Sortiment rosu, Casa lui Tutankhamon, recolta 1329 i.H, DOC Valea Nilului


Ei da, Tutankhamon, celebrul faraon al Noului Regat, bea vin!
S-au descoperit in mormantul acestuia vase care au continut indubitabil licoarea din struguri fermentati. Evident dupa 3000 de ani, n-a mai ramas ceva de degustat sau de vandut la licitatie de d-l Rodenstock:), dar testele au aratat ca in acele recipiente a fost candva vin.
Dar nu asta e surprinzator. Ci faptul ca pe vasele respective erau inscriptionate podgoria, anul, chiar si vinificatorul. Din cartea lui Patrick McGovern "The Search for the Origins of Viniculture" aflam ca regiunea din care proveneau majoritatea vinurilor era "Western River" iar vinificatorul preferat era Khai. Acesta apare pe majoritatea vaselor gasite in mormantul faraonului fiind singurul caruia i se atribuie vinuri din doua domenii: Casa lui Tutankhamon si Casa lui Aton [edit: se pare ca-i unul si acelasi lucru, vorba lui Costachel, chestie de branding, ce sa-i faci:)], dar si din ani diferiti (anul 4 si 5). Cel mai probabil anul 1 era anul incoronarii, asadar putem afirma ca primul DOC din lumea asta este din 1329 iH. Asadar la data inmormantarii lui Tutankhamon era un vin de 6 ani, sugerand ca si egiptenii preferau vinul invechit. Trebuie spus ca n-au fost la fel de meticulosi in a consemna si soiul de vita de vie, dar n-ar fi contat prea mult pentru ca oricum, cel mai probabil, erau vinuri indulcite cu miere si aromatizate cu diverse plante si condimente.

pentru vasele de vin derulati pe la minutul 2:

5 comentarii:

Costachel spunea...

Trebuie sa te dezamagesc, era una si aceeasi casa/domeniu. Tutankhamon si-a inceput domnia ca Tutankhaton, dar si-a schimbat numele odata cu „reinstalarea” ca zeu suprem a lui Amon Ra, in locul lui Aton, impus de taica-sau, Akhenaton, formerly known as Amenhotep IV. Inca o dovada ca rebrenduirile provoaca numai confuzii :-)

George Mitea spunea...

he he, ce tare, intr-adevar:))

George Mitea spunea...

Ah, si sa nu uit: Teorie demna de Dan Brown:
Avand in vedere ca Akhenaton a impus un zeu unic, chestie destul de chic la vremea respectiva, poate e o legatura intre acest lucru si domnul Khai, care aproape sigur a lucrat si pentru taticul lui King Tut. Intre noi fie vorba acest Khai nu era egiptean, cel putin asa reiese dupa nume. Acuma nu stiu daca vreun gran cru creat de el a fost degustat mai tarziu de Moise, dar e posibil, de ce nu?

Costachel spunea...

In ritmul asta gasim legaturi intre vin si Exod, plus ca o sa ne punem intrebari legate de Fuga in Egipt si motivatiile ei :D

George Mitea spunea...

exact asta gasim:) dar o sa ne acuze lumea ca suntem rau-voitori pagani iubitori de zeitati gen Dionyssos si nu oameni cu frica lui Dumnezeu. Sau Amon Ra, dupa caz:)