Feteasca Regala 2008 Cramele Odobesti


In sfarsit un lucru bun la un pret modest: 5lei si ceva.
Am remarcat sticla stinghera in raft la Metro, incadrata de niste lucruri deosebit de rele. Mi-a sarit in ochi si datorita etichetei care aminteste, si nu degeaba, de Davino. Sigur, nu-i cale de comparatie, desi etichetele sunt realizate de acelasi George Moisescu, un om care si-a facut o meserie din crearea identitatii unor vinuri.
Am luat-o cu inima indoita, caci stiu bine ca vinul ieftin este, de cele mai multe ori, ieftin cu un motiv. In cazul acesta, banuiesc ca motivul este incercarea de a intra pe piata.
Vinul este demisec, ceea ce face bine soiului (pana acum n-am baut o feteasca regala vinificata in sec, care sa fie satisfacatoare, dar sunt multe vinuri pe raft si ficatul meu e numai unul), ii conserva aroma specifica a muscaturilor, de boaba parguita de strugure, si face vinul mai agreabil. In plus, aduce la gust cu gutuile coapte si pielita de strugure copt, are o aciditate buna si un nas floral deosebit.
Nu are rost sa ridic in slavi "calitatile imense" ale acestei ipostaze a fetestii regale (desi sunt cateva), dar ca vin de consum curent este o adevarata afacere. Le urez succes!

7 comentarii:

Catalin Gligan spunea...

In acest caz special, daca George a apreciat dar nu "a ridicat in slavi" calitatile specimenului ... eu aproape ca ma risc sa o fac. Risc cam mare pentru un vin atat de mic (ca pret cel putin). Totusi...Generalizand absurd si nu prea, un vin ieftin si bun este considerat tocmai de catre oamenii de bun gust ... dubios. Mult mai rar e creditat ca decent. Pentru ca se vinde "ieftin" este etichetat frivol, lipsit de sanse din start. El trebuie sa demonstreze mult mai mult decat unul scump si chiar si atunci cand o face nu e crezut pe deplin. E scandalos de ieftin!Asta nu e neaparat un lucru corect, cred eu. Dupa cum ma duce mintea trag nadejde ca e cel putin la fel de dificil sa faci un vin bun, accesibil oricui ca pret, pe cat e sa faci un omolog memorabil la pret de 5 ori mai mare. Daca obinuiesti sa bei un pahar de vin la 3 zile atunci probabil ca nu te dereanjeaza sa dai constant 40-80-120 ron pe o sticla de vin cu pedigree, poveste si know-how ridicat la rand de arta. Daca insa natura te-a inzestrat cu pofte trupesti nestavilite (my bad) atunci norocul tau de a te intalni numai cu pretioase exemplare este cumva greu de orchestrat zilnic. Mai adauga si o doza prosteasca de incapatanare sa nu bei frecvent bere si ai o reala problema. La raft te intampina atat la exponatele "de muzeu" cat si la “suvenirurile” ieftine care imita la scara mica maiastrele capodopere. Si nu e mare lucru sa gasesti suveniruri care sa nu fie kitch-oase calitativ de-a dreptul. Dar cand micile realizari de vinificatie se ridica in picioare, si pe varfuri, si mai-mai ca ajung la inaltimea unor produse intens marketate si considerabil mai scumpe atunci iti vine sincer sa scrii mult despre asta. In cazul meu ..prea mult. Precum George, sustin ca exista vinuri ieftine care sunt BUNE. Prin bun inteleg baubil, cu tipicitate rezonabila, arome certe chiar daca inocente, gust si post gust agreabil, curat.Unui vin ieftin ii este foarte greu sa demonstreze ca e bun pentru ca nimeni nu il testeaza acasa in “blind”. Nu beneficiaza nici pe departe de reclama, deci valsurile incep fara el fiind preferate cocote pline de ifose sulfuroase, acre si nespalate. Nu beneficiaza nici de volum asa incat cumparatorii interesati de cantitate vor prefera specimenele rubensiene livrate la pet, bidon, sticloi etc. (exclud explicit Val Duna livrata la bag in box - o revelatie low cost oricand). Nu beneficiaza nici de calitati de poveste asa incat vinurile de patru, pana la de X-ori mai scumpe nu au de ce sa isi faca probleme existentiale. Insa unele vinuri romanesti de doua sau de trei ori mai scumpe ar trebui sa fie in alerta daca le compari cu Cenusareasa de care vorbesc acum.
Pentru ca, in testul meu inocent, Traditii de la Odobesti a putut sa devanseze atat Feteasca Regala Prahova Valey Special Reserve (luata si ea la o promotie de pret ametitoare chiar din magazinul Halewood din Ploiesti) cat si doua exemplare distincte de Feteasca Regala de la Recas (ambele duble ca pret) … merita sa pledez atat de mult.Recasul a avut defecte incredibile (luat din doua locatii distincte) ... una hiper-citrica iar cealalta "gazeificata" ca un spumant rasuflat. Soc si groaza! Sunt convins ca nu pot fi atat de proaste. Dar nu mai ma risc a treia oara. Decat daca imi faci tu cinste.Prahova Valley ... Special Reserve (sic) a mai miscat in front. Baubila dar inferioara Traditiilor. Dar am constatat ca ofertele exceptionale de pret au o explicatie dureroasa ... calitatea e compromisa de obicei in cazul acelui lot. Iar acest Special Reserve era disproportionat de ieftin fata de pretul stiut. Ergo…Traditii de la Odobesti, la 5,5 ron, nu este o posirca, nu este un vin mare, dar este … memorabil. Cat de mult tine amintirea asta nu stiu. Am scris acest text ca un memento personal ... care sa imi aminteasca ca exista vin si la atat de putini bani, iar asta e un lucru mare. Cea mai buna Feteasca Alba? Nu am testat aprofundat in contemporaneitate. Probabil cupajul (sic) Blanc de Roumanie de la Val Duna. Bag in box! Iarasi un paradox.

George Mitea spunea...

Catalin, in mod cert feteasca Castle Rock de la Recas ii este superioara. Acuma, am patit-o si eu cu sticle defecte, si e greu sa mai cumperi una la fel dupa ce te-ai ars. Despre feteasca de la Cramele Odobesti(ceva imi spune ca sunt aceeasi cu Senator) numai de bine. A scris si amicul Ciprian ceva despre ea.
Iar despre Halewood, nu esti singurul care a sesizat variatii mari de calitate in produsele din acelasi brand.

Catalin Gligan spunea...

Salut,

e vina mea, precizare, cele doua sticle cu defect ... au fost: Feteasca regala - Schwaben Wein, Cramele Recas 2008. Nu m-am intalnit inca cu Castle Rock. Rog si eu o recomandare pentru o Feteasca Regala pe care sa o pot folosi ca etalon in viitor. Multumesc.

George Mitea spunea...

E greu. Zice lumea ca Prince Stirbey ar fi aceea. Dar n-am baut-o inca. Mi-au placut Castle Rock de la Recas si feteasca Vintage 21 de la Pietroasele, care e un pic mai scumpa, dar cred ca face.

Catalin Gligan spunea...

nu mama mi-a spus ... am descoperit singur: am idei putine dar fixe. Insa am si o calitate autoreflexiva la modul partial: inteleg uneori cand exista riscul sa devin bizon si fac introspectii suplimentare. Similar, in cazul de fata. Apologia facuta mai sus Odobestiului Traditii nu o retrag: ii rog pe toti cei mirati sa inteleaga ca acest vin pe care l-am gasit repetat in Real la 6 ro si chiar la 12 ron in promotie 2+1 are aceiasi acelasi raport de calitati/acesibilitate pe care l-ar fi putut avea un turnir gastonomic intre mamaia mea (Alexandrina, dumnezeu sa o odihneasca) si cel mai titrat bucatar fracez. Francezul ar fi putut foarte usor sa stralucesca. Crezul meu e ca bunica ar fi gatit insa oricand fantastic ... indiferent de buget.. chiar si cu echivalentul unei sume cu care francezul si-ar fi asezonat doar salata. Parerea mea fixa (ca doar de la asta am si plecat). In cazul vinurilor insa lucrurile pot sta totusi altfel. Insa niciodata la modul absolut pentru ca nu cauta nimeni constant (sper) dupa sloganul "the best and fuck de rest" (prin rest inteleg aici ... efectiv rest ... la milionul de lei vechi).
Am gresit atunci cand am spus mai sus ca Feteasca Regala de la Recas este de evitat. Am nimerit consecutiv doua sticle cu defect (luate din mici magazine). George m-a avertizat atunci cand am hulit indirect Recasul ca e doar ghinion. Asa ca am test din nou Castle Rock. De vreo 9 ori (cel putin). Si de vreo 6 ori Schwaben Wein Feteasca Regala tot de la Recas (am pieruit sirul ... pot si fi la fel de bine 10 sticle). Si in lumina calda a noilor descoperiri retrag ce am spus anterior. Odobestiul Traditii ramane o revelatie ... dar in gama lui de pret. Prefer oricand o Feteasca Castle Rock Recas la 12 ron. Daca Odobestiul Traditii este mult mai apropiat de Muscat, desi surprinzator de placut in orice circumstanta, Recasul e ... mai Feteasca. Mai citric, mai cum ar trebui in mintea mea sa fie o Feteasca. Personal apreciez vinurile ieftine si spectaculoase (in limitele lor desigur), de aceea ma si incapatanez sa le acord mentiuni personale. Ma enerveaza premiantii cu ifose. Ai luat cumva premiul intai in clasa treia? Atunci ma enervezi si tu. Atata "perfectiune" imi pare obositoare ... dar Recas si Traditii sunt Fetesti Regale care se straduie mult ... si merita aprecierea oricui.

George Mitea spunea...

Da' ce, tu n-ai luat premiul intai in clasa a treia!?
:)

Sorcoi Flavius spunea...

Am avut ocazia să gust în vara aceasta o Fetească Regală (Tradiții) din recolta 2012. A fost păstrată în condiții considerate în general nefaste, într-un dulap în bucătărie. E drept, ferit de lumină, dar pe planul temperaturii... constant valori de peste 20°C și variații de cel puțin 12 grade de la vara la iarnă.
Vreau să remarc un lucru pozitiv, planul aromatic - atât intensitatea, cât și complexitatea (miere, nuci verzi, chiar o latură ușor mentolată). Cred că temperatura la care a fost păstrat a accelerat producerea acestor arome pe care ne-am aștepta să le găsim în vinuri de 10 ani sau mai mult. Evoluția sa dovedește că e făcut din struguri, ceea ce nu e puțin lucru având în vedere prețul la care e vândut.
Pe de altă parte nu a fost prea armonios. Eu l-am găsit slab extractiv și cu o aciditate un pic prea pronunțată. Așteptările născute de profilul aromatic menționat nu au fost confirmate pe planul gustativ.
Aceste lipsuri nu anulează însă referința pozitivă pe care i-o acord; o surpriză plăcută.