Top 5 Vinuri Romanesti sub 10 lei

Fara mult farafastac, caci nu este potrivit vinurilor nepretentioase, iata mica mea contributie catre cei cu buget redus, dar care vor totusi sa se bucure de un vin baubil, la preturi mici.

Conditii:

  1. Vin romanesc din soi romanesc
  2. Pret de raft sub 10 lei, fara promotii de tipul “platesti una iti dam doua”, sau alte pretuiri vremelnice

Top 5 Cele mai bune vinuri cu pret de raft sub 10 lei, in ordinea preferintelor mele:

  1. Babeasca Neagra 2006, IG Iana Vaslui, Vinia Iasi. 9-10 lei. Rosu sec. Mi s-a parut o babeasca tipica, poate singura de pe piata. Un vinisor corect, usurel, fructat, cu tanini moderati.
  2. Tamaioasa Romaneasca, dulce, 2006, 7 pacate, Vincon Vrancea, 9lei. Un vin de desert, care a imbatranit neasteptat de frumos in sticla. Aroma rafinata de Muscat si pere dulci. Recunosc l-am baut dupa ce l-am vazut (cu surpriza) pe lista castigatorilor concursului Vinul.ro. O mica afacere!
  3. Feteasca Regala, 2008, DOC Odobesti, 12%, prod. Cramele Odobesti. 5-6 lei(!). Alb demisec, nas floral, cu oaresce finete, aroma discreta de strugure parguit si mere galbene.
  4. Zghihara 2008, IG Husi, Romanian Winecellars (gama retailerului Metro), prod. Casa de vinuri Speed Husi, alb sec, 11,5%, 10 lei. Alb sec. Vin dur, agresiv, cu finish usor amarui. Istorie pura.
  5. Mustoasa de Maderat, Pancota, prod. Cramele Pancota, 9 lei. Este un vin alb sec corect cu un bun raport calitate pret. Vin de vara, care iti da senzatia ca e mai usor decat in realitatea etichetata. Lasa in gura un gust dulceag persistent, usor neplacut. De gustibus…

In rest, ar mai putea fi mentionate Comoara Pivnitei (Feteasca neagra si cea regala, din 2007, caci cele din 2008 m-au dezamagit).

De varietati straine (produse in Romania) prefer sa nu vorbesc prea mult. Poate Halewood (gama clasic) cu un Sauvignon Blanc sau Pinot Noir, sau Recas cu Schwaben Wein- Merlot/Cabernet. Apoi Pinot Gris Zestrea Murfatlar 2007 (un classic demidulce)-9-10 lei.Vinurile Val Duna ar intra si ele (“in corpore”), dar cred ca se pot incadra sub 10 lei doar daca sunt

achizitionate cele imbuteliate “bag-in-box”, in special rose-ul si cupajul Blanc du Roumanie (desi va doresc succes in gasirea cel putin a variantei 2008).

La vinuri straine doar Montepulciano D’Abruzzo 2008, Casa Demonte(vezi postul precedent) mi s-a parut ok (daca ar fi fost romanesc ar fi fost nr. 1) . Uneori “la oferta” se pot achizitiona Ocean Point Chenin Blanc sau altele din gama la preturi sub 10 lei, dar am convenit ca “nu se pun”.

Sunteti liberi sa adaugati orice vin sub zece lei considerat ok.

EDIT La cererea (orala) a publicului spectator iata si de unde pot fi achizitionate vinurile amintite: 1. Selgros; 2. de oriunde; 3 si 4. Metro; 5. Real.


PS: Aceste vinuri erau ok la momentul degustarii. Timpul trece, vinul se altereaza, stiti refrenul. Asa ca daca veti citi articolul acesta in 2011, sau mai stiu eu cand sa nu va faceti iluzii.

4 comentarii:

Anonim spunea...

la selgros numai cu legitimatie... asa ca nu am reusit sa achizitionez din Babeasca Neagra 2006. in schimb Feteasca de Odobesti mi-a placut mult. De asemenea de la Val Duna am gustat Noir de Roumanie si Merlot, chiar bune. Insa surpriza mi-a facut un vin pe care nu prea am vazut prin magazine. Am gasit la Kaufland la 8,5 lei. Gothic se numeste, de la Rovinex. am testat si variantele in alb si cele de rosu. Motivul, de a gasi un vin romanesc - trebuie sa recunosc faptul, ca voi prefera un vin romanesc de fiecare data fata de unul strain, indiferent de tara de origine - la un pret rezonabil si calitativ ok. Mi-a placut savoarea de la Muscat Ottonel, buchetul de la Merlot si Feteasca Neagra - un soi chiar traditional romanesc - a intrunit toate calitatile unui vin pe care sa-l bei cu placere la o masa de pranz sau la un chef seara cu prietenii.

George Mitea spunea...

Salut,
Ma bucur ca ti-a folosit la ceva micul meu "top". Uite ca Gothic-ul nu l-am incercat. Dar voi repara nedreptatea:)
Iar la Selgros, poti sa rogi pe cineva sa-ti treaca produsul pe bonul lui.

Anonim spunea...

Lucruri care merg extraordinar impreuna: shaorma (nu cu foarte mult sos) si Tamaioasa 7 Pacate racita bine. Simti, cu aceasta tovarasie, ca ieftineala este perfect legitima in aspiratiile ei universaliste.
Oare o felie de parizer (horribile dictu) de Tulcea, sau o bucata de feta cu rosii turcesti, cu ce s-or "asezona" cel mai bine?
Dragos

George Mitea spunea...

:)
As zice ca la feta cu rosii ar merge zghihara de mai sus, ba chiar si feteasca cu pricina. La parizer (de pasare) poate ca feteasca n-ar fi rea. In fond, ai dreptate, cum sa asezonezi vreo minune gastronomica cu vinuri din aceasta categorie...