Pinot Noir 2009 Budureasca


Intamplarea face ca inainte de a pleca de la Goodwine, m-am gandit sa cumpar cateva sticle de fume blanc 2009 Budureasca, un vin pe care il consider super, la pretul de 15 lei (cat face la crama). In fata standului, amicul Cosmin Grozea, mi-a semnalat Pinot-ul. Nu prea mai aveam chef de verificat, dar am cumparat o sticla spre analiza (ca sa spunem asa, de altfel am baut-o la cina fara mari probleme:).
Primul lucru pe care il observi e ca s-a cules tarziu in 2009, fapt care pe mine, ma bucura. A doilea lucru de observat este culoarea rosie-rubinie putin intensa. Nu e chiar pinotul pe care il asteptam- dupa aspect, dar nasul e foarte interesant: piele, tabac, cafea, fructe rosii, ceva floral. Evolutia e lina, de vin usor cu fruct dulce, taninul parand a se concentra in final, contribuind la impresia de sec, in ciuda restului de zahar (vinul e demisec). Visina, coacaze, capsuna cu un finish bun de visina coapta.
Pentru un vin sub 20 de lei este foarte agreabil, destul de complex dar si foarte usor de baut. Are acea vioiciune de beaujolais sudic (mai de doamne ajuta), dar cu un nas serios de Burgundia.

Un vin interesant la un pret mic. 81 pct.

PS: atentie insa la temperatura de servire (eu unul propun un friguros 12C), deci frapati-l usor inainte de consum. Ah, si un pahar potrivit n-ar strica.

5 comentarii:

Unknown spunea...

Cum iti dai seama ca e cules tarziu? Restul de zahar?

George Mitea spunea...

In general citind eticheta, he he!
Unii oenologi, mai ales straini, spun ca la noi se culege cam devreme, de unde unele tare in ptodusul final. Nu ca ar fi vreo garantie sau ceva...dar mie unul imi spune ca producatorul accepta o micsorare a cantitatii in favoarea cantitatii. Sigur niste specialisti in adevaratul sens al cuvantului ar putea spune mai multe despre subiect.

Unknown spunea...

eticheta, bate-o vina :) Mi-ar place sa ma prind la un moment dat daca un vin e cules cand trebuie sau nu...

Acu si cu specialistii astia, poate nu trebuie sa-i credem chiar mereu...

Bogdan Bocse spunea...

Nicu, sa stii nu-i chiar o chestie foarte complicata sa iti dai seama daca a fost CMD sau CD (cules devreme). Peste CMD mai este CIB (care ar presupune ca boabele is atacate de mucegai nobil) dar asta se simte si in gust. Un strugure CMD ar trebui sa aiba acumulata o anumita cantitate de zahar (variaza in functie de zona, tara - undeva pe la 200g - 220g). Daca zaharu' fermenteaza in intregime vinul are un anumit % alcoolic - din 17g de zahar se obtine 1% alcool. Deci un vin cu 12.5% a avut 212.5 g de zahar/l. In functie de cum curge vinul in pahar (lacrimi, picioare) poti aprecia % alcoolic cu o eroare de 0.5% - te antrenezi la fiecare sticla. Deci, sa zicem ca fara eticheta poti sa determini procentajul de alcool si implicit cantitate minima de zahar din struguri. Minima, pentru ca in cazul in care nu tot zaharul fermenteaza avem restul de zahar, care se simte in gust. Asta eu nu am reusit sa-l apreciez ca pe o unitate scalara inca dar ca e demisec sau demidulce cred ca poate sa isi dea seama fiecare. Asa ca in momentul cultivarii se poate opta ori sa obtii un vin slab alcoolic dar dulce, ori sa obtii unul mai puternic si sec.
Amu', io nu-s un specialist in adevaratu' sens al cuvantului si nici nu cred c-oi fi vreodata, da' se mai lipesc de mine niste chestii pe care le tin minte. Daca nu s-o lipit bine ma corectati.

Unknown spunea...

Merci Bogdan. Usor, usor, lucrurile incep sa se lege. Lucrurile bune, binenteles :)