O viata de pisica cu aroma de tamaioasa de la Vanju Mare

Nu sunt la fel de cinefil inrait precum unii dintre prietenii mei, care nu urmaresc altceva decat filme de festival si seriale bbc, dar ca orice om normal incerc sa vad si povesti care nu se fac in America, cel putin nu blockbustere. 
Pur si simplu de cand cu invazia reality-urilor americane, in care omul de rand cu tupeu se exhiba la tv, am aflat si eu ca "excellence" si "challenge" fac parte din limbajul elementar al urmasilor Mayflower. Si cand aceste cuvinte sunt spuse de unii care umbla prin gunoaie (vezi American Pickers de pe History Channel) concluzionez ca or fi inventat comunistii spalatul creierului, dar americanii sunt cei care l-au dus pe noi culmi. 
Sa parasim modul malitios pentru a aduce in scena un film de animatie frantuzesc, desenat diferit fata de Disney sau noul val japonez de la Studio Ghibli, pe numele intreg  Une vie de chat (tradus briliant in engleza A Cat in Paris).
 Felicioli&Gagnol, realizatorii filmului lansat in 2010, n-au nicio intentie sa imite realitatea sau sa creeze cadre luxuriante.  Liniile peisajul urban si  trasaturile personajelor sunt desenate cu un soi de minimalism noir. Nu insist, puteti vedea cu ochii dvs din trailerul de aici. Nu zic exact unde il puteti urmari in integralitate, dar in aceste vremuri ante-Acta, un "online subtitrat" in fata sau spatele denumirii filmului, in casuta de cautare, face minuni. Filmul dureaza 64 de minute, timp in care esti surprins sa constati ca exista un sens al suspansului la care nu te asteptai intr-o animatie de acest gen. Pana la urma e povestea unei fetite si a pisicii sale, prinse intr-un policier cu pastise romance. Ati inteles tot? :) 
Oricum e o mica poveste de vazut cu tot familionul, cu parfum, usoara, placuta ochiului, fara monstri iesind din burtile oamenilor sau alte exorcizari (pentru asta exista antena 3 si otv), cu pisici, fetite, mamici si niste talhari.
Un vin potrivit pentru toata lumea (trecuta de varsta majoratului, se intelege) este si Tamaioasa Romaneasca Sec 2011 de la Domeniile Vanju Mare. Arome evidente si plenare de strugure tamaios, mosc, trandafiri si coaja de lamaie, un corp destul de solid, gust racoritor in care impresiile de cofetarie se impletesc bine cu un tonic citric, care domina si finishul curat, cu inflexiuni minerale. Un efort reusit la 25 de lei. 82 pct. Ar merge cu o tarta de fructe, cu bobite de strugure, dar asocierile culinare pot fi mult mai diverse si indraznete.
Asadar, pofta buna si vizionare placuta!

4 comentarii:

Dan spunea...

Cool..ultima animatie pe care am vazut-o (chiar saptamana trecuta) este "Howls Moving Castle".
E de prin 2001 si mai apare intr-adevar cate un monstru pe acolo, dar chiar mi-a placut.

George Mitea spunea...

Mai rar un film japonez de la Studio Ghibli fara un bau-bau pe acolo. Desi ce-i a lor e pus deoparte. Vezi Spirited Away, in care apar armate de zei japonezi cam bizari pentru gusturile noastre. In schimb The Secret World of Arrietty e de vazut de toata lumea, e mai aproape de imaginarul european.

alibus spunea...

Nu crezi ca la filmul asta mergea mai bine un sauvignon? :D

George Mitea spunea...

Alin am intuit acest gen de comentariu, asa ca pot sa spun repede ca toata lumea prefera trandafirii in locul reziduurilor pisicesti. Mai ales daca trebuie sa te relaxezi cu familia in preajma respectivei arome.