Un alt vin produs de firma lui Dan Balaban, Unicom Productios srl, mai cunoscuta datorita brandului DAVINO.
Trec rapid la fapte:
Culoare rose pura si simpla.
Nas de grapefruit prospat desfacut, cu volatili puternici, florali, de petala de trandafiri.
Gust: nuante de lamaie, fructe de padure, capsuna (turceasca, adica din aceea aspectoasa, acrisoara, apoasa si fara gust...pronuntat), note secundare de piersica. Evolutie citrica, cu aciditate ridicata ce sustine zaharul. Alcoolul, deloc de neglijat (14,1%), este bine integrat.
Final lung, initial de dulceata de trandafiri (din cauza restului de zahar), inlocuit (din fericire) de coacaze.
Nivelul zaharului e cam mare, tinde sa devina obositor pe fondul unei temperature mai ridicate. De aceea, atentie la temperatura de servire. In orice caz, aciditatea compenseaza fericit, iar finalul citric alunga impresia initiala pronuntata de dulceata, lasand gura curata. E interesant, impresia generala este mai aproape de alb, dar roseul acesta e obtinut (din cate stiu) din Merlot si Cabernet Sauvignon. Interesant.
Vinul este agreabil, lucrat, usor inclinat spre gusturile horeca, eu unul l-as fi preferat mai sec. Nefiind un consumator fidel al roseurilor, pot totusi sa spun ca este unul dintre cele mai bune rose-uri pe care le-am gustat, si un vin generic provocator. Aviz amatorilor! 83/100.
Un lucru greu de inteles pentru mine este insa denumirea acestui brand, care e pur si simplu prea din cale-afara.
PS: Ii multumesc d-lui Marcel Simota, seful Vindor, pentru acest neasteptat cadou aniversar. Aferim!
5 comentarii:
george, eu sint "roze-ist", mai ales acuma ca vine vara si am o curiozitate legata de nivelul de zahar: nu exista un standard, care sa spuna ceva de genul, de la atita la atita zahar e sec, peste atita e demisec, etc? vad ca roze-ul asta e declarat sec, insa tu spui ca e prea dulce.
Dan, exista reglementari legale: seci (până la 4g zahăr/litru), demiseci (între 4 şi 12g zahăr/litru), demidulci (între 12 şi 50g zahăr/litru), dulci (peste 50g zahăr/litru).
Cand spun ca "vinul este sec dar cam dulce" vreau sa spun ca este spre limita superioara a categoriei "sec". In niciun caz a nu se intelege ca acest vin sec e de fapt dulce. Sunt senzatii dulcege, ajutate de acel zahar rezidual(poate de 3 g/litru, in acest caz), nu un gust dulce.
clar! mersi.
Conform "fisei tehnice", rose-ul Chateau Domenii are 4,0 grame/litru zahar rezidual. Oare cu cat timp ar fi trebuit sa se opreasca mai devreme din fermentatie pentru a avea 4,01g/l ?
Si eu am zis ca mi-a placut mai mult decat oricare alt rose romanesc pe care l-am baut pana acum. Recunosc ca n-am incercat nimic de la Vincon.
D-le Simota, multumesc de info. L-am "citit" destul de corect, deci. Pentru mine e un pic misterios cum de se opresc atat de precis. Probabil exista destule mecanisme tehnologice care permit un control foarte strict al acestor parametri.
Despre Vincon- daca ati rezistat atat de eroic pana acum, poate mai faceti un mic efort:)
Trimiteți un comentariu