Sauvignon blanc Vitis Vetus 2010 Prince Stribey

Exista vinuri la care granita dintre "neobisnuit, nu-mi place" si "diferit, mai da-mi" e foarte subtire. Poate aceasta sensibila dihotomie este una pur personala, ori poate mai multi dintre voi, cei care cititi aceste randuri, au dileme asemanatoare. Cand ai in fata un Sauvignon blanc problemele sunt si mai apasate, deoarece avem un strugure semiaromatic, din care se obtin in genere vinuri cu aromatica impetioasa, usor de receptat.
Ce faci cand ai in fata un vin de 5 ani, cu o culoare galbuie neatinsa de oxidare, cu o aromatica discreta? E bun? E mai putin bun? In orb presupun ca ar fi desconsiderat, mai ales daca ar fi in serie cu un Recas sau cu un Buduresca. Asadar ce calitati ii gasim?
Miroase vag a agrise sau cu ruda mai accesibila de peste mari si tari- physallis. Apropos, trista realitate ca agrisa a ajuns o trufanda, in vreme ce physallis-ul e de gasit in orice supermarket. Nuante vegetale si minerale. In gust e destul de robust, cu aciditate taioasa, cu grepfrut si lamaie, pastrand o amprenta salina, minerala. Dar fara intensitate. Trebuie sa-l lasi sa se incalzeasca ca sa sesizezi aceste lucruri. Proaspat scos din frigider pare neutru. Macar nivelul de alcool (13%)  este bine integrat, chiar si la temperaturi mari. 
Asa incat ramai nitel debusolat. O fi bun, n-o fi bun? Practic ai de ales intre structuri: aromatica bombastica, cuceritoare dar obositoare vs aromatica sfisoasa, dar cu aciditate si mineralitate. 
Pe de alta parte, am baut un pahar incercand plin de dubii sa-l inteleg, iar celalalt dorind sa fie mai mult. Avand in vedere cum se prezinta dupa 5 ani, as zice ca s-a preferat o structura de rezistenta solida, dar fara decoratiuni elaborate, in defavoarea unei constructii provizorii, dar viu colorate. 
Nu cred ca place oricui, insa cred ca e o experienta interesanta pentru oricine.
As mai aminti ca a beneficiat de fermentatie spontana si maturare 12 luni pe strat de drojdie. 
85 pct. 53 lei. Vindor.ro