Muscadet Sèvre & Maine 2013 sur lie “Vieilles Vignes” Clos de la Fontaine, Domaine de la Foliette

Denis Brosseau, Jean Hervouet si Eric Vincent sunt cei trei asociati ai domeniului. Preocuparile lor sunt utilizarea tehnicilor de vinificatie traditionale, de unde si certificarea Terra Vitis. Cele 40 de hectare sunt plantate in mare parte cu melon de Bourgogne, strugurele responsabil pentru vinurile muscadet. De fapt, in ultimii ani, muscadet a inceput sa fie considerat un strugure si nu un vin sau o indicatie geografica, daca intelegeti deosebirea. Clos de la Fontaine e o denumire comerciala.

Vinul de azi provine din vii de peste 50 de ani(de unde indicatia vieilles vignes), e produs sur lie, adica sta ceva timp pe depozit de drojdie. Vine intr-o culoare galben-verzuie, nas de mandarine, cu coaja cu tot, ananas, piersica, flori albe și ceva mineral, de cremene si pamant. Gust plin, crocant, acid, răcoros, citric, cu o remanenta medie.

E un exemplu că aciditatea, într-o combinație inspirată cu alte măruntaie ale licorii, poate duce vinul departe, departe. In primul rand departe de impresia ca acid înseamnă acru. Sau efervescent,  dacă tot vorbim de notiuni prost folosite. 

Un vin simplu, liniar dar reușit, racoritor, Foarte nimerit alaturi de peste sau vietati marine. 85 pct. 

6,90 euro, belvini.de

0 comentarii: