O seara in atelierul lui Sorin Ilfoveanu

Marti, 6 octombrie, pe la orele cinei, am stat la o masa patata de vopseluri si am baut vin. Nu, nu ma compatimiti, nu zugravesc prin casa. 
Eram  in atelierul si in prezenta unuia dintre cei mai mari pictori romani, anume Sorin Ilfoveanu, printre zeci de tablouri minunate, impreuna cu un grup de oameni seriosi: jurnalistii Luca Niculescu, Adrian Ursu si Ion M. Ionita, muzicianul si regizorul Hanno Höfer, sculptorul Adrian Ilfoveanu, George Chendi (director la Alma Tim, un mare importator de vinuri si alte bauturi) si, desigur, "organizatorul" seratei, unicul si inimitabilul, George Moisescu. 
Scopul intalnirii n-a fost unul lucrativ, nu s-a vandut nimic, nu s-a tranzactionat nimic, ci doar s-a vorbit despre cate in luna si in stele si, din fericire, foarte putin despre Basescu. Oameni cu mansardele frumos mobilate au trecut de la episoade istorice interesante din preajma lui 1918, filme romanesti, muzica de jazz si, cum altfel, arta. 

Nu ca as fi vreun expert, insa imi plac foarte mult peisajele din seria "Alb", desi e putin probabil sa-mi permit vreunul in viitorul apropiat. Apropos, intalnirea a avut loc in ziua dinaintea vernisajului noii expozitii intitulata "Levant dupa Levant", deschisa la galeria AnnArt, pana pe 8 noiembrie. Aviz amatorilor.

Despre vinuri...Din fericire s-au integrat bine in peisaj. Sunt vinuri pretioase (la propriu si la figurat) din portofoliul Alma Tim/ Smartdrinks.ro si au fost toate foarte bune si excelente. 
Partea americana provine de la Terlato Family si a constat din:

The Federalist Chardonnay 2012. Trebuie spus ca sunt vinuri "patriotice", fiecare dedicat unui anume parinte fondator al Statelor Unite. Acest specimen din Russian Valley este delicios, plin si vanilat, fara a fi obositor. Un soi de crema de lamaie lichida. 90 pct  
The Federalist Dueling Pistols 2010 e un blend 50-50 de Zinfandel si Shiraz din Dry Creek Valley. Foarte placut, baubil si amabil. Nu tocmai precum Alexander Hamilton. Mure, cirese negre, condimente. 89
Rutherford Hill Merlot 2010 vine din Napa Valley si aduce fructe rosii, "coapte" alaturi de condimente dulci si cafea. Un vin mangaietor cu papilele, de o calitate foarte buna, desi e nu e deloc o editie limitata. 86
Rutherford Hill Cabernet Sauvignon 2010, Napa Valley. Un vin full-throtle, erect ca un obelisc. Nas serios, cernelos si un pic vegetal cu afine si coacaze, stejar bine integrat. Excelent! 90 pct

Lumea veche a fost reprezentata de: 
Aegerter Chablis Vieilles Vignes 2011. A fost servit dupa ruda americana si, evident, soaptele sale nu s-au auzit prea bine din pricina naturii expansive si galagioase a precedentului "vorbitor", chiar daca de familie buna, pentru un american:) Citric, cu o buna concentratie, delicat pe papile, nitel cam neatent pe final. 84 pct
Rosiile au fost din "familia" Brotte, vinuri de negociant, dar de clasa. Nivel de alcool mare: 14,5/ 15,5/ 16! Deh, asta-i Ronul de sud. Trei apelatii, culminand cu Chateauneuf-du-pape.  
Brotte Vacqueyras Vieilles Vignes 2010. Tot din vii vechi.  Wow! Un nas foarte elegant, cu cirese negre, mure, coacaze, coriandru, lemn uscat. Taninuri fine si matasoase. 91 pct. Cel mai surprinzator vin al serii.
Brotte Gigondas Vieilles Vignes 2011. Vin concentrat, cu o culoare densa si un nas amalgamat, de ierburi, fructe negre, piper, chimen si o tusa salina, amaruie si carnoasa amintind de maslinele kalamata. O bestie gustoasa, cu 15,5% alcool! 89 pct
Brotte Chateauneuf-du-pape Vieilles Vignes 2011. Vin de nani, nani, somn usor. 16% alcool. Dupa mine nu e inca in cea mai mare forma. Cred ca mai are nevoie de cativa ani pentru depliaj. Taninurile sunt inca robuste. Remarcabila este mascarea nivelului urias de alcool, prin faldurile dense, texturate ale licorii. 90 pct.  

Pentru ca inca mai miscam ni s-a propus si un rom dominican numit Atlantico Private Cask produs in stil solera. Noroc cu bautura aceea insipida si incolora...cum i-o spune!? pe care m-am fortat s-o beau toata seara. E drept, si mezelicurile si branzeturile smechere din dotare au mai atenuat din soc. Am devenit fan vita uscata cu aceasta ocazie. 
Ca la toate suetele organizate de George Moisescu m-am simtit minunat. Vinu-i vin, oamenii oameni, viata scurta, arta lunga, dar nu la fel de lunga ca un drum Bucuresti Galati intr-un microbuz cu o climatizare indoielnica. :)

In rest, sunt fericit sa va anunt ca nicio opera de arta nu a avut de suferit in timpul actiunii din acea seara.








0 comentarii: