pana acum cel putin, nu au iesit vinuri remarcabile, ba mai mult- daca cautam pareri despre vinurile acestea vom gasi lucruri neplacute. Dar de curand- minune! Se pare ca s-au schimbat lucrurile si chiar avem acum primele vinuri de autor, adica vinuri care sunt asumate public, de catre vinificator. Numele sta pe eticheta, ca o garantie.
Sa le trecem in revista cateva vinuri din aceasta gama:

Feteasca Alba 2009. 13% alc. Vin sec.
Culoare galbena intensa cu reflexii verzui, nas tamaios, de boaba de muscat. Gust citric, caisa verde, lamaie, un gust destul de plin, corpolent. Finalul aduce carcei de vita, mar batut, caisa.
Nu e rau, nici memorabil in vreun fel. Am o mica nelamurire legata de tipicitate. 75 pct. 16 lei.

Pinot Noir 2007. 13,5%. Vin sec.
Culoarea e rosie rubinie de intensitate medie, si bordura ciresie. Nasul sugereaza un vin extractiv, cu note puternice de melasa, glicerina, marmelada. Gustul e lipsit de intensitate ori corpolenta, aduce impresii amarui si acrisoare. Vreti sa spunem fructe de padure. Putem sa spunem, dar nu sunt foarte coapte. Ciocolata e amaruie, este drept. Aciditatea este iesita din corp.
Absolut mediocru, supra-pretuit. 68 pct. 18 lei.

Feteasca Neagra 2007. 13,5%. Vin sec.
Culoare rosie-rubinie usor imbatranita. Nas glicerinos, fructe supracoapte. In gust: pruna, cireasa, visina, note puternic minerale, aciditate buna, corp mediu. Finalul aduce pruna uscata si ceea ce rezolva vinul, condamnandu-l pe vecie la uitare- tanini uscati, praf de creta, praf de drum, de tiganiada, de Nomad, nah! Pur si simplu iti usuca gura instantaneu. Ceea ce incepe bine sfarseste rau!
Daca pinotul se poate bea, nu pot spune acelasi lucru despre aceasta feteasca. 64 pct. 18 lei.

Asadar cele doua rosii incercate nu trec pragul de 70 de pct, sunt vinuri mici, prost facute (aici intentia nu conteaza), imbatranite dinainte de lansare.
Cred ca e o greseala de strategie sa-ti pui semnatura pe asa ceva. Inteleg ca vinurile din gamele superioare- Artisan si Anima sunt serioase, dar ce spune despre tine faptul ca tu- producator de supermasini- ai face o tartareata careia ii cade teava de esapament si oglinda retrovizoare la primul hop. Cam asa si cu vinurile astea. Dupa eticheta draguta (poate lipsita de original, dar...draguta) ma asteptam la ceva mai acatarii.
Asta e, la revedere, nomadului ii sade bine cu drumul.



8 comentarii:

Anonim spunea...

atunci ori merlot-ul e cel mai bun din gama, ori am fost eu prea bine dispus cand l-am baut.
in privinta semnaturii, ai dreptate.doar daca semnatura respectiva chiar inseamna ceva

Ciprian spunea...

Aoleo si vai de mine! Deci si Pinot-ul e dezastru :))

George Mitea spunea...

@feteascaneagrasimerlot: Nici n-am vazut merlotul. Mai era un cab si un sauvignon blanc, dar ce-i mult strica. Dar iti dau credit, nu te mira nimic la noi. Un vin din aceeasi gama poate fi super, iar altele dimpotriva.
@Ciprian: mda, a fost necastigator.

Ciprian spunea...

Fratilor, asta-i tara Merlot-ului, ce naiba :))

Anonim spunea...

asta cam asa e, Ciprian. vrei nu vrei, tot cumperi un Merlot

George Mitea spunea...

Eu ma intreb cat de greu o fi sa faci un vin pur? Adica avem struguri de feteasca neagra, ii presam, facem mult, turnam in tanc toate cele trebuincioase, fermenteaza, il fitram ori ba, il punem la sticla si-l vindem. Dar nu! Il amestecam cu 15% merlot, il maturam 12 luni in baricuri de stejar american, etc, etc.? Adica intreb sincer: vinul rezulktat din strugureii aceia de feteasca neagra e asa de rau ca trebuie ajutat, maturat, abuzat? Pentru ca daca e asa de greu sa faci vin din soiul acesta, atunci why bother?

Ciprian spunea...

Nu e greu, doar ca multi complica lucrurile inutil, parerea mea...

Anonim spunea...

chiar asa e George. ar trebui sa faci din asta un fel de intrebare deschisa. sau sa facem