Vinurile primordiale de la Domeniul Bogdan

Domeniul Bogdan detine aproximativ 150 de hectare in preajma localitatii Pestera, judetul Constanta. Ati ghicit, pe proprietar il cheama Bogdan. Mihalcea. El si-a dorit ca vinurile sa fie biodinamice, chiar daca piata pentru asa ceva in Romania e mai mica decat Piata Centrala din Galati. Biodinamic, adica Rudolf Steiner, holism, coarne de vaca, balega si toate minunile pe care le implica chestiunea. Deocamdată există doar certificare organică. În câțiva ani se va obține și certificarea biodinamica, desi via se munceste si acum in acest regim. 
In 2014 de vie si vin s-au ocupat doi domni italieni, Lionelo Anello si Federico Giotto, ei continuand munca si dupa numirea ca facator de vin sef (chief winemaker) lui Darius Pripon (ex Winero), trecut si el prin tagma (din ce in ce mai) rau famata a bloggerilor de vin. 
Mai inteleg si ca Dan Savulescu (ex SERVE) e pe cale sa preia partea cu vanzarile.
Pentru moment se vinifica la Crama Ceptura. Dar există planuri și fonduri alocate pentru o crama noua, a carei contructie va incepe in curand (fingers crossed). 

Din prezentarea de la Goodwine am inteles ca desi vinurile sunt obtinute conventional (biodinamicul se limiteaza la vie), totusi tratamentul e mai omenos. Cum am degustat cateva dintre licori (de fapt, le-am baut, dar "degustat" suna mult mai profi) nu imi pot infrana imperiosul impuls de a va impartasi si voua impresiile:

Muscat Ottonel Primordial 2014. Un muscat vinificat in sec, alb gălbui cu tente verzui si un "nas" asteptat, tipic boabei coapte de strugure, usor picant, pe partea de cofetarie si ceva ce mai regasim si in alte muscaturi seci, o usoara nota de albus de ou. Gustul e destul de robust, crocant, cu aciditate suficienta. Inteleg ca e doar 80% Ottonel, restul fiind Muscat Blanc(conform lui Darius Pripon). Ori Muscat Blanc se numeste la noi Tamaioasa Romaneasca. 35 lei 83 pct

Sauvignon Blanc Primordial 2014. Mi s-a parut cel mai putin expresiv din serie, cu o aromatica mai degraba mineral-vegetala, decat fructata si cu un gust amintind de mere golden si grapefruit. Poate sa fi avut mostra respectiva o evolutie ciudata, dar e la oarece distanta fata de celelalte vinuri. 12,5%.  78


Cuvee Alb Primordial 2014. Un blend de Chardonnay, Sauvignon blanc si Muscat. Este alb-galbui stralucitor si aduce a flori albe, gutuie, pere williams, usoare tuse vanilate, pentru ca da, vinul a stat ceva in baric. Gust dulce-acrisor, cu amprenta de limonada condimentata, cu o buna remanenta. Vanjos. 14%. 86 pct, 60-70 lei, pret cam optimist, daca ma intrebati pe mine, nu din pricina raportului pret calitate, ci din considerente de vizibilitate in piata. 


Rose Primordial 2015, obtinut din Pinot noir, Syrah si Merlot, este primul vin lucrat de Darius Pripon. Roz sidef intens, cu aromatica frumoasa, curata, de căpșune si cireșe. Pe palat aduce prospețime si o aciditate reconfortanta. Un rose agreabil, insa nu pe stil Provence, pentru cei pasionati de astfel de detalii. 13%, 35 lei, 84 pct.  

Cuvee Rosu Primordial 2014, un blend tot din Pinot, Syrah si Merlot, baricat 12 luni, fiecare componenta separat. Culoare rosie-rubinie stralucitoare, care ma face sa pariez ca Pinotul e vioara I. Iz de prune afumate, cacao, cafea, picanterii. In gust apar si fructele rosii, coapte si suculente, cu o aciditate foarte bună. Cred ca ii va sta mai bine peste cateva luni, cand baricul se va integra mai bine. Alcool bine integrat (14%). 84-85 pct, 40 lei

In concluzie, se intampla ceva promitator la Pestera, inclusiv datorita partii biodinamice. Nu ca ar fi vreo garantie pentru calitatea vinurilor, dar e dragut sa stii ca se protejeza mediul inconjurator. Vinurile sunt fresh si gustoase. 
Inteleg ca pregatesc si o gama pentru retail, asa ca sa stam cu ochii pe ei.

0 comentarii: