Freamat Alb 2014 Catleya Wines

Catleya este o crama...Nu este o crama. 
Catleya este mai degraba un proiect la confluenta a trei domni francezi. Impreuna detin 10 hectare in numita zona din Mededinti. Unul dintre ei este Laurent Pfeffer, vinificatorul de la Viticola Corcova, unde sunt realizate si licorile.

Catleya este orhideea lui Marcel Proust, simbolul iubirii. Ce legatura are Proust cu Mehedintiul? Exista o explicatie! 
La Corcova a fost mosia lui Anton Bibescu, prieten bun cu autorul. Cei doi au corespondat asiduu (exista un volum publicat) si chiar la un moment dat scriitorul francez planuia sa-si petreaca vacanta pe mosia cumatrului sau  (Proust a fost si nașul printesei Priscilla Alexandra) cel care angajase un francez ca sa-i faca vinurile, Aristoteles Sauget, pe numele lui. Si iata cum, 100 de ani mai tarziu, tot niste francezi exploateaza legatura dintre Corcova, Proust si Franta.   

Vinul in sine este in editia 2014 un sauvignon blanc 100%, fermentat cu levuri indigene si maturat pe strat de drojdii 4 luni. Denota o culoare gălbuie cu reflexii verzui. Aduce un "nas" de soc, iarba si mere verzi. Un gust robust, plin, cu pomelo si limonadă. Final "lunguieț", citric și usor amărui.  Nu este un vin complicat, insa pare foarte onest si tipic pentru un sauvignon de lume veche, cu aciditate ridicata, reconfortanta si nivel de alcool moderat si excelent integrat in peisaj (12%). 
Cred ca indeplineste condițiile unui viitor plus de complexitate in cazul unei învechiri pe termen mediu. Costa in jur de 32 lei in magazinele specializate (inclusiv in magazinul online propriu). 
84(86) pct.



0 comentarii: