Sauvignon Blanc 2008 Cuvee D’excellence Vinarte


Scartii din toate incheieturile in incercarea disperata de a ajunge la zi cu experientele oenologice transpuse aici. Sunt constient ca daca nu notez imediat notele de degustare incet-incet amintirea vinului se stinge, si ramane in urma lui doar un punctaj, chestiune idioata, nesentiala, dar fascinanta:) Ca o paranteza, ma uitam pe lista unui comerciant belgian si faceam copy-paste in propriul "wishlist". Ce sa vezi? Mai toate vinurile luate de mine erau insotite de RP90, RP92, WS89. Asadar e greu sa rezisti fascinatiei numerelor...
Revenind la subiect. Sauvignonul Blanc 2008 Cuvee D’excellence de la Vinarte iti sugereaza ca a vazut lemnul. Culoarea galben aurie, cu reflexii verzui, e cel mai probabil sa vina de aici.
Nasul e elegant, cu nuante de stafide, vanilie, mar si coaja de limeta. Atacul induce note fine citrice, o aciditate moderata, bine gandita in contextul unui alb baricat si note mineral-vegetale, de ierburi aromatice. Finalul este mediu, condimentat si citric.
Presupun ca pestele si alte vietati subacvatice sunt cei mai buni prieteni ai acestui vin, destul de echilibrat si elegant, chiar daca nu foarte complex. Poate un piept de pui la cuptor sau la gratar, cu ceva legume gratinate si un sos de lamaie.
13,5%, sec, DOC Vanju Mare, mostra primita de la producator. Altfel, de gasit in HORECA, unde ar trebuie sa dati dovada de discernamant in ce priveste vechimea vinului. 2006 e cam demult pentru conditiile lor de pastrare.
SCOR 81 pct

Edit: eu zic ca intr-o proportie oarecare, mica oricum, vinul acesta a vazut un pic de lemn, sub forma de baric sau chips. Dar, vorba aia: verba volant, gustum manent, e cum zice fiecare degustator.

7 comentarii:

Ciprian spunea...

Si nici macar nu ne-am vorbit inainte :)) Ca sa vezi coincidenta :D Revenind la vin, mi-a placut mult. Nu e f complex, dar da impredia aia de specimen rasat, nu de baiat care vine la petrecere in tricou, ci care prefera un costum. Acum, eu n-am simtit foarte pregnant lemnul prin el. O fi variatia de sticla?

Szövérdfi-Szép spunea...

Salutare fraţilor.
Acum m-am întors de la Budapesta şi am fost şi pe la Nyakas (ţineţi minte CHardonnay-ul acela făinuţ şi Kadarka varză :) ).
Kadarka a fost un schiller (doar în Hu am mai întâlnit varianta asta) ceea ce este treapta dintre rose şi roşu, de aceea ne+a dat cu totul altceva decât la ce ne aşteptam.
Dar de sauvignon blanc am vrut să vă scriu:) Au un late harvest din 2006, dulce . Aciditatea şi zahărul se completează atât de plăcut şi sunt într-un echilibru extraordinar. Merită toţi banii, 2600huf.
Şi am gustat şi un Chardonnay "batonage"-at extraordinar. Un vin mare, dar şi la preţul la fel de mare de 5000 huf.

George Mitea spunea...

@Ciprian: nu e pregnant, doar...este.
Nu-i nici o coincidenta, sa fi fost rieslingul sau asta. Apropos, incerca swallowtail azi-maine si zi-mi ce parere ai. Something is wrong there.

@Zoli: deci asta inseamna schiller! Stii, avea si Wine Princess o cadarca schiller. Asadar e stilul de vinificatie. Am inteles! Pe de alta parte, ar putea fi ce vor ei, tot cam aiurea e vinul acela. Se pare ca se pricep bine Nyakas la albe.

Ciprian spunea...

cred ca smth is wrong cu FN in general :)) O sa-l incerc...

Berbecutio spunea...

Frumoasa metafora lui Ciprian cu costumul. Dar parca totusi nu are croiala potrivita, manecile sunt cam scurte (finalul?), iar cravata e cam "colorata" (eticheta de vin best-of?!). M-as baga si eu la un vot pentru chips. Si pentru vanilie.
Revenind in realitate, vinul costa bani nene! In traducere libera versiunea de 10-15 lei cu eticheta alba au facut-o prea buna ;)

Berbecutio spunea...

Si ca sa-ti mai ridic una la fileu, sa zici de unde e poza :D

George Mitea spunea...

@Berbecutio: se prea poate. versiunea Castel Starmina n-am incercat-o.
Poza este de pe vinul.ro.