Cabernet Sauvignon 2008 La Cetate Miracol

Acesta este un vin care intriga. Dupa primele minute, pentru ca trebuie sa marturisesc ca am obiceiul sanatos sa gust vinul chiar dupa deschidere- ca un detectiv ajuns primul la locul crimei, m-am gandit "damn, daca-mi doream gustul asta subtire si dulceag, cu lemn, zahar si fruct fermentat cumparam cu 6 lei un vin "premiat" facut intr-un garaj de pe Cosbuc [na: un bulevard din Galati]!" M-am luat cu cele casnice, care nu se termina niciodata daca ai un copil de 2 ani, si dupa o ora am ridicat din nou paharul cu un gest solemn. Ia sa vedem acum! Si...Miracol!
Culoarea rubinie a ramas tot frumoasa si ceva mai putin intensa decat te astepti de la un cab. Dar nasul a evoluat un pic. Fructe rosii coapte, o avalansa de condimente, lemnul s-a ascuns bine-merci, a aparut o tenta cerneloasa si minerala, de pamant reavan. Gustul e in continuare dulce, de fructe coapte cum ar fi cireasa, visina si obisnuitele fructe de padure, un strop de cafea, dar in evolutie apare cam tremurand si rahiticul tanin, care isi face treaba sustinand, sau mai bine zis dand corp, transformand dulceturile inapoi in fructe proaspete. Aciditatea e ridicata si bine face. Cand ai in fata un "claret" ca acesta, te astepti la ceva prospetime.
Totusi, ceea ce transforma acest vin dintr-unul dezagreabil in ceva destul de interesant este nuanta cerneloasa, usor amaruie care se deschide prin aerare si care da impreuna cu fructul un gust agreabil, tonic, ca de bitter, impresie care se rasfrange asupra finalului generos- dulce amarui, de cireasa amara si condiment.
Un vin easy-drinking, dupa noua directie a vinurilor de la Oprisor, cu tanin turat la minim, un soi de Sean Connery in tineretea sa de James Bond, pe cand parul nu se grizonase iar aliura de "Sir" statea ascunsa sub o flamboaianta superficialitate.
Nu mi s-ar fi parut bun daca nu mi-ar fi facut o prima impresie atat de proasta!

De la 45 de lei in sus, 13,5% alc, vin sec (zic ei), lin curgator, "light" dupa englezi si americani, "finesse" dupa francezi. Aur la Mundus Vini in Germania.
SCOR 84 pct.

PS: citeam pe un blog descrierea acestui vin ca fiind "ferm", "corpolent", "puternic". Am gustat acelasi vin?

32 comentarii:

Anonim spunea...

n-am baut deci nu stiu in mod direct cum e acest vin. dar notele de degustare de pe acel blog par scrise de producator, asa sunt de "lemnoase"

George Mitea spunea...

Spune cum vrei.
Eu cautam alte pareri despre vin si am dat de ele pe acest blog pe care-l cunosc pentru ca a aparut in blogroll la vinul.ro. Blogul in sine e oarecum interesant, cu fusion-ul asta la evenimente arta-vin. Dar descrierea acestui vin mi s-a parut fantastica. Adica tot ce spun acolo se potriveste unui cab generic, e o definitie de dictionar. Nu are mare legatura cu cabernetul La cetate Miracol. Asta e tot ce doream sa zic:)

Anonim spunea...

da, e interesant, asa mi se pare si mie. blogul,nu comentariul la vin. dar pana la urma si descrierea e interesanta daca stau bine sa ma gandesc.pot sa o posteze la orice cab:)

George Mitea spunea...

Da, sunt utile. Au mai incercat si merloturi, etc. :)

Anonim spunea...

eu l-am incercat la Zilele vinul.ro acum 2 sapt(cred ca atunci au fost) alaturi de Cab cu eticheta rosie 2009 Oprisor. Sincer mi s-a parut mai bun Miracol 2008 decat eticheta rosie 2009. Mi se pare mie sau a scazut calitatea vinurilor la Oprisor din 2009 ?

sunmirror spunea...

Pai George, vorba ta: au incercat alta sticla si... miracol! Era alt vin! Oricum, asta nu e motiv sa-i suspectam... inca.

Evenimentul la care au participat, temperatura de degustare, variatiile de la sticla la sticla si, mai ales, experienta si perceptia celui care a scris - toate astea puteau influenta enorm descrierea. La fel cum putea si googleu' deschis repede-repede dupa ce, odata ajunsi acasa, au constatat ca uitasera notele de degustare.

Dar cele de mai sus sunt doar supozitii nefondate.

Adevarul e ca daca citesti tot blogul raman doar doua posibilitati reale:
1. articole comandate, sponsorizate sau macar manate de un interes comercial.
2. oameni carora le place orice li se spune ca e bun, fara intrebari.

sunmirror spunea...

Pe de alta parte, nu o data mi s-a intamplat sa percep un vin intr-un mod destul de diferit de cel in care l-au perceput altii. Ce spuneam mai sus nu e bazat doar pe perceptiile diferite ale acestui Cabernet Sauvignon de la Oprisor.

George Mitea spunea...

@fromgrapestowine: Cabul rosu l-am incercat la Goodwine si desi nu erau conditii optime de degustare(cat de rau l-am vazut pe Emeritus atunci, de exemplu), l-am gasit suprabaricat si cam slabut pentru 70-80-100lei. Iar de scaderea calitatii, nu stiu ce sa-ti spun- nefiind un observator consecvent al gamei, dar parca s-a modificat si stilul de vinificatie- toate au devenit subtirele si easy-drinking.
@sunmirror: blogul e scris de doi oameni, Ioana Micu, care presupun ca are o legatura cu arta, celalalt fiind Cosmin Tudoran (Cassa Loco). E adevarat ca posturile par nitel lipsite de simt critic, par niste informatii de pe contraeticheta.

George Mitea spunea...

@sunmirror: crede-ma, aici nu-i vorba de impresie de moment. Stim cu totii ce insemna un cabernet puternic, ferm si corpolent. Ne gandim imediat la bordoleze, la chestii...well..."dure". Acest vin e altceva de la culoare si pana la nas, atac, evolutie, final. Este un easy-drinking style, fresh and fruty, light, etc.

Anonim spunea...

George mie mi-a placut Smerenie 2008 si la el ma raportez ca si calitate chiar daca sunt struguri diferiti si vinuri diferite. Am vazut ca din 2009 s-a dublat si nr de sticle de Smerenie(2009 sufera si el) si probabil acelasi lucru e valabil si pt Cab rosu. Ma gandesc ca atunci cand creste cantitatea de vin produsa si teoretic via din care se face ramane aceeasi undeva trebuie sa se faca un compromis.

George Mitea spunea...

Am auzit si eu ca Smerenie 2008 a fost un hit. Poate s-au grabit sa capitalizeze de pe urma lui.
Judecand dupa punctajul vinul.ro din ultimul nr. s-au cam grabit...

sunmirror spunea...

@George: Sunt sigur ca diferentele intre impresiile a doi oameni cu o cantitate rezonabila de experienta nu pot fi atat de mari. Incercam mai degraba sa fiu amuzant. Ca de obicei, nu-mi iese. :)

Mai ontopic: si mie mi s-au parut tare subtirele cam toate vinurile din gama La Cetate pe care le-am baut in ultima vreme. Adica de la 2008 in sus.

De altfel, dupa descrierea ta, am ramas surprins de cele 84 de puncte. Mai ales cand zici ca nu ti s-ar fi parut bun fara impresia proasta de la inceput.

George Mitea spunea...

Vinul nu mi s-a parut rau, in niciun caz. In final, cel putin. Doar ca nu-i ceea ce astepti in mod traditional de la un cabernet.
Faptul ca e "light" nu-l face lipsit de corp sau calitate, ci vrea sa spuna ca e netaninos si da impresia de usurel. Chestia e ca nota cerneloasa care apare dupa o mica aerare mi-a schimbat total perceptia asupra lui. Vinul se echilibreaza, notele dulci isi gasesc o contraparte, se aseaza, devine "miraculos" foarte agreabil. Chiar mi-a placut. E genul de vin de petrecere, tonic, usor de prins si care nu te utilizeaza prea tare.

Ciprian spunea...

George, un vin de petreceri cu pretentii :D; la pretul asta...

Marcel spunea...

Am incercat sa obtin lamuriri de la reprezentanti ai producatorului in legatura cu diferentele pe care le-am perceput si eu la unele vinuri in comparatie cu cele din anul precedent. Ma refer la Smerenie 2009, La Cetate cabernet 2008, Caloian feteasca neagra 2009. In loc de explicatii am primit asigurari ca vinurile sunt excelente, la fel si vanzarile.

George Mitea spunea...

@ciprian: sau cel putin petrecerea sa fie cu pretentii...:)
@marcel: eu am gustat Smerenie 2009, dar a fost o premiera pentru mine. La fel ca Dragaica 2008, a fost tot din soiul acesta...usor de baut. Poate o fi o diferenta de stil de vinificare, habar n-am, desi vorbind de merlot 2009 si diferentele fata de 2008, daca iti mai amintesti, a si sarit un anonim sa puna lucrurile la punct:)

boris spunea...

Intotdeauna, cand doresti sa scrii despre ceva anume, te informezi mai intai. Motivul pentru care s-a dublat numarul de sticle atat la Smerenie cat si la Cabernet-ul cu eticheta rosie este faptul ca viile au intrat pe rod, atat calitatea cat si cantitatea de struguri a crescut .
Trendul la nivel mondial este acela de a se pune accent pe fruct, pe arta de a face vinul, vinuri mai catifelate ex: Penfolds Bin 707, Beringer Private Reserve Cab Sauv, Chateau Tanuda's The Everest Shiraz, oricare dintre Chardonnay-uri sau multe altele.
Banii sunt la noi in buzunar, daca nu ne place ceva nu cumparam. Dar a te pune sa arunci cu noroi spre cineva, pe care nici macar nu-l cunosti, ca a scris frumos despre un vin- gusturile nu se discuta - mi se pare de prost gust. Un critic de vin, asa cum ne dorim sa fim, trebuie sa fie impartial.
P.S. La o simpla cautare pe internet ati fi aflat ca Ioana Micu este profesoara de oenologie si viticultura in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole- Facultatea de Horticultura Cluj Napoca, o opinie destul de avizata.
Oricum, vinul se bea cu sufletul, cu mintea!

George Mitea spunea...

Draga Boris si ceilalti, se vede ca puteam face o treaba mai buna cu acest post. Pe de o parte, unii spun ca din descrierea vinului scorul sare ca iepurele din joben, pe de alta domnul Boris(care trecea mai des p'aici in alte vremuri) ma acuza ca nu sunt impartial.
Eu cred ca mi-am descris bine trairile relativ acestui vin. Prima oara mi s-a parut intr-un fel, apoi a luat un pic de aer si mi s-a schimbat radical impresia. A primit de la mine 84 pct, si ma mir incontinuu ca cineva ia in seama acest fapt, adica cu 1 punct mai mult decat vinul.ro. Iar faptul ca semnalez ca vinul e easy-drinking nu e de rau, ci doar descrierea unei maniere de a face vinul. Si, in fine, despre blogul cu problema, eu unul n-am nicio problema, dupa cum se poate observa, am fost chiar circumspect (nu, n-o sa merg pana acolo incat sa ma citez singur). Singura chestie ar fi ca indiferent de cine a scris ce a scris despre ACEST vin, fie Robert Parker, Jancis Robinson, Ioana Micu, etc., nu l-a nimerit, decat daca intram intr-o disputa terminologica lipsita de sens. Atat! Iar doamnei Ioana Micu ii cer scuze pentru ignoranta mea.

Anonim spunea...

pt ca am comentat si eu critic la adresa notelor de pe acel blog,imi permit sa-mi spun si acum parerea.
Ioana Micu nu este profesor de oenologie si viticultura, asa cum spune domnul Boris. este asistenta la catedra de oenologie si viticultura. daca acest lucru te face impartial a priori, atunci Ioana Micu e impartiala.
nu esti obligat sa cauti CV urile celor care au bloguri si sa faci temenele profesorilor de oenologie.chiar nu esti
dar esti obligat sa constati, daca vorbesti despre impartialitate, ca pe acel blog sunt prezentate aproape exclusiv vinurile de la Oprisor si Jidvei

George Mitea spunea...

cred ca diversele evenimente pe care le fac sunt sponsoritate de producatori, chestie absolut ok, dar ar trebui asumata mai clar.

Ciprian spunea...

Pentru D-l Boris:

1. De cand cresterea cantitatii este sinonima cu cresterea calitatii?

2. Personal, nu dau 2 lei pe trend. Si ce daca acest trend este spre vinurile cu fruct si easy-drinking? Asta inseamna ca trebuie sa placa tuturor sau cum? Si ce e cu "arta de a face vinul"? Faptul ca se fac vinuri conform acestui trend si ca sunt mai fructuoase, inseamna ca asta e o arta? Cand detii tehnologie de ultima ora, unde e arta? Arta era sa scoti un vin excelent in vremile de demult, cand omul nu avea toate gadget-urile tehnologice de azi...

Nici mie nu-mi place stilul Oprisor, dar asta nu m-a impiedicat sa fiu impartial si sa spun ca sunt vinuri bune, doar ca nu-s pe gustul meu. Care este problema? Daca plac majoritatii, trebuie sa-mi placa si mie?

3. Nu vad unde a improscat George cu noroi, sau altcineva de pe aici. Si, sincer, mai impartial de atata, nu poti fi. E de ajuns sa citesti postul cu atentie, atat.

Poate ca producatorii ar trebui sa-si asume mai demn anumite critici; nu de alta, dar ma simt in continuare ca pe vremea raposatului, cand trebuia sa pupi in fund conducatorul mult iubit si partidul unic. Cine nu e cu noi, e impotriva noastra, nu?

George Mitea spunea...

Ia uite, dom'le, nici nu mai poti sa lauzi un vin in ziua de azi! Problema e ca nu-l lauzi destul, sau cum vrea producatorul sau unul sau altul!
Hai sa spumen in cor ca-i un vin exemplar, cu tipicitate, cu caracter, puternic, un cabernet intre caberneturi care ar face un Lafite sa planga in pumni umilit! E bine asa, sefu'?
Nu stiu de ce, da' si cand am scris despre un merlot de Oprisor, la fel mi-a servit lectii un anonim.

Anonim spunea...

Punem pariu ca daca iti trimiteau ei vinurile moca, era un supervin?

Ciprian spunea...

Yep, tin minte faza :) Agentia Oprisor NSA are agenti infiltrati? :D

Ciprian spunea...

@Anonim,

punem pariu ca habar n-ai cum a pus mana George pe vinul asta? :))

George Mitea spunea...

@anonim: punem! Trimite-mi toata gama Cupola Sanctis si ne intalnim aici pe blog dupa ce le degust, sa schimbam pareri! In alta ordine de idei, daca citeai mai din urma ai fi retinut ca aceasta sticla mi-a fost data(da, moca!) la zilele vinul.ro.
@ciprian: de pomana e Carl Reh, daca tot Gheorghe face marketing pe bloguri...Si culmea, macar de faceam vinul asta una cu pamantul, dar si cand imi place sunt vinovat...

Ciprian spunea...

Pai asta e paradoxul mioritic, intr-o splendida manifestare a sa :))

George Mitea spunea...

Mda, asta-i retorica de antena 3: nu conteaza ce spui, daca-i adevarat sau fals, daca-i de bine sau de rau, important e ca "i'm right, you're wrong, and there's nothing you can do about it!" :)

boris spunea...

pentru Ciprian
@ fromgrapestowine spunea... Ma gandesc ca atunci cand creste cantitatea de vin produsa si teoretic via din care se face ramane aceeasi undeva trebuie sa se faca un compromis.
vis a vis de improscatul noroiului.
Imi cer scuze ca creeat aceasta polemica, despre un Cabernet, dar m-au deranjat afirmatiile facute de @sunmiror.
Din pacate, discutiile pe care le purtam noi pe bloguri sau in diferite reviste nu ne ajuta sa fim competitivi pe pietele externe. In Romania pretul mai este inca un criteriu de apreciere a unui vin, cu cat este mai scump este mai bun, lucru care ne face sa nu vedem ce se intampla pe la vecini ( vezi Ungaria, Bulgaria sau Austria), inca nu reusim sa respectam opinia celuilalt, chiar daca este buna sau rea, pentru ca in final vom fi taxati de cititori, sau cum spun cei de la antene: telecomanda este la voi, telespectatorii!

George Mitea spunea...

@Boris: pe acest ton reconciliant eu zic sa punem punct acestei discutii si sa ne reintalnim mai veseli cu alte ocazii, vinuri si posturi:)

sunmirror spunea...

OK, eu am avut intr-adevar cele mai acide remarci aici, mi se pare ca restul interlocutorilor au fost echilibrati si concilianti.

Oricum, nu am comentat nimic de rau la adresa vinului. Interventia mea a fost una offtopic, si poate ca ar fi fost bine ca toata discutia sa fi avut loc pe email, de exemplu. George nu e cu nimic vinovat pentru opiniile mele. :)

Boris, daca vrei sa discutam despre blogul respectiv sau despre vinuri in general, adresa mea de contact se gaseste pe blogul meu.

George Mitea spunea...

Sorin, prea faci din tantar armasar:)