Sarba 2013 SCDVV Bujoru


Noi, cei care prin hobbyul nostru am devenit aproape profesionistii comunicarii despre vin, am ajuns ca prin dezvoltarea oarecum fireasca a gusturilor sa ignoram in totalitate segmentul de vin vrac sau imbuteliat in pet-uri si alte oale si ulcele nu tocmai proprii vinului. In aceasta ordine de idei, odata ce v-ati aruncat un ochi pe poza alaturata, presupun ca intelegeti ce vreau sa spun.

Statiunile de cercetari se lupta cu diverse plagi. Cadrul legislativ- care practic le paralizeaza, lipsa de finantare, politizare si probabil, in unele cazuri, un oarecare fenomen de "capusare", caci unde exista bunuri ale Statului exista si intreprinzatori gata sa profite pe cai legale sau mai putin legale de ele.  Nu spun ca acesta e cazul de azi, dar in alte circumstante observam niste curiozitati, mai ales in ce priveste vinurile de colectie, care provin in imensa lor majoritate de la statiunile de cercetari.
Am cumparat acest vin din Piata mare din Galati, unde exista o boxa in care se comercializeaza vinuri de la Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Bujoru (Targu Bujor, jud. Galati).  Momentul cumpararii: 14.03.2014, Momentul imbutelierii: 14.03.2014. Pretul? 7 lei/litru. Evident, asa ceva aproape nu exista. Adica sa gasesti vin curat, din soi nobil si cu o provenienta clara (desi legal nu poate fi declarata- avand in vedere ambalajul) la 7 lei pe litru e ceva science-fiction pentru piata romanesca. Vinul in sine, de un auriu stralucitor, chiar daca sub aspectul zaharurilor- demisec, nu exprima un dezechilibru care sa-l faca dezagreabil, prospetimea (e indiscutabil un 2013 dupa papilele mele) echilibrand zaharul rezidual. Aroma e clara, curata, de trandafiri, chiar pe partea de serbet, sau rahat cu aroma de trandafiri. Apare chiar si ceva usor exotic, ca niste lyche din compot. Te astepti la ceva mult mai dulce in gust, dar descoperi cu surprindere ca tot e bine lucrat, chiar sesizeri o fibra placuta, rustica, o plinatate care nu se regaseste in majoritatea vinurilor de retail. E un vin ok, pe ansamblu, cu un duca-s-ar pe gat accelerat de sentimentul placut de chilipir. Nu ma indoiesc ca e popular la nuntile din zona. Nici ca vin la pahar pentru restaurante n-ar fi de aruncat. 
E un vin care te duce cu gandul la  bariera celor 80 de pct.