Furmint dry 2011 Tokaji Kereskedőház (Ungaria)

Tokaji furmint szaraz minosegi feherbor dry 2011, asa scrie pe eticheta. In caz ca va intrebati ce inseamna, ei bine Tokaji este podgoria celebra din Ungaria, furmint este soiul de struguri, ruda buna cu grasa de Cotnari, iar "szaraz minosegi feherbor" inseamna dupa toate aparentele "vin alb sec de calitate", iar dry este evident ce este, mai ales ca nu e in maghiara. Producatorul este Tokaji Kereskedőház, care nu prea pare un boutique winery, ca sa o iau pe ocolite.
Vinul s-a gasit la oferta in Real la 11 lei/butelie, fapt care ne spune ceva despre pragul de calitate si ca n-ar trebui sa tragem cine stie ce concluzie in urma degustarii. Ca un fapt divers va spun ca am observat o variatie in ce priveste nivelul de lichid din sticle, treaba ciudata, dar oricum am ales-o pe cea cu nivelul cel mai mare, ceea ce va urez si voua. 
Vinul are un prim nas fructat, cu mere si caise, apoi se impun piersicile dar si ceva floral, fresh. Gustul e plin si acid, nu tocmai delicat, cu tuse de mar si cordoduse verzi spre galbene, cu un finish tonic de pulpa de grapefruit. 
Nu cred ca cineva ar putea spune ca are ceva al lui, dar e ok, "in tendinte" cum se spune, pentru vinurile albe seci de consum imediat. Mi s-a parut un vin foarte ok la pretul platit (78 pct), potrivit sub aspectul nivelului de alcool (12,5%) si cu foarte putin zahar rezidual, ceea ce e de bine. In alta ordine de idei, dupa cateva ore vinul capata note gustative etilice, deci trebuie baut cu celeritate.
Am zis ca n-ar trebui sa tragem concluzii dupa degustarea unui vin atat de modest, dar nu ma pot abtine sa nu remarc ca am fi ceva mai sus daca si vinurile noastre entry level ar poseda aceeasi calitate si orientare.
Toate bune!