Villa Zorilor Feteasca Neagra 2006
DOC-CMD Dealu Mare-Zoresti, rosu sec, 13% vol, Vinarte, 18 lei in Selgros
Este un vin pe care l-am cumparat din mai multe motive, si toate au doar o legatura slaba cu acest vin. Motivele sunt: 1. un tirbuson nou, 2. o pompa de vidare 3. obsesia sanatoasa privind varietatile stramosesti, 4. un model de fisa de degustare primita de la Vali, si 5. propriul masochism.
Vinul are o culoare usor murdara, putin intensa, anume rubiniu cu tente violete.
Nasul este batranicios, de branza sau cascaval (o bacterie simpatica, Brett asta, mititica!), cu note oxidate de vin de Madeira, sau Lacrima lui Ovidiu, daca va e mai familiar, acoperind un trecut, asta daca a avut unul-voi stiti- caci eu ma intalnesc prima oara cu dumnealui, de fructe rosii sau chiar rosii (pasta de rosii, rosii deshidratate).
Gustul este satisfacator, n-o sa sa dati buzna la vasul de toaleta, dar e mititel si firav,ca un batranel ramolit care-si taraie un picior, sunt ceva prune, dar nu uscate ca la canon, ci aproape vii si inca necoapte, cu usoara amareala si astringenta specifica. De asemenea, fructele rosii din nas se regasesc si aici.
Tipicitate? Ce-i aia la feteasca neagra?!
Calitate? De Logan! (ei! totusi e vorba despre Loganul romanesc, nu despre provincia din Afganistan, ca aia miroase a covrigi calzi, de fapt a macul de pe ei:)
Concluzie: 61 puncte, dar dupa poemul grotesc pe care l-am descris mai sus, punctele (punctajul, ideea de punctaj, etc.) mi se par chiar desuete. Ah, era' sa uit: nu l-am mai vidat, mi-am alungat repede din minte gandul de a ma obosi cateva secunde pentru a-l "savura" si maine:)
Etichete:
60-70,
sub 20 lei,
varietati romanesti,
vin rosu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
24 comentarii:
Excelent! Inca o Feteasca Neagra "tipica"!
Cred ca putem intra in Guiness Book la capitolul: "diversitate prin tipicitate" - :))
Analogia pe care tocmai ai facut-o cu Lacrima lui Oviudiu tocmai i-a asigurat succesul viitor al acestui vin :)))
Deci si cu banii luati, si cu pompa nefolosita :-))
@Ciprian: asta este mai placura decat nenorocirea de Origini. Feteasca, ca Romania- mereu surprinzatoare.
@Alibus:acum ceva vreme, in timpul "studiului" la raft, aud un domn sfatuindu-l condescendent pe altul "uite, vinul asta(adica Lacrima n.a.) este facut si din struguri". Naivul! De fapt e facut si din cognac...
@Mihnea: din cauza ta mi-am luat pompa de vidare, ca laudai tu chestia:) Mi-am luat un set cu tirbuson, anti picurator si pompa- 120 de lei vinexpert. Niciunele profesionale, dar orisicat, dupa buget...
Vezi? La pet n-ai problema asta. Bei cat poti, apoi presezi pet-ul cat sa iasa aerul si sa ajunga restul de lichid pana la dop si o inchizi =)).
:))
Eh, papila subtire cu cheltuiala se tine:)
Adevarat, un vin foarte slab, care nu merita incercat de nimeni. Dar pe de alta parte, o feteasca neagra buna este greu de gasit, si in niciun caz la un pret mic. Apreciez foarte mult La Putere Feteasca Neagra din 2007, dar nu cred ca se mai gaseste in prezent. În rest, doar Davino Purpura Valahica 2007 tine stindardul sus, dar si pretul este pe masura. :)
Sunt de acord cu tine. Poate si feteasca Caloian 2008 ar fi ok, desi are contestatari. Mie mi-a placut. Despre Purpura Valahica 2007 am scris si am concluzionat ca-i cea mai buna feteasca pe care am baut-o. Asta daca o fi feteasca:)
De acord, Caloian Feteasca neagra e un vin bunicel, dar aveam pretentii mult mai mari de la Oprisor pentru o feteasca de calitate, mai ales ca e prima (dintr-o gama premium să zicem), daca nu ma insel, pe care au scos-o pe piata dupa La Cetate 2004. Am pastrat cateva sticle din La Putere 2007 si La Cetate 2004, sunt curios cum vor evolua. Pacat, totusi ca nu avem mai multe vinuri feteasca neagra de calitate.....
Sunt putine intradevar. Ultima dezamagire, plenara si costisitoare, a fost Feteasca 2008 Origini de la Budureasca. Feroce!
In segmentul de masa Halewood tine steagul sus, dar pune-i unui francez venit in vizita vinul ala(special reserve, mai mai) in pahar si va zambi condescendent...
Marturisesc ca La Cetate 2004 mi-a scapat. E vina mea ca i-am tot dat tarcoale pana a disparut.
Si, cu tot respectul, poate la viitorul comment voi avea placerea sa nu ma mai adresez d-lui Anonim. Suna a film noir:)
Scuze, ma numesc Andrei, sunt din Craiova si imi plac vinurile de calitate. Ma bucur ca am aflat de la tine de Feteasca Neagra Origini, chiar voiam sa o incerc, la pretul acela m-as fi asteptat la ceva bun, dar acum voi renunta, am mai auzit lucruri negative despre acest vin. Feteasca de la Hallewood este cea mai buna in segmentul ei de pret, dar personal cred ca devine mai slaba pe fiecare an ce trece. Am fost dezamagit si de combinatia Feteasca Neagra/Merlot La Putere 2008, total nereusita din punctul meu de vedere. E posibil ca cei de la Domeniile Coroanei sa scoata pe piata anul acesta o feteasca neagra exceptionala zic ei, din 2007, dar intr-un lot foarte mic. :)
Salut Andrei,
Domeniul Coroanei devine un producator foarte respectabil. Cineva, persoana importanta nu spui cine, mi-a soptit ca sunt singurul producator de masa/premium care-si permite sa nu scoata un vin pe piata daca rezultatul nu este satisfacator. Asa ca le dau credit si-i astept. Pentru mine, iubitor in ciuda ratiunii si a portofelului al varietatilor romanesti, feteasca neagra este una din putinele, daca nu singura sansa de a iesi in lume.
Ah, cu scuze: Origin 2007, nu 2008(care n-a aparut inca, dupa stiinta mea)
Sper ca Domeniul Coroanei sa pastreze si chiar sa-si ridice standardul, au avut un progres enorm in ultimul timp. Am baut din colectia 2009 de la ei Tamaioasa Roz (fostul Muscat Frontignan) si Tamaioasa romaneasca. Se pare ca au produs ceva mai multa Tamaioasa roz anul acesta, dar au pierdut un pic la calitate. Desi produc f. multe vinuri, totusi Domeniul Coroanei nu au scos pana acum nici un cupaj, se pare ca in acest an vor scoate 3 cupaje (2 rosii si unul alb)Iar toate vinurile le au vinificate sec, cu 2 exceptii: Sauvignion Blanc (demisec) si Tamaioasa Roz (demidulce)Potential au, tine doar de ei sa reuseasca sa se impuna pe piata.
Tamaioasa Roz!? Asta da stire! Presupun ca-i vorba de busuioaca. Sau nu? Si cum de ai pus mana(pardon, gura)pe noutatile astea?
Ah, noapte buna si pe maine! s-a facut excesiv de tarziu.
Nu cred ca i-au lasat sa pastreze denumirea de Muscat Frontignan, dar cum au ales Tamaioasa Roz, nu stiu.... Au un magazin de desfacere cu absolut toate vinurile lor in Craiova, de acolo ma aprovizionez. 3 vinuri au scos din 2009 pana acum, daca nu ma insel, al treilea e o Feteasca Alba, gama premium, pe care doar am cumparat-o dar nu am incercat-o..... :) Noapte buna!
1.Se pare ca Segarcea a ramas singura zona din lume in care se cultiva aceasta varietate de Muscat(zic ei pe site). Frontignan este o localitate din Franta, si probabil AOC, de aceea au schimbat denumirea(presupun).
2. Inteleg, au magazin de producator. Ce sa-i faci daca sunt mai multi producatori seriosi in Dolj:) Sunt putin invidios.
Hmm. nu stiu daca cei de la Segarcea au chiar dreptate 100%. Eu, unul, stiam ca Muscat Frontignan se mai cultiva prin Languedoc...ma pun pe sapat pe net:)
Mda, gata am revenit rapid cu informatii :)
Cei de la Segarcea o dau in vrajeala :) De fapt, soiul este Muscat Blanc a Petits Grains, recoltat in regiunea Frontignan din Languedoc. Inca se mai cultiva pe acolo, doar ca a scazut foarte tare in popularitate.
Producatorii de acolo au si un site: http://www.frontignan-cooperative.fr/default_zone/fr/html/page-74.html
Asa ca stiam eu bine ca soiul respectiv inca se mai cultiva in Franta.
Ciprian informatiile tale indica o fudulie tipic romaneasca: "suntem unici, doar la noi, nimeni nu mai are...etc". Ma si miram.
Totusi, cum de Muscatul se cheama acum tamaioasa roz e greu de inteles. 'Om trai, cumpara si vedea!
Uite o chestie interesanta aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Muscat_Rouge_%C3%A0_Petits_Grains
Din cate se pare, asa era cunoscut la noi soiul asta de Muscat. Acum, nu stiu exact care din ele se face la Segarcea - varianta Blanc sau Rouge.
Si da, si eu stiam ca Busuioaca este asociata cu Muscatul de Frontignan. Oricum, Busuioacei parca ii mai spune si Tamaioasa. E o nebuloasa totala :)
Foarte bine, Ciprian. Ai facut lumina!
Ca busuioaca, tamaioasa, dar si feteasca regala fac parte din familia muscaturilor asta stiam. Dar ca Muscatul Frontignan este chiar una si aceeasi varietate cu Busuioaca de Bohotin nu ma gandeam.
Stai sa nu afle Pavel Corut ca dupa asta va zice la otv ca cei trei muschetari au subtilizat busuioaca lui Burebista si Stefan cel Mare si au plantat-o in curtea lui Richelieu:)(care dupa cum am citit in alta lauda de sine, era fan babeasca neagra!)
Vai, Doamne, n-am mai ras demult cu asa o pofta:))
Deci, vezi aici:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Busuioac%C4%83_de_Bohotin
si aici:
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2005-05-20/busuioaca-de-bohotin.html
:))) Deci, ati inteles, da? Dovada clara ca Busuioaca este un soi autohton este numele si faptul ca cei de la Guide Hachette il proclama: "Busuioaca de Bohotin este soi de vin rosu aromat din Romania". Logica romanilor ma depaseste total:)) Deci, pentru noi simplul fapt ca este "din" Romania, il face automat un soi autohton, cand de fapt este la origini un soi grecesc.
Cum a ajuns aici este alta discutie. Probabil a aterizat adus de greci, independent de alte zone din Europa. Asta nu prea se stie clar, doar ca este un soi grecesc care se regaseste in multe zone din Europa, mai ales (sub diverse nume, bineinteles).
La origine toate soiurile sunt din orientul mijlociu, Mesopotamia, etc, via Grecia. Dar, intradevar, logica respectivului e abisala. Daca soiul se intalneste in Romania, inseamna ca este romanesc, nu?
Stai sa vezi cand or incepe si la noi cu analiza ADN- ce distractie pe nationalistii de mucava! Oare grasa se trage din furmint sau invers? Si de fapt sa se traga dintr-un soi obscur din Georgia sau Albania:)
Trimiteți un comentariu