Faurar Alb de Ceptura 2009

Vinul este produs de Unicom Production srl. Poate multora nu le spune nimic acest nume, dar in aceasta industrie se poate ca un brand sa devina mai mare decat producatorul. Brandul respectiv este Davino, un reper de calitate printre vinurile romanesti.
Ei bine, marea lansare de la Vinvest a fost gama Faurar, primele vinuri ale acestui producator care se vor gasi in retailul general (edit: cel putin asa deduc din cronica lui Cezar Ioan), dupa multi ani de autoimpusa retragere. Exista, ce-i drept, de vreun an, in Metro, doua vinuri facute de aceiasi, in rand cu gama proprie a retailerului respectiv- Romanian Winecellars. Despre unul dintre ele am scris aici.
Faurarul alb este "brand-uit" tot de George Moisescu si poarta aceeasi ciudata apetenta pentru simboluri, ca in cazul etichetelor Davino. N-as spune ca-i cea mai frumoasa eticheta din lume, dar e interesanta, totusi, mai ales ca-mi aminteste de feroneria familiara in orasul otelului.
Vinul in sine este prietenos, intampinadu-ma cu un aer varatec de soc si flori de tei, vin creat pentru vremuri calduroase, cred. Asemanarea dintre acest cupaj de Sauvignon Blanc, Riesling, Feteasca Alba si vinul celor de la Stirbey- Cramposie este destul de mare (chiar as fi curios sa aud pareri in acest sens). Ambele au o aciditate foarte buna si un soi de efervescenta "intepatoare", extrem de agreabila. Gustul este delicat, fara asperitati, cu un rest de zahar ce aduce cu socata, apoi, mar verde si citrice. Finalul nu este epocal, chiar un pic drojdios, dar nu suficient incat sa alunge impresia buna pe care o lasa. Vinul nu arata aproape deloc cei 14% pe care ii are! Pare un vinisor, dar e de fapt o bestie feroce.
Eu unul am fost surprins sa gasesc acest vin atat de aproape de lansare, nu la Evinoteca, ci in oferta Vindor, un magazin virtual nou cu preturi destul de bune. Apoi, confirmarea comenzii s-a transformat intr-o placuta conversatie cu al lor director general, un entuziast al vinurilor, d-l Marcel Simota.
Concluzie: Daca acest vin va costa 20-25 de lei consider ca poate fi recomandat oricui.
80/100
Revenim cu fratele negru al acestui Faurar, in viitorul apropiat

5 comentarii:

Razvan spunea...

O, daaa! EX AEQUO cu analiza mea proaspăt publicată. Crâmpoșie la confuzie. Felicitări, maestre!

George Mitea spunea...

Multam, e placut sa-ti confirme cineva ca nu esti un farsor:)))

George Mitea spunea...

@toti: iata consensul: articolul publicat de Razvan cu cateva minute in urma

boris spunea...

Un vin perfect pentru zilele de vara, pretul de lista fiind de 15 ron cu TVA, un raport calitate pret foarte bun. Bravo lor!

George Mitea spunea...

Problema pretului, dar si a locului unde vor fi accesibile, e cam controversata deocamdata. Am auzit de 13 lei de la crama, de 22 de lei, ca se vor gasi in retailul general, ca nu se vor gasi.
Nu ca nu m-ar bucura un astfel de vin la 15 lei, dar ma indoiesc profund ca asa va fi.