7 vinuri rosii din Bulgaria (12.02.2016)

Recent, din diverse surse, am gustat mai multe vinuri bulgaresti. Mai jos gasiti impresiile lasate. 

Terra Tangra Organic Mavrud 2013 14%. Sunt vinuri certificate bio, produse pe pantele muntelui Sakar, in sudul tarii, langa granita cu Turcia si Grecia. Nasul acestui vin e diferit de majoritate, fiind mai degraba condimentat-vegetal (chimen, marar) decat fructat. In gust nu e tocmai asezat, taninozitatea si restul de zahar(care tehnic nu e mare) iesind in fata aciditatii, care pare ca are un program separat. Impresia finala este de boyband din care cel cu voce tocmai a plecat spre o cariera solo. Mai sustin cateva  concerte sa le ramana ceva, pana la inevitabila desfiintare. 78



Terra Tangra Organic Cabernet Sauvignon, Merlot si Mavrud  2013, 14%. In ciuda aspectului, care te lasa usor nelamurit, initial facand o usoara spuma purpurie, apoi lasand mici bule in zona de contact cu peretele paharului, semn dupa mine ca nu totul a fost stas in proces, nu este un vin rau! Daca nimeresti temperatura optima, un clasic 16-18, va livra un melanj placut de fructe negre dulci, ciocolata si cuisoare, dar fara a-i lipsi aciditatea, avand suculenta si aducand o impresie de vin agreabil, nepretentios si usor de baut. 84

Inteleg ca sunt vinuri care costa in Bulgaria in jur de 20 de lei, deci cel putin cupajul are o valoare buna. Terra Tangra este pionierul vinurilor bio din tara vecina.

Edoardo Miroglio Rubin 2010, Elenovo, 14%. Rubin este un soi manufacturat in anii 50, intr-o statiune de cercetari, fiind o incrucisare de Nebbiolo si Syrah. Aduce o aromatica serioasa, de pielărie fina, scorțișoară, vanilie, jeleu de căpșune. Gustul nu e pe măsura nasului, aduce o componenta medie, de afine și coacăze, ușor amărui pe final. Un vin decent, insa nu tocmai entuziasmant sub raportul pret-calitate, avand in vedere ca face, in Romania, in jur de 90-100 lei. E interesant de pus in clasorul cu soiuri degustate, insa. In alta ordine de idei, pacatul meu, dar am degustat acest vin in paralel cu o Pesquera Crianza 2013 de-a lui Alejandro Fernandez. Cum a fost? Poate va amintiti al doilea gol al lui Messi din semifinala CL de anul trecut, cand l-a ridiculizat pe Jerome Boateng, de la Bayern Munchen. 83

Edoardo Miroglio Soli Invicto 2010. Blend de Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet Franc si Syrah. 14%.  Asa am dat nota pentru vinometru.ro, tot asa o dau si aici: "Hrr! Bip! Domnul Liviu Grigorica este invitat la biroul Relatii Clienti sa-si recupereze sticla de vin. Bip! Hrr!". Glumim, radem, dar au si bulgarii Oprisorul lor. Sigur, e usor nedrept fata de oenologii investitiei lui Eduardo Miroglio din Elenovo, dar doream sa spun ca au facut o treaba buna, care seamana oarecum cu ce se face la noi, in locul mentionat. Da, e vorba de stil. Fructe confiate, vanilie,  peste un gust suculent, de visine, cu taninuri de categorie semi-usoara. Un vin foarte bun, usor de baut, de lume noua, chiar daca utilizeaza denumiri si struguri de lume foarte veche. 70-80 lei. 88 


Zagreus Winery Syrah Kotkini Mogili 2013. Single vineyard. 14%. Zagreus are aprox 120 de hectare in zona Plovdiv-Assenovgrad. Si ei sunt cu bio/eco. Aduce a mure si cirese negre, cu un iz usor floral (violete?), si un gust de puree de tanini:) Are suculenta, curgere rapida, alcool bine integrat, un finish mediu, dulceg-amarui. Lasa o impresie foarte buna. 16 leva, deci vreo 35 de lei. 84

Zagreus Winery Cabernet Sauvignon Yaldjika 2013. Tot single vineyard, tot bio, tot 14%. Precum Syrah-ul, vinul s-a comportat admirabil sub aspectul conceptului extrem de complex numit baubilitate. Aroma este interesanta, nu tocmai ce te astepti de la un cab, dar placuta orisicum, avand ceva floral, parfumat. Suculent, firesc ceva mai vertical decat syrah-ul, avand si nuante de fructe rosii in mix, cu un final impaciuitor, dezirabil. Un vin reusit. 85 pct. 

Zagreus Vinica Mavrud 2013.  Iata o bestie mica, care inteleg ca e vinul lor etalon, un Mavrud 100%, de 14,5% alc, produs din struguri deshidratati natural vreme de 2-3 luni. 
Va dati seama ce iese, un vin masiv, dens, extractiv, inspirat din Valpolicella. Intens pigmentat, aromatic aducand un melanj de fructe negre, valuri de condimente, nuante serioase de pielarie si tabac, corpolent, cu un final lung si usor vanilat-tostat. 25 leva ~ 55-60 lei. 89


Cin cin si spor la ski!