Enira Reserva 2006. Ce se-ntampla, doctore?

Nu mi-a placut in mod deosebit acest alambicat cupaj bulgaresc, format din cabernet, merlot, syrah si petit verdot. Pare ca ori n-a fost pastrat in cele mai bune conditii, desi aud de la achizitor (Berbecutio) ca da, ori si-a trait traiul, si-a mancat malaiul, dar e ciudat pentru o reserva din 2006 care costa 20 de euro s-o ia asa de repede la vale. 
Nas cu arome confiate si de dulceturi de fructe de padure. Miere zaharisita, semn de maturitate excesiva (ca sa fiu delicat) in mintea mea, ceva condimente. Gust fin, cu fructe rosii si negre, dens si siropos, curge spre un final glicerinos, de dulceata de smochine si un pic de sherry. 
La precedentele degustari parea mai vioi, mai agreabil, acum insa pare prea siropos, si chiar daca e un vin ok in continuare, alcoolul din el are un impact destul de rapid.
83

7 comentarii:

sunmirror spunea...

Pai ce sa se intample, nu cred ca e un vin pentru invechit. Oricum, senzatia mea e ca toate Enirele par mai mature decat varsta lor (chiar si cand sunt tinere), cred ca asta e stilul lor.

George Mitea spunea...

Ăsta nu e un păcat, dar nici dezirabil nu este. De la un cupaj de soiul asta ar fi nişte aşteptări, dar măcar ştim că atunci când ies, Enirele sunt gata de băut

Berbecutio spunea...

Sursa: Carrefour Ruse, ceea ce poate explica invechirea excesiva.
Am incercat acum cateva luni o Enira Reserva 2006 dintr-o sticla mai mare si pot spune ca e intre primele 3 vinuri baute de mine in 2012.
Dar in cazul sticlei de fata nici eu n-as fi mers mai sus cu punctele (am fost acolo).

George Mitea spunea...

Mda, avea un aer de "gran reserva de hypermarket". Eu nu inteleg cateva lucruri: de vreo 3 ani de cand au aparut, n-a mai iesit nimic? Adica parca imi aduc aminte ca am gustat o enira 2007 (sau reserva) la un targ, acum un an si ceva...

Berbecutio spunea...

Cica e pe drum..

Mircea Niculescu spunea...

Salut George, descrierea ta este identica (sau aproape) cu cea a lui Ciprian, acest lucru imi demonstreaza ca nu este vorba de o eroare de interpretare a senzatiilor, dar tot asta demonstreaza ca servirea (evaluarea) acestui vin a fost facuta oarecum incorect (fata de statutul vinului). Nu o sa copiez comentariul (pe care sunt sigur ca l-ai citit) de la articolul lui Ciprian, insa pentru a clarifica un pic situatia iti propun sa alegi tu o data la care sa degustam comparativ si in blind o selectia pentru care eu voi propune cateva variante ale aceluiasi cupaj. Pentru a veni si cu aroganta necesara ambitionarii tale te rog sa propui orice vin din aceeasi zona de pret (daca e produs in Romania poate sa coste si dublu), vinuri sa fie evaluate in aceeasi degustare. Vinurile propuse de tine le voi achita eu.
La degustare o sa invit si alti bloggeri pentru a vedea mai multe pareri. Referitor la schimbarea anilor este o decizie pur comerciala, in acest moment exista intr-adevar mai multe vinuri disponibile pe care nu am decis inca sa le importam in Romania.

George Mitea spunea...

Ok, din partea mea. Altele nu le mai repet, ca le-am zis deja pe facebook.