La Alira. 30.09.2011

Dupa vizita la Murfatlar am facut cura cu aerosoli si am petrecut o zi foarte linistita intr-un Eforie Nord tomnatic, in care am devenit brusc constient ca aceste statiuni litorale au locuitori care stau in ele tot timpul anului :). La plimbarea de seara ne-am intalnit cu ceilalti doi turisti din statiune. Am trecut unii pe langa altii, privindu-ne curiosi.
Dupa o masa sanatoasa la ilustrul si ironic intitulatul stabiliment Trei Brazi, ne-am imbarcat spre extremitatea estica a Dobrogei, in apropierea Dunarii, spre Aliman, unde am fost invitati la sarbatoarea recoltei, de catre WineRo. Vorbesc la plural, pentru ca de aceasta data sotia mi-a facut placerea sa ma insoteasca in tribulatiile mele enologice.  Drumul e pitoresc, printre dealuri si vii si n-a durat mai mult de o ora. Ajunsi la fata locului ne-am intalnit cu amfitrionii Veronica, Ghenadie si Mircea, dar si cu o vie bine dezvoltata.
A fost a treia recolta de merlot  si prima cu potential vinificabil de feteasca neagra. Prezente notabile au avut ambasadorul Israelului- Dan Ben Eliezer, Printul Serban Dimitrie Sturza, dar  si Printul Michel de Laufenbourg, prezenta mondena, traitor in tara nostra de ceva vreme, sot, pana una-alta am auzit, al principesei Sofia, fiica Regelul Mihai. A fost de fata si Marc Dworkin, enologul vinurilor Enira (din Bulgaria) si Alira (din Romania).
Dar mai bine sa dau un sanatos copy/paste din comunicatul de presa care le zice bine:

”Suntem in al saselea an de viata si in al treilea an de rod pentru via noastra, iar ceea ce ne-a oferit 2011 ne face increzatori ca vom obtine vinuri de cea mai buna calitate. Suntem nerabdatori sa recoltam, in premiera in plantatia noastra, struguri de Feteasca Neagra, pentru a obtine un vin romanesc cu totul special, de o calitate deosebita. Asa cum am obisnuit deja consumatorul, vinul va fi inclus in gama ALIRA, iar procesul de vinificatie va fi coordonat de oenologul nostru, Marc Dworkin” – Ghenadie Bobeica, Administrator WineRo 

Nume cu rezonanta in lumea vinului, Dworkin are in CV pe langa renumitii producatori din Franta precum Benjamin et Edmond de Rothschild din Bordeaux, Chateau Larmande, Grand Cru Classé de Saint-Emilion, Chateau Bellefont Belcier, Grand Cru Classé de Saint Emilion, si 12 vinuri ENIRA cotate de Robert Parker cu 84-89 puncte.
 „In acest an, foarte favorabil pentru vita de vie, am reusit sa facem normarea strugurilor in doua etape si preconizam ca vom obtine o cantitate de 4,5 tone de struguri la hectar. Analizele privind calitatea mustului (acumularea de zahar, aciditatea si pH-ul etc.) ne indreptatesc sa asteptam vinuri mai bune decat cele din recoltele 2009/2010. Si in acest an vom pastra filosofia care ne-a consacrat pe piata vinului nationala si internationala, si anume raportul calitate-pret foarte avantajos”. – Marc Dworkin, oenolog WineRo

Sfarsitul anului 2011 va mai veni cu doua mari realizari ale WineRo: lansarea ALIRA Cabernet 2010 si deschiderea cramei de la Rasova, judetul Constanta.
Despre WineRo
WineRo este o companie care s-a infiintat in 2006, an in care a achizitionat peste 100 de ha de teren la Aliman, judetul Constanta. Aici au fost plantate si sunt cultivate soiul romanesc Feteasca Neagra si soiurile internationale Merlot si Cabernet Sauvignon – investitia in achizitii si plantari a fost de 2,6 milioane Euro. In septembrie 2010 a fost lansat primul vin produs de WineRo, ALIRA, realizat din struguri Merlot din recolta 2009. De asemenea, cu ajutorul unei finantari din fonduri UE, este in lucru proiectul ”Infiintare Crama, Com. Rasova, jud. Constanta”. Valoarea totala a proiectului este de peste 5,1 milioane Euro fara TVA, din care 2 milioane de Euro reprezinta finantare nerambursabila, iar 3,1 milioane Euro reprezinta co-finantarea pentru constructia cramei. De asemenea, s-au investit 2 milioane euro in capitalul de lucru.
Pe langa vinul produs la Aliman, WineRo este unicul importator al vinurilor ENIRA produse la Bessa Valley, in Bulgaria. Compania Bessa Valley are aceiasi actionari ca WineRo. Atat vinurile ENIRA, cat si ALIRA sunt semnate de oenologul cu renume international Marc Dworkin. Pe piata romaneasca, din gama ENIRA se gasesc vinurile ENIRA Rose 2010 (distins cu medalia de argint la International Wine Contest Bucharest 2011), Easy by ENIRA 2008 (cotat cu 84 puncte Parker si distins cu medalia de aur la International Wine Contest Bucharest 2011), Cabernet by ENIRA 2009 (distins cu medalia de aur la International Wine Contest Bucharest 2011), DUO by ENIRA 2010, ENIRA 2007 (distins cu medalia de aur la International Wine Contest Bucharest 2011) si ENIRA Reserva 2006 (cotat cu 87 puncte Parker si distins cu medalia de aur la International Wine Contest Bucharest 2009). In prezent, vinurile ENIRA sunt exportate in Germania, Austria, Cehia, Luxemburg, Marea Britanie, Elvetia, China, Coreea de Sud, Japonia si Taiwan.
Bun. Vinurile incercate au fost Enira Rose 2009, Easy Merlot 2008 Enira, Alira Merlot 2009, Enira Reserva 2007, dar gratie proximitatii la masa cu Marc Dworkin- si infantul Cabernet Alira 2010. Asadar 3-2 pentru Bulgaria. Dar sunt convins ca odata intrati actualii juniori, portofoliul Winero se va diversifica.
Roseul si merlotul din Bulgaria sunt vinuri cunoscute, nu insist. Se gasesc si in retail (Real). Trebuie sa spun ca Alira Merlot, dupa vreun an de metamorfoze in sticla, si-a gasit intr-un final o expresie stabila, serioasa, fidel descrisa aici. Apoi Enira 2007 (asamblaj elaborat din merlot, syrah, cab si petit verdot) s-a dovedit un vin foarte bun, asemanator anului precedent.  Cabernetul Alira 2010 e inca insuficient polisat, dar toate elementele unui vin de calitate sunt deja acolo. Ramane sa mai treaca nitel timp. Aciditatea mi s-a parut cam mare, extractul este bun, si pare ceva mai ferm decat ruda sa din Bulgaria (e drept maturizata bine din 2008 incoace).
E miraculos ce poate face Marc Dworkin cu o vie atat de tanara! O alta concluzie e ca in mod sincer si fara patriotism desuet, merlotul nostru e mai bun decat al lor:) E drept ca-i si mai scump, dar…haideti sa lasam aceasta discutie in pace, pentru moment.
credit foto: Vinul.ro
Interesante a fost si momentul in care Marc s-a asezat la masa cu cei doi enologi bulgari ai Enira, cu o sacosa de struguri la mijloc (adusi din tara vecina), si s-au pus pe mancat, pardon!, testat. Se pare ca oricate analize ai face, tot papila iti zice cand trebuie culesi strugurii!
Mai spre seara ne-am urnit cu greu de la “masa bloggerilor”. Ne-am luat la revedere de la poporul bucurestean si ne-am deplasat cativa kilometri catre localitatea Ion Corvin, unde se gaseste singura pensiune decenta (pe care a gasit-o Google, ca altele nu exista, nu-i asa?). Aici, intr-un peisaj cu dealuri semete, amintind mai degraba de prealpinul vrancean decat de Dobrogea, am descoperit ca nu suntem singurii locatari ai pensiunii. Oarecum surprinzatori, un cuplu de nemti mai in varsta citeau/isi scriau memoriile leganandu-se pe sezlongul pensiunii. Fire curioasa (si indiscreta) am investigat problema si am aflat ca turistii straini sunt o prezenta constanta la pensiunea respectiva. Pentru ca se pare ca s-a marcat pe un traseu de turism pe bicicleta. No, amu' stiu ca suna ciudat pentru noi-boierii- care ne urcam in masina si ocolim jumate de oras pentru o paine, in loc sa mergem per pedes 200 de metri pana la bacanie- da’ se pare ca unii prefer sa vina cu bicicletele tocmai din Germania (via Ardeal) si sa se intoarca tot asa, dar de-a lungul Dunarii. Deci, ati mai aflat o chestie, daca nu stiati.  

Si cuprinsi de spiritul infratirii romano-bulgare, pentru ca pe langa vinurile gustate, in unele sate din drumul spre Aliman am descoperit nu o data cuvantul “magazin” scris in chirilice, am hotarat ca a doua zi sa vizitam ce ne-a scapat din litoralul vecin- adica Cap Kaliakra, dar si sa revedem- bucuria ochiului si a stomacului- restaurantul Dalboka.
Despre finalul gustoaselor noastre calatorii de saptamana trecuta: in numerele viitoare:)!

4 comentarii:

sunmirror spunea...

Ce periplu! Astept cu nerabdare continuarea! :)

George Mitea spunea...

Da! A fost ca o gura de oxigen. Si de vin:)

Anonim spunea...

Mi-au placut vinurile WineRo, si in special Merlot Alira.
Auzind ca au pe rod Feteasca Neagra, sunt putin alarmat la gandul unei FN atat de extractive si baricate ca si Merlotul frate. Sau vor face un cupaj, in stilul celor de la Davino?

George Mitea spunea...

I have mixt-feelings. Nu stiu exat ce are de gand Dworkin, dar daca din cabernetul bulgaresc a putut sa faca un califelat "sec dar dulce" pot sa-mi inchipui o feteasca la fel. Declaratv vor sa faca una pura, unica. Vom vedea