Doua vinuri cu bule de la Allini (Italia)

Sunt vinuri din nordul Italiei aparute in Lidl odata cu "saptamana" dedicata acestei tari.
Allini Garganega Frizzante 2014 Veneto este un frizzante, recolta 2014. Garganega este strugurele responsabil pentru vinurile de Soave, unde este majoritar in blend. Apelatia de fata este Veneto. Nu avem indicatii asupra restului de zahar, dar as spune ca este demisec. La 9,99 ma asteptam la mult mai rau, dar avem un vinut piscacios, cu o aromatica destul de intensa, amintind de fructe (piersici, citrice), iar zaharul rezidual rotunjeste lucrarea, oferindu-i insa si o greutate, nu stiu cat de dorit. Oricum, impreganarea cu dioxid ofera un caracter jovial si foarte baubil lucrarii, subliniat si de procentul moderat de alcool- 10,5%. 
Cum spuneam, nimic special, insa curge repede, inteapa pe limba si costa putin. Are dop cu filet. Picnic, gratare, etc. 77pct@9,99- foarte bine.

Allini Pinot Grigio rose spumante este intr-o categorie superioara. Avem un spumant extrasec, fara apelatie speciala, rose, produs din...pinot grigio. O anumita clona de pinot gris poate da, uneori, prin maceratie indelungata, vinuri cu pigment roz. Insa am banuiala ca majoritatea acestor exemplare din Italia isi capata culoarea dintr-o enzima extrasa din pielite si adaugata la un moment convenabil, si nu direct din maceratie. Oricum, n-o sa gasim in acest spumant arome de fructe de padure, decat daca creierul ne e pus pe șotii. E extrasec, dar se va dovedi bine echilibrat. Culoarea e un rose pal, perlatia decenta si cu bule destul de fine, efervescenta scazand in timp. Nasul e de drojdii, aduce inflexiuni minerale, usoare tuse citrice si chiar florale (flori albe). Gustul e foarte temperat, desigur efervescent, dar rezervat aromatic, propunand, cum era si de asteptat, tuse citrice si usor dulcege ca de caisa. E destul de fin si amabil, dar e ca la oameni: unii l-ar putea vedea ca prea discret si timid. 11,5% alcool, dop de pluta&all.
La 81pct@19,99 nu ai foarte multe sa-i reprosezi, il consider bun de racorit, ba chiar de open-drink pentru bugete mici. 



0 comentarii: