Babeasca Gri Senator Focsani


Babeasca Gri, vin alb sec, 11,5%, Senator Focsani, IG Dealurile Husilor
E greu sa punctezi tipicitatea la acest soi: acesta este singurul producator:)
Eu unul am avut ocazia intalnirii cu o babeasca gri de la Statiunea de Cercetari Targu Bujor, vinificata demisec, si pot spune prin deductie incompleta ca cele doua sunt neindoielnic surori vitrege, caci tatal babestii Monser este un specialist din Africa de Sud.
Atacul este floral, usor mieros, cu nuante de melasa (aduce cu feteasca alba), iar gustul nu impresioneaza prin complexitate, usor fructat, dar are ceva greu de definit, unic: evoca o biserica de tara, mica, veche si pipernicita, in care intri cu capul plecat, nu atat din respect fata de cele sfinte, ci de frica unui cucui zdravan. Exista un iz de tamaie bine impregnata, repet: unic. In afara de asta, prietenos, repede trecator, cu pastise de mere verzi, si daca n-ar exista strania (nu buna, nu rea, doar...stranie) caracteristica de mai sus, usor de uitat. Merge bine cu o felie de telemea si o maslina verde.
Apreciat de cativa oameni strasnici- genul care nu se induioseaza defel in fata vreunei busuioace de Bohotin, si care privesc rachiul tras de doua ori ca pe o provocare.

2 comentarii:

Andrei C. spunea...

Eu am gasit Monser Babeasca Gri in Japonia. Nu sunt expert insa m-a impresionat. M-a impresionat atat de mult incat am inceput sa caut cat mai multe date despre acest soi. Am aflat, printre altele ca se cultiva de peste 2.000 de ani si ca in prezent in Romania nu exista decat 4 hectare, toate ale Senator. Tot respectul pentru acest producator datorita caruia babeasca gri supravietiuesti si azi.

George Mitea spunea...

@Andrei C. : asa-i, sunt putine plantatii. E un vin regional, care nu cred ca poate surprinde prea mult- la nivel mare-, insa cei de la Senator au inteles (sau au fost facuti sa inteleaga) ca numai cultivand soiuri romanesti poti razbi in exterior. Oricat de bun ar fi un merlot romanesc, ii trebuie mult sa convinga consumatorul strain sa-l ia din raft. Ma gandesc ca eu, daca vreau sa cumpar un vin din Bulgaria, o sa aleg un mavrud, sau altele d'ale lor, si nu un cabernet. Pana la urma, incerci un vin strain ca pe o forma de turism virtual, dorind sa descoperi ceva despre acel loc. In Spania o sa vrei sa mananci o paella si nu un mc chicken, nu?