Fetestile negre Davino 2011: Iacob si Purpura Valahica

Desi unii oameni ar putea comenta ca Iacob nu este un produs Davino, pentru ca Davino nu este un producator, ci un brand al unei societati producatoare de vin numita Unicom Production, incercati sa intrati intr-un magazin de vinuri si sa cereti vanzatorului ceva de la Unicom. Probabil va spune ca in magazinul lui nu se comercializeaza articole de tamplarie si nici nu e studio de productie video. Cam asta se intampla cand un brand capata viata proprie. Toti oamenii cunosc brandul, nu si firma posesoare a brandului. Nu e vina producatorului desigur. Oamenii din piata au dificultati in a intelege aceste mis-mas-uri de marketing. Plus ca- desigur- Davino suna mai bine decat Unicom Production. Oricum, iertata sa-mi fie aceasta paranteza, pe care am amplasat-o deoarece vinurile de astazi vin din acelasi loc, oricum l-am numi.


Iacob 2011. Culoare rosu-rubinie închisă, pigmentata, cu bordura dand semne de maturitate. Un nas de cerneală, cacao,  merișoare, mure, si tuse de macelarie, amintind de ficatul de vita. Un gust picant, ușor astringent, ușor amărui, cu miez de nucă, porumbe, cu un final cu atingeri de scorțișoară, și cald din pricina procentului respectabil de alcool (14.9%). 83 pct. 

Purpura Valahica 2011. O culoare mai stralucitoare si mai deschisa in registrul rosu-bordo decat Iacob. Un vin diferit fata de anii precedenti sub aspectul aromaticii. Arome dense, condimentate, prune afumate si trufe. Retronazal se simte lemnul dulce, In gust gasim taninuri prezente, dar de granulatie mica, fine, cu o aciditate buna, de fruct proaspat. Finalul este prelung usor astringent-picant, cu afine si scortisoara. Nivelul de alcool (14,9%) este bine integrat, printre picanteriile de final. 88 pct.

Exista o deosebire destul de evidenta intre cele doua produse, dar si diferenta de pret este mare- in jur de 40 Iacob si in jur de 80 Purpura. In mod clar insa exista si similitudini, de ca si cum undeva pe axa timpului s-a produs o dedublare si ca urmare una a devenit mai directa si dintr-o bucata, in vreme ce a doua s-a rafinat, s-a educat, castigand in finete si structura.  

Ca veni vorba, cred ca v-am mai spus despre un mic roman de-a lui Dostoievski numit Omul Dedublat. Ei, daca n-aveti timp de lecturi, sa stiti ca intre timp un oarecare Richard Ayoade a regizat un indie bazat pe roman, cu Jesse Eisenberg si Mia Wasikowska in rolurile principale.


Oricum, daca Dostoievski ar incarca un pic cam tare atmosfera, iar filmul ar aduce prea tare dar nu suficient cu 1984 sau Brazil, permiteti-mi sa va recomand o carte interesanta despre matematica, care se citeste pe narasuflate chiar si de cei care abia isi mai amintesc formula volumului. Este o trecere prin istoria numerelor de la Pitagora la Andrew Wiles, matematicianul englez care a demonstrat Teorema lui Fermat, o problema lipsita de rezolvare (desi multi au incercat) vreme de mai bine de 350 de ani. O lectura plina de informatii si anecdote care prezinta matematica si matematicienii intr-o lumina noua, mai ales pentru cei din afara. Se numeste Marea Teorema a lui Fermat, scrisa de Simon Singh, disponibila la editura Humanitas, intr-o editie mai noua decat cea din fotografie.

Daca nici aici n-a nimerit-o somelierul cultural din mine, iata ceva mai accesibil si mai nou. Amicul Cosmin Tudoran tocmai a lansat impreuna cu Maga o piesa noua, numita Pisici. Ceva felin sugereaza si feteasca neagra, asa ca poate pret de 4 minute merg cateva sorbituri. Pana apare Margelatu in sunet de trompeta si vă scuipă coji seminte in paharul de vin.


0 comentarii: