Feteasca Neagra 2009 "Livia" Crama Girboiu
Dupa ce si-au facut debutul in forta in 2009 cu probabil cea mai reusita sarba din cate sunt pe piata (adica vreo 3), in acest an Crama Girboiu au lansat si vinuri rosii. Am incercat feteasca neagra din gama Livia, care exista doar in varianta demisec.
Sa stiti ca nu-i rea. Nici extraordinara. Dar pentru un vin de aproximativ 20 de lei sta bine. Are acea structura buna, cu tanin sanatos, aciditate mare, corp bun, fruct de intensitate moderata, de tipic frantuzesc, dar din pacate si prea mult zahar. Dupa un atac rezervat, de condiment, vanilie, fructe de padure, pruna uscata, cireasa neagra, mure, te-ai astepta la o evolutie inspre sec. Nu se intampla asa din cauza zaharul care strica armonia mai ales ca pe langa acesta apar si notele vanilate de lemn care amplifica senzatia de dulceata. Totusi, n-as spune ca lemnul, desi sesizabil in toate fazele, este excesiv. E binisor integrat. Se chimba foarte rapid dupa deschidere, nu recomand carafarea, eu am facut-o si fructul oricat de dulce a virat rapid in final spre o usoara amareala. Depinde de gust.
E un vin decent, tanar, nabadaios, si in paranteza fie spus, draga Costachel, nu cred sa evolueze remarcabil in viitor. Adica are structura, dar nu-i facut pentru invechire si nu cred ca va castiga ceva in timp. Parerea mea!
Cu toate acestea, inteleg ca se pregateste si o feteasca in gama superioara numita "bacanta", care va fi sec. O astept cu nerabdare.
Una peste alta este cea mai buna feteasca neagra din Vrancea pe care-mi amintesc s-o fi gustat (excluzand sticle de colectie si altele din butoiul cel mic).
Metro Cash&Carry, online- 23 de lei
Indicatie geografica: Dealurile Vrancei
14,5%, rosu, demisec
Culoare: rosu-purpuriu
Miros: prune afumate, fructe rosii, piper, condimente, vanilie
Gust: visina, coacaza, mure, cireasa neagra, aciditate buna, dulceturi
Final: mediu, cu taninuri dulci, ciresa amara
scor: 76 pct
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
N-am zis altceva decat ca deocamdata pare cam crud :-) Glumesc, desigur, stiu ca exprimarea mea a fost cam lapidara (nici n-ai cum altfel cand trebuie sa vorbesti despre 10 vinuri si mai si vrei sa citeasca cineva textul), asa ca precizez: n-am vrut sa exprim speranta, ci doar curiozitate. Pentru ca nu-s sigur daca vinul e crud, sau doar vita prea tanara. Prin „as vrea sa gust vinul asta peste cativa ani” am vrut sa ma refer nu doar la cel din poza de mai sus, ci si la Feteasca Neagra care s-a facut anul asta, se va face la anul si asa mai departe. Sa-mi fie invatatura de minte, sa ma exprim mai clar altadata :D
Oh, dar nu reprosam nimic. Doar imi dadeam cu parerea asupra evolutiei vinului in timp. Oricum, din articolul tau se deduce ca nu-i genul de chateau bordolez pe care sa-l cumperi pentru delicii peste ani.
E un vin de gastronomie mica, adica scos pastrama, scos dopul si...dai inainte!
Ei, nici chiar pastrama, macar sarmale :-)
O da, buna idee. Nu mai e mult si gustam si d'astea.
Trimiteți un comentariu