Salutari din judetul Jidvei

Am fost la Jidvei cateva zile, dupa cum publicul clevetitor de pe facebook a remarcat deja. A fost frumos&obositor, combinatia perfecta. Cartierul general al Jidveiului este la Cetatea de Balta (jud. Alba), castelul medieval Bethlen-Haller (numele grofilor care si-au lasat cea mai apasata amprenta pe constructie), destul de cunoscut deoarece este si sigla societarii. Castelul nu trebuie confundat cu cetatea de Balta, loc "donat" de Matei Corvin lui Stefan cel Mare, in urma pierderii unei partide amicale de caft. Cetatea nu mai exista, fiind demolata in 1556 de principele Sigismund Zapolya. Locul in sine e foarte frumos si ingrijit, existand si o anexa cochet amenajata, in stil retro, unde se poate poposi peste noapte, e drept doar daca se aranjeaza  inainte.
De la castel se intind, prin localitatile din jur, cele aproximativ 2000 de hectare cu vita de vie si alte nenumarate cu diferite culturi (pasuni, grau, pomi fructiferi, etc). Practic ti se pare ca Jidvei este o unitate administrativ-teritoriala proprie, si avand in vedere marimea domeniului, chiar ar putea sa fie! Am umblat o zi intreaga intre crame, l-am urmat pe Marc Dworkin prin vie (noi la chef, el la munca), am vazut crama de la marginea Blajului, apoi scoala de vita (locul unde se nasc si petrec anii de acasa micile plante inainte de dispunerea in vie), apoi fabrica de spumante de la Balcaciu, unde meticulos se invart sticlele cate un sfert in sensul acelor de ceasornic, si intr-un final- complexul de vinificatie de la Jidvei, loc atins de investitii majore si recente. 
De altfel, trebuie sa spun ca am ramas surprins atat de starea viilor, bine lucrate si ingrijite, cat si de starea tehnica a cramelor unde reflexiile argintii ale rezervoarelor de inox se aseamana postmodern cu luciul armurilor medievale din castelul de la Cetatea de Balta. Imaginea combinatului vechi, cu cisterne ruginite si mizerie pe jos, nu e de gasit aici. Privelistea unei hale intregi, complet automatizata, cu zeci de rezervoare de inox, la care lucreaza doar doi oameni- un inginer tehnolog si un muncitor, este pilduitoare pentru imaginea pe care incearca sa si-o construiasca noul Jidvei. 
Oamenii care ne-au insotit, intampinat si vorbit- au facut-o cu pasiune, si sa-i numesc in limita stocului disponibil de memorie pe Alina Musat, Marius Cucura, Cristi Puscas, Dan Moldoveanu, Dan Corbean, Mariana Marginean, Marc Dworkin, si desigur, Ioan Buia, enologul si directorul complexului de vinificatie.
Iar seara, dupa maratonul revelator de real, am coborat in pivitele castelului, unde se afla o incapatoare, intunecoasa (si intimidanta) sala de degustare. Aici, sub patronajul lui Ioan Buia, 23 de vinuri ne-au trecut prin fata. Atat vinuri cu etichete familiare, cat si unele inca nenumite si prin urmare nepretuite. Unele din vinurile baute au fost foarte bune, "ingrijorator" fiind faptul ca pana si unele din gamele traditionale, medii, s-au ridicat la nivelul gusturilor noastre fine. :) 
Va invit sa vedeti "procesul vizual" (sumar) al vizitei de lucru gratie meticuloasei pasiunii pentru fotografie de care dau dovada Ana-Mariei Nazarie si Razvan Avram. Si cateva care au infrant comoditatea, de la mine. Ceea ce nu apare in poze sunt palavrele tarzii (extrem de tarzii, inteligente si cam ironice, dupa unii) purtate cu Alina Musat, Mona, Ciprian si Mihai
PS1: voi adauga si alte fotografii mai pe seara, l-am parazitat si pe Mihai...
PPS: va exista desigur un follow-up  (later edit: vezi AICI) in care voi descrie vinurile precum si unicul regret (si nelamurire totodata)-anume ca in toate imprejurimile Jidveiului, desi vremea a fost ideala, n-am vazut nicio...fata-n iarba.

Dealuri si vii
Chateaul

Anexa dormitoarelor


Dr. Ioan Buia

Gradinita de vita de vie

Un domn cam teapan

Sampanii batute in cap, zi de zi...


terasa

Pe aici nu se trece!

Marc Dworkin la birou

Alina Musat, Mihai Vasile, Mona Arsulescu, Ciprian Haret si  Dan Moldovanu

Un loc foarte..."cool"

Vita de vie in copilarie

0 comentarii: