Cum au vazut strainii vinurile romanesti din concursul Vinul.ro

Incep prin a-i multumi lui Valentin Ceafalau care are bunul obicei de a ma tine la curent cu ce se mai intampla prin lumea vinurilor. Astazi s-a “intamplat” un comunicat al Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Scriitorilor de Vin despre concursul Premiile pentru Excelenta Vinul.Ro.

Idei desprinse dintre randuri:

  1. politicos: exista un progres.
  2. realist: un numar foarte mare de vinuri au fost defecte.
  3. cu usoara ingrijorare: un numar foarte mic de vinuri “romanesti 100%”, adica varietati autohtone, in comparatie cu cele obtinute din clasicele Cabernet-Sauvignon, Riesling, Sauvignon blanc, etc.

As adauga urmatoarele: cele aproximativ 170 de sticle au fost cumparate direct din rafturile supermarketului. Cred ca atat proportia varietate straina vs autohtona, cat si de vinurile defectuoase vs corecte este adecvata. Cam asa arata vinurile in raft. Stiu, din experienta ciudatei manii pe care o am, de a cumpara cu predilectie vinuri romanesti gen feteasca neagra, zghihara, francusa, cadarca, etc, ca de cele mai multe ori iti trebuie o inspiratie tip Columbo in a le repera printre “marea” de Merloturi si Muscat Ottonel.

Se pare ca strainilor le pasa mai mult de varietatile romanesti decat consumatorilor sau producatorilor romani. Am mai intalnit acest semnal, atat la Isabelle Legeron, dar si la Cannavan sau Stevenson.