Pumnul de fier al lui Jackie Chan in manusa de catifea frantuzeasca: Dynasty Cabernet Sauvignon China
Scriu randurile acestea la o tastatura fabricata in China, privesc spre un monitor cu firma europeana, dar fabricat neindoielnic tot in China. Probabil majoritatea componentelor calculatorului sunt fabricate tot in tara lui Mao, iar celelalte in cu totul alta parte, adica in Taiwan. Dau fuga la oglinda speriat de ideea ca mi s-au alungit ochii. Totul e in regula cu mine, doar lumea s-a schimbat. Totul a ajuns sa fie facut in China. Ieri la cumparaturi, am vazut un borcan de ciuperci obisnuite, din China. Ma odihnesc pe o canapea cumparata din magazinul de prezentare al unui producator roman. Am descoperit dupa ceva vreme ca pe spate poarta o eticheta micuta pe care scrie...ati ghicit, "made in China".
Nu vreau sa par rasist sau xenofob, dar nu pot sa nu ma intreb ce se va intampla cand totul, dar absolut totul se va produce in China. Unii dintre oamenii cu care lucrez contempleaza chiar relocarea din tari astenice, cum e Romania, in tari mai prietenoase si ieftine, cum ar fi...China.
Poate ca ideea de a bea un vin chinezesc poate repugna unora. In fond, China inseamna din ce in ce mai putin istorie si marele zid, armata de teracota sau Confucius, si din ce in ce mai mult "chinezaria", produsul din plastic, finisat prost si care se strica peste vreo doua zile.
Stiam de ceva vreme ca in China vinicola se intampla lucruri. Cu resursele pe care doar statele totalitare le pot pune la dispozitie, se infiripa din ce in ce mai des parteneriate chino-straine, in care marele popor chinez vine cu pamantul si probabil numeroase subventii, iar strainul vine cu know-how-ul si cu ceva bani de-acasa (pentru spagi, desigur).
Dynasty Cabernet Sauvignon, din "renumita" podgorie Jinwangchao. An neprecizat, 12,5% alc, aparent sec spre demi, 30 lei, la Metro. "Produced and bottled by Sino-French Joint Venture Dynasty Winery LTD., Tianjin, PRC".
Culoare imbatranita, rosu-rubiniu spre caramiziu. Nasul e interesant, de vin matur, cu piele, tabac, piper, si ceva animal, sangvinic- bacon, afumatura, sange, si niste prune afumate pe fundal. Gustul dezamageste, fiind subtire, apos, lipsit de fermitatea asteptata de la un Cabernet Sauvignon. Se simt ceva fructe de padure (coacaze in principal), putin tanin, putina menta. Finalul e episodic, fara regrete, si te face sa te bucuri ca ai scapat de el.
Concluzia ar fi ca 30 de lei pentru aceasta curiozitate e mult prea mult. Dar e un inceput. Pun pariu ca la fel s-a spus si la primele aparitii din lumea noua. "Vin din Australia, din Africa de Sud, ia uite- din Chile! Doamne fereste, din California! Spre ce se-ndrepta lumea asta...". Si iata-i acum in orice top 10 al preferintelor de la Decanter la Wine Spectator sau Wine Advocate!
Asa ca dupa ce primele exemplare sunt rudimentare pe scara evolutiei, eu zic sa stam cu ochii pe ei. Maine-poimaine, urmarind la tv-ul si dvd-ul facut in China un basm cu "zburatori" karatisti, ne va delecta- din paharul facut in China, un vin chinezesc de 92 pct Parker.
Pana atunci, voi rezista eroic: 71 pct, si un raport pret calitate de nesuportat.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Bravos, domnule!
Interesant, ca de fiecare dată, și... foarte, foarte bine scris!
Răzvan
Multam, maestre. Ne straduim:)
Trimiteți un comentariu