Sa zambim cu...Murfatlar! Feteasca neagra "Schwarzes Meer"


Stiti genul de zambet: zambetul trezit pe fetele lor cand se da la televizor BD, sau scenete cu actori de comedie morti sau aproape morti. E ceva din tineretile parintilor si bunicilor nostri, care nu are decat o legatura slaba cu "partidul, ceausescu, romania", in rest are o legatura cu faptul ca erau (mai) tineri atunci.
Romania mai gri si mai intunecoasa, Romania "dinainte" nu-mi spune mare lucru. Eram si cam mic. N-o sa stau sa-mi amintesc precum Ponta si ai lui chestiuni despre comunism pe care nu le-am trait. N-am reverii dupa dero, ciocolata cu rom, cico. Nici disident din fasa n-am fost, nici securist de gradinita, desi recunosc ca din razbunare l-am parat la tovarasa pe amicul Varlan pentru ca a daramat corniza. Asta este, ma autodenunt! Oare am pentru asta dosar de colaborator cu regimul?

Vinul acesta e pentru nostalgici. Pentru cei care zic "pe vremea impuscatului era viata domnule, era ordine si disciplina, toti aveau locuri de munca, nu ca acuma!"
Pentru ei Murfatlar s-a gandit sa realizeze o colectie cu etichete retro. Bitterul Mamaia cu eticheta veche, o sticla de vin cu eticheta de export, ati prins miscarea.
Feteasca neagra "Schwarzes Meer" 2009 este un vin demidulce din 2009, probabil acelasi vin din cunoscuta gama "Zestrea Murfatlar". Nu cred ca vinul care a luat medalii de aur, la vremea lui, la concursuri internationale fie si doar de partea asta a cortinei, era demidulce! De ce ar vrea cineva sa bea un vin rosu demidulce e peste puterile mele de intelegere! Ce sa faci cu el? La masa nu poti sa-l bei, la desert nu prea merge, asa ca...?
In fine, vinul nu e cine stie ce, dar e baubil, are o aciditate buna, dar nici macar restul de zahar nu-l poate face corpolent ori profund, indiciile dulcege de cirese, zmeura, coacaze rascoapte- intregesc portretul unui vin subtire, patetic, siropos. Cred ca merge cu cola.

63 pct. 12 lei. Exclusiv in magazinele Murfatlar.

8 comentarii:

Anonim spunea...

si eu care am avut o sclipire de interes cand am vazut ca e feteasca neagra. dar inca una din specia coke maiden

George Mitea spunea...

yap, coke maiden:)

Anonim spunea...

Atunci cand intrii la unul din magazinele Murfatlar si intrebi ce este cu acest vin, ti se vinde o intreaga polologhie cum ca nu doar eticheta este asemanatoare cu vinul din acele vremuri, dar si "procesul de fabricatie". Pe scurt la mine a tinut povestea, l-am luat, de fapt am luat toata colectia. Din pacate 12 ron dai, 10 ron face ca sa zic asa. Cola este un insotitor de cinste pt aceasta bautura. Din categoria "Feteasca Neagra Beciul Domnesc".
P.S Mamaia, si Lacrima lui Ovidiu, cele din colectia "veche" sunt identice cu ce se gaseste la raft in mod curent prin supermarketuri. Doar o smecherie de publicitate :(

George Mitea spunea...

Da, sunt de acord cu tine. E doar marketing. Doar ca face vreo 6-7 lei, pe aia dreapta.
Oricum, pt. cui ii place Mamaia(biterul)zic ca e mai avantajos sa platesti 20 de lei pe 0,7 in sticla si eticheta retro, decat 50 de lei pe 1l, in sticla aceea dreptunghiulara din supermarketuri.

Anonim spunea...

Cred ca singurul vin din colectia Murfatlar care ar merita un review, este Fatum

George Mitea spunea...

Se poate, nu l-am gustat.
Am gustat doar Arezan, nu mi s-a parut rau, doar prea scump pentru ce ofera.

Darius Tulbure spunea...

Adevăr grăieşti! Am fost şi eu păcălit de povestea de marketing a celor de la Murfatlar. Ba mai mult, tipul de la magazinul Murfatlar mi l-a vândut ca pe un adevărat vin de colecţie "care costă 20 de euro în Germania". În fine, sunt şi eu prea tânăr să mă păcălească o etichetă, dar nu atât de tânăr cât să mă păcălească şi gustul. Nici nu ştiu ce-a fost în mintea mea când am cumpărat un vin roşu demidulce. Curiozitatea mai mult ca sigur...

George Mitea spunea...

Darius, nu stiu cum sa-ti spun, pentru ca dezvalui ceva ce frizeaza patologicul: eu am stiut exact ce cumpar.