Rive Droite, Rive Gauche 2010 (Franta)

Avem un Cotes du Rhone. Contine 70% grenache si cate 10% syrah, mourvedre si cinsault. Este produs de o cooperativa- Les Vignerons d'Estezargues, de la care am mai incercat un vin greucenesc, adus direct de afara. Cel de azi este accesibil romanilor prin Vinexpert si localurile partenere, unde costa 30 de lei, pret corect dupa comparatii cu magazine de pe alte meleaguri. Numele indica faptul ca strugurii provin de pe ambele maluri ale Rhonului.
Si acest GSM e tot de partea "grea" a vinurilor de Ron. Nas complex de fructe coapte (afine, coacaze, mure), prin care se infiltreaza mirosuri de sosea caniculara, pielarie si anason+fenel (adica pastis sau ouzo, ce sa mai lungim vorba). In gura denota o corpolenta medie spre grea, gust dens, compact (de unde deducem si un oarecare potential de invechire), dar matasos, invaluitor. Fructe dulci, zemoase, cunoscute in miros, apare si o pruna parguita, final lung dulce-picant, foarte piperat.  Vinul are 14,5% alcool, procent care devine evident prin incalzire. Deci putina atentie e necesara.
Dar, orisicum, pare un vin mai serios decat pretul si daca e sa ma gandesc la vinuri romanesti din aceeasi categorie gustativa imi vin doua in minte si ambele ceva mai scumpe: feteasca neagra 2008 Eclipse de la Basilescu si syrahul Nachbil 2009.
Vin de 84 pct. 
De baut in atrmosfera rustic-litorala, coloana sonora fiind albumul "Samedi soir sur la terre" (1994) al lui Francis Cabrel, pe care vi-l recomand pe cat de calduros e suportabil in timpurile astea.  Aproape nu stiu ce link sa adaug, toate piesele de pe album sunt geniale, au mesaj, corp, structura, etc :)  N-as pune marele hit, ci asta

PS:Na' ca nu mai suport, mi-am facut-o singur, acum trebuie sa merg la mare! Si la mare departare de Mamaia...Chiar daca, vorba cantecului, e cam tarziu.

0 comentarii: